Šta ako se prekine Premijer liga BiH?

Nadajmo se da neće doći ni blizu toga, ali...

Šta ako se prekine Premijer liga BiH?

Iako je broj osoba za koje je potvrđeno da imaju koronavirus u BiH još uvijek jednocifren, već se stvorila panična atmosfera.

Vlasti su naredile onemogućavanje skupova na kojima se u isto vrijeme može naći više od par stotina ljudi, prekinuta je nastava u školama i na fakultetima, a trpi i sport - baš kao i u Italiji i ostalim zemljama Evrope koje su u strahu od širenja koronavirusa.

Tako da se utakmice naredna dva kola svih fudbalskih takmičenja u BiH igraju bez prisustva publike. To će svakako najviše pogoditi premijerligaše na čijim utakmicama bude i najviše navijača.

Međutim, šta ako se potpuno prekine PL BiH? Kako će biti odlučen prvak?

Već se špekuliše da bi neke od elitnih nacionalnih liga u Evropi mogle biti poptuno prekinute. Špekuliše se o prekidu LaLige, Serije A (takmičenje već prekinuto do aprila), ali i Bundeslige.

Italijanski ili njemački recept?

Baš danas su se pojavile informacije da će u ponedjeljak biti donesena konačna odluka o tome da li će se Bundesliga prekidati. Ukoliko se to desi, DFB (Njemački fudbalski savez) namjerava titulu prvaka Njemačke dati ekipi koja u trenutku ozvaničenja odluke bude na prvom mjestu na tabeli njemačke Bundeslige - to bi bio Bayern.

Bavarci su navodno već poslali poruku da takvu, poklonjenu, titulu ne žele.

Bez obzira što bi Bayern mogao odbiti titulu, Bild prenosi da bi stanje na tabeli u Bundesligi (ali i Cvajti i trećem rangu) moralo biti prihvaćeno kao zvanično i konačno jer se mora znati ko naredne sezone ide u evropska takmičenja.

Također, prema pisanju Bilda, niko ne bi ispao ni iz Bundeslige ni iz Cvajte, već bi se naredne sezone ova takmičenja proširila na po 20 timova. Naime, u Bundesligu bi ušla dva prvoplasirana tima iz Cvajte, a u 2. Bundesligu dva provoplasirana iz 3. lige.

Ovakav recept bi se dakle mogao primijeniti i na Premijer ligu BiH (i niže lige), u slučaju da neki od kriznih štabova i državnih organa odluči da se takmičenje mora poptuno prekinuti.

Kako se ovdje radi samo o hipotezi, možemo uzeti za primjer trenutno stanje na tabeli. Sarajevu kao prvoplasiranoj ekipi bi pripala titula, dok bi se naredne sezone igrala Premijer liga BiH sa 14 klubova kako bi prvoplasirane ekipe iz 1. lige FBiH i 1. lige RS mogle doći do promocije.

Tu je i drugi "recept" o kojem se špekuliše u Evropi.

Pojavile su se informacije da bi o tituli prvaka Italije, u slučaju potpunog prekida Serije A, mogao odlučivati play-off odigran nakon prolaska opasnosti od širenja koronavirusa.

U play-off bi ušle četiri prvoplasirane ekipe u momentu prekidanja prvenstva, a prvo bi se igralo polufinale u kojem bi snage odmjerili prvi i četvrti, te drugi i treći na tabeli. Pobjednici ovih duela bi igrali finale za Scudetto.

Bio bi organizovan i play-out za ekipe sa dna tabele.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U BiH bi tako, pogledamo li trenutno stanje na tabeli, polufinale za titulu igrali Sarajevo - Borac i Željezničar - Zrinjski.

Naravno, nema nikakvih naznaka da bi fudbalska takmičenja u BiH mogla biti prekinut i nadamo se da će se situacija kroz dvije sedmice normalizovati, a ne pogoršati.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Neko_Novi
Mi necemo to prihvatiti, pitari skontali da ovako mogu jedino nesto i osvojiti ove sezone, prošle su dominirali ove ne mogu meda, ispali si iz kupa, primili su 8 komada od ekipe i kluba kojeg smatraju losijim od njih, a jedva su dali dva, igramo ovdje dvije utakmice bez publike, derbi nek odluci, drugačije ne može, jer cemo demolirat i savez iz sve, eto ja vam dajem riječ
9 38
muratbey
Dajte Zelji titulu oni vazda traze neke titule
28 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi