Šta god se desilo između zidova staračkog doma, postoji 620 razloga da svijet pamti Der Bombera

Gerd Muller izgubio pamćenje

Šta god se desilo između zidova staračkog doma, postoji 620 razloga da svijet pamti Der Bombera

Edmir Škorić

Nekadašnji napadač Bayerna Gerd Muller bori se protiv demencije u bavarskom staračkom domu zajedno sa suprugom.

Muller ima 74 godine i u teškom je zdravstvenom stanju dok leži u staračkom domu u blizini Minhena. S obzirom da se bori protiv demencije, Mulleru se "briše" pamćenje i postao je senilan, ali niko ne može da obriše ono što je ostvario u fudbalskoj karijeri.

Igrao je za Bayern od 1964. do 1979. godine i ponajveća je legenda njemačkog šampiona. Igrajući za Bayern i Zapadnu Njemačku postigao je ukupno 620 pogodaka. Osvajao je mnoge titule u Njemačkoj, bio je osvajač Evropskog kupa u tir navrata, a s reprezentacijom Njemačke je 1974. bio prvak svijeta. Najboljim igračem na svijetu proglašen je 1970. godine.

Kakav je golgeter bio, najbolje govori da je u čak sedam sezona bio prvi topnik Bundeslige, a dva puta je osvojio Zlatnu kopačku za najboljeg strijelca Evrope.

"Bez njegovih golova, Bayern i njemački fudbal ne bi bili ono što danas jesu", svojevremeno je rekao Karl-Heinz Rummenigge o Mulleru.

Kad ga danas posjete stari prijatelji poput Franza Beckenbauera, on ih ne prepozna uvijek. Šta je sa svim onim trenucima koji su ga učinili najvećim njemačkim napadačem? Pretpostavlja se da su i oni sada izgubljeni u magli.

Neki njegovi prijatelji i bivši saigrači izbjegavaju da ga posjete jer "teško je gledati tako velikog čovjeka i u tako lošem stanju, a uz to vas i ne poznaje i misli da ste stranci".

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Završni čin priče Gerda Mullera ograničen je na mali grad Wolfratshausen, tik izvan Minhena. Ovdje je, zadnjih pet godina, Bombarder zaronio u sjenu.

I kako je zaključio britanski Daily Mail, šta god se dogodilo unutar zidova staračkog doma, postoji 620 razloga zbog kojih će se svijet uvijek sjećati Der Bombera.

Top Komentari

ratip irats
Ubica golmana
3 0
ratip irats
Sto bi danas rekli, imao njuh da postigne pogodak. Uvijek u pravo vrijeme, na pravom mjestu.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi