Šta je stručni konsultant rekao za sporne situacije iz 17. kola Premijer lige BiH?

Bez greške u Mostaru i Sarajevu

Šta je stručni konsultant rekao za sporne situacije iz 17. kola Premijer lige BiH?

Član Sudijskog komiteta NFSBiH, Muamer Bureković, je večeras gostovao na BHT-ovoj emisiji posvećenoj Premijer ligi BiH i u svojstvu stručnog konsultante komentarisao sporne situacije sa utakmica 17. kola domaćeg šampionata.

Bureković je prvo komentarisao situacije koje su izdvojene kao sporne ili vrijedne analize, sa meča FK Velež - FK Sarajevo u kojem su slavili gosti iz Sarajeva (1:2).

Prva situacija je dosuđeni penal za Sarajevo zbog faula nad Rahmanovića.

"Vidimo da napadač Sarajeva prima loptu na prsa, odigrava je za svog saigrača kojeg nedozvoljeno zaustavlja igrač Veleža. Sudija je dobro postavljen i donio je dobru odluku", istakao je Bureković za BHT.

Druga sporna situacija je bila odluka sudije da zbog faula Šabanovića nad jednim fudbalerom domaćih u finišu meča dosudi slobodan udarac za Velež gotovo na samoj liniji kaznenog prostora. Rođeni su, pak, smatrali da je faul "završen" u kaznenom prostoru, te da je trebao biti dosuđen penal.

"Vidimo jednu akciju ekipe Veleža, prekršaj i povlačenje su nesporni. A sa bočne kamere ćemo bolje vidjeti ovu situaciju. Prekršaj je počinjen i završava van kaznenog prostora, tako da je ispravna odluka sudije da dosudi direktan slobodan udarac za Velež i dodijeli disciplinsku mjeru žuti (drugi) karton fudbaleru Sarajeva zbog sprječavanja izglednog napada. Ispravna odluka sudije", poručio je Bureković.

Prešlo se, potom, na utakmicu Željezničar - Široki Brijeg (1:2).

Prvi detalj je bio penal dosuđen za Željezničar, koji u gol nije uspio pretvoriti Krpić.

"Evidento je da vratar Širokog starta na loptu, ali ne uspijeva igrati loptom. Na osnovu ovog snimka je teško procijeniti ispravnost odluke. Sudija je u dobroj poziciji i ostaje nam da mu vjerujemo da je to penal", istakao je za BHT Bureković.

Drugi detalj sa ove utakmice bio je penal za Široki Brijeg.

"Za razliku od prve situacija, ovdje nema dilema. Prekršaj vratara Željezničara je evidentan. Sudija je u dobroj poziciji i donio je ispravnu odluku", poručio je Bureković.

Posljednja situacija koju je analizirao Bureković bila je sa meča Borac - Zrinjski koji je završen rezultatom 0:0.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Riječ je o situaciji u kojoj je gol Borca u prvi mah priznat, a potom poništen zbog ofsajda.

"Ovdje moram reći da se radi o zahtjevnoj i teškoj odluci. Pokušaću pojasniti šta kažu pravila kada su ovakve situacije u pitanu, a to je da se igrač, koji je u ofsajd položaju, kada dobija loptu od protivnika koji namjerno odigrava loptu ne nalazi u ofsajdu, osim u slučaju namjerne odbrane gola kada defanzivni igrač odigrava loptu koja je upućena u gol ili u blizinu gola. Sudije su procijenile da se ovdje radi o namjernoj odbrani gola kada su dosudile indirektan slobodan udarac. Radi se o namjernoj obrani gola, a obzirom da se napadač nalazio u ofsajdu i aktivirao se iz nedozvoljene pozicije, donesena je ispravna odluka", istakao je Bureković.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Div iz šehera
Sarajevo kao i prošle godine nikad čišće titule svaka čast.
29 10
Edin Merlin
Onaj penal za kelju samo budala može svirati. Lik se laste bacio preko golmana !
21 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi