Šta je pošlo po zlu? Malo toga - Klopp je rizikovao, a Messi ga kaznio

Šta se desilo na Nou Campu?

Šta je pošlo po zlu? Malo toga - Klopp je rizikovao, a Messi ga kaznio

Liverpool, čini se, neće drugu godinu zaredom igrati finale Lige prvaka. Razlog je jednostavan - Barcelona (Messi).

Stajali su Redsi sinoć poprilično dobro, igrali su hrabro, ali će Barcelona na revanš polufinala LP na Anfield doputovati sa prednošću od 3:0.

Šta je pošlo po zlu za Liverpool, ekipu koja ove sezone igra jednako ubojito kao i prošle, a opet puno iskusnije i mudrije?

Pa, ne puno toga. Liverpool je odigrao hrabro, "fudbalski", ali ovaj put sreća nije nagradila hrabre.

Klopp nije napravio previše taktičkih grešaka, osim ukoliko neko vjeruje da je njegova čitava fudbalska filozofija pogrešna. Moglo se od Nijemca i očekivati da će svoje igrače "nagovoriti" na ono što su sinoć radili.

Liverpool je prošle godine u četvrtfinalu Lige prvaka eliminisao Manchester City (ekipu sa kojom ove sezone vodi mrtvu trku za titulu prvaka Engleske), a upravo ovaj dvomeč bio ne Kloppova "skica" za Barcelonu.

Redsi nemaju puno toga zajedničkog sa Manchester Cityjem. Liverpool se uzda u svoj "trozubac" u napadu i u "haosu" koji on stvara pretrčava i melje protivnike. City pritišće svim silama, guši posjedom i napada na postavljenu odbranu - s bekovskih pozicija, iz veznog reda. Ima naravno i ubojitu kontru.

Sličniji je Pepov City Barceloni, pa se moglo očekivati da će Klopp uraditi isto što i protiv Građana (u Ligi prvaka).

Klopp je shvatio da protiv ekipa Barceloninih i Cityjevih kvaliteta nema smisla sklupčati se i nadati da će oluja proći sama od sebe. Jednostavno, Nijemac ne vjeruje u pristup kakav mnogi imaju protiv pomenutih ekipa - bunker, pa ako se ne primi pet komada, čekati priliku za kontru.

Zato je Liverpool sinoć išao "čekićem na čekić". Napadao je Liverpool, pritiskao i igrao Barceloninu igru. Oduzimanje posjeda lopte Barceloni ju je svakako moglo poremetiti, ali se to na Kloppovu žalost nije desilo, barem ne u dovoljnoj mjeri.

Liverpool ono što je imao pred golom Barce nije iskoristio, pa ga je Lionel Messi kaznio, a Katalonci pokazali da ne moraju živjeti samo od posjeda lopte.

Luis Suarez i Lionel Messi su i više nego sposobni kazniti svakog protivnika i upravo se to desilo sinoć. Jurgen Klopp je riskirao, ali mu se nije isplatilo.

Treba istaći i da Liverpool ove sezone igra puno strpljivije nego prošle u kojoj je stigao do finala Lige prvaka. Visoki presing se tempira za prave trenutke što je vjerovatno lekcija naučena nakon što je krajem prošle sezone umor u taboru Liverpoola bio i više nego očigledan.

Mentalitet

Liverpool još uvijek nema rutinu, naviku pobjeđivanja. Koliko puta se mogla gledati utakmica u kojoj autsajder "gazi" Barcelonu ili Real Madrid, ali se zna da će velikan na kraju slaviti pobjedu?

Najveći imaju naviku pobjeđivanja. Messi će teško propustiti šansu za pobjedu, Redsi su, sa druge strane, još uvijek druga priča.

Prisitsak je jednostavno i dalje prevelik. Liverpool je morao sinoć iskoristiti jednu od prilika na Nou Campu, ali nije. Pritisak je prevelik i na plećima iskusnog Milnera da pogleda prema golu, pa se odluči za "sigurniju" opciju - najjače što može, pa valjda lopta izbjegne golmana. Ipak, u sjajnoj šansi je šutirao direktno u Ter Stegena.

Salah i Firmino su, također, u odsutnim trenucima šutirali kako vjerovatno ne bi protiv npr. Bournemoutha. Ipak, polufinale Lige prvaka je druga priča, a Liverpool tek treba, u godinama koje dolaze, steći naviku pobjeđivanja - bez obzira što je u ovom takmičenju posljednjih godina bilježio odlične rezultate. Real Madrid, Barcelona, to su timovi koji, ne može se drugačije opisati, znaju pobjeđivati (izuzme li se posljednja sezona Kraljeva).

Sastav

Klopp je u neku ruku iznenadio sinoćnjim sastavom. Ipak, uvjetovala ga je nemogućnost Firmina da odigra svih 90 minuta.

Uglavnom hladnokrvni Milner se našao u sredini terena, dok je Firmina zamijenio Georginio Wijnaldum. Jasno je da je Klopp, bez obzira što je odlučio napasti Barcelonu, želio nešto oprezniji, defanzivniji pristup nego obično.

Wijnaldum se dobro snašao u novoj ulozi i solidno obavio svoje ofanzivne zadatke. Međutim, postavlja se pitanje da li je Wijnaldum poslan na teren i kako bi osujetio kreiranje napada Barcelone iz dubine veznog reda.

Ukoliko je Wijnaldum trebao biti destruktivac s misijom da spriječi Busquetsa da na svoj karakterističan, neupadljiv način razigrava saigrače, Kloppova idjea nije uspjela - Španac je utakmicu završio sa 91.3% uspješno kompletiranih dodavanja.

I Joe Gomez na beku je bio iznenađenje. Odlučio se Klopp sa Gomezom umjesto Alexander-Arnolda za konzervatiniji pristup na bekovskoj poziciji. Iako Gomez odavno nije počeo jednu utakmicu, Nijemac se vjerovatno uzdao u njegovo iskustvo igranja u centru odbrane, pa je zamisao bila da ulazi u sredinu i dodatno zatvara prostor ispred Lionela Messija.

Funckionisalo je to poprilično dobro do posljednjih pola sata na Nou Campu. Ipak, ulaskom Gomeza u sredinu, lijevi bok je prepuštan Coutinhu i Albi, barem dok Jordan Henderson ne bi stigao da pomogne.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ne može se reći da ni da je Gomezovo uvrštavanje u starnu postavu bilo greška. Teško se može naći greška u postavci Liverpoola. Čak je nekih 20-ak minuta nakon poluvremena Barcelona djelovala pogubljeno, potreseno, ali na kraju ni to nije vrijedilo.

Klopp je rizikovao, "udario" na Barcu, a Messi ga kaznio. To je to.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mele
Ako bude 3 0 za Liverpool i produzetci ili penali izbacice ih Liverpool. sigurno.
0 0
teddy sheringham
Pašiću, Liverpool je lani igrao finale lige prvaka.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi