Šta nam je donijelo prvo kolo Prve lige FBiH?

Počela je nova sezona

Šta nam je donijelo prvo kolo Prve lige FBiH?

S. Mlaćo

Počela je nova sezona Prve lige FBiH. U subotu su odigrani svi susreti prvog kola, a publika je vidjela 16 pogodaka na osam utakmica.

Po velikim vrućinama i gotovo nevjerovatnim uslovima za igru, zabilježili smo po tri pobjede domaćina i gostiju, te dva remija.

Uvjerljivu pobjedu na gostovanju kod FK Igman upisao je NK TOŠK, jedan od kandidata za prvo mjesto i plasman u Premijer ligu.

TOŠK je ambiciozno ušao u sezonu, a već u prijateljskom meču na Grbavici protiv Željezničara (1:1) uoči sezone jasno je bilo da tim iz Tešnja ima ozbiljnu i kvalitetnu momčad. Izabranici Nusreta Muslimovića uz kvalitetno suđenje, te uz iole dobar teren sigurno mogu u Prvoj ligi savladati svaku momčad, pa je i pobjeda protiv Igmana sasvim očekivana.

Muslimović nije baš poznato trenersko ime u našoj zemlji, ali sam je istakao da se ne boji izazova, te da njegov tim mora voditi bitku za sam vrh, što je za svaku pohvalu. Strika, Koprivica, Poturalić, Rodrigo, Šabić, Kitanović, itd,.. respektabilna su imena za drugi rang bh. nogometa, pa je očekivati da će TOŠK na svakom meču igrati za gol više.

Na drugoj strani, Igman će gotovo sigurno voditi bitku za opstanak. Pred iskusnim Fadilom Hodžićem mnogo je posla, a svakako da je mala prednost za tim iz Konjica Hodžićevo sjajno poznavanje stanja u ligi koje može biti prednost u odnosu na druge ekipe. Mnogo promjena u igračkom kadru za sada ne sluti na dobro...

Orašje je pred svojim navijačima savladao Rudar iz Kaknja sa minimalnih 1:0. Marko Prgić je presudio Kakanjcima, a Mato Neretljak je jasno istakao da je u ovom meču najzadovoljniji sa tri boda, te da vjeruje da će njegov tim igrati sve bolje i bolje kako sezona bude odmicala.

Otvoreno je Neretljak najavio borbu za prvaka, što baš i nije čest slučaj u našoj zemlji, kada klubovi zbog raznih stvari ne žele sebe stavljati pod budno oko rivala, sudija, Saveza...

Neretljaku u Orašju mnogo vjeruju i očekivati je da će iskusni stručnjak iz postojećeg kadra izvući i više nego što postojeći to stvarno može.

Kakanjci imaju za čime da žale. Imali su par sjajnih prilika i definitivno se pokazalo da je ambiciozni stručnjak Bećir Mehanović pravo osvježenje na trenerskoj sceni u Prvoj ligi FBiH. Mehanović praktikuje napadačku igru za gol više, te je očekivati da će Rudar uz dobro poznata imena na terenu naći svoje mjesto u gornjem dijelu tabele.

GOŠK se u Prvu ligu vratio pobjedom. Gabeljani su slavili kod Radnika iz Hadžića, iako su domaći poveli nevjerovatnim pogotkom Benjamina Šehića. GOŠK je do pred sami kraj prvog dijela djelovao potpuno izgubljeno, ali onda su Aletić i Kulović rutinski preokrenuli rezultat i stvari na terenu u svoju korist.

Momčad Nenada Gagre nije djelovala ubjedljivo, te će sigurno imati problema protiv kvalitetnijih ekipa u ligi, pa ih je teško očekivati u borbi za sami vrh.

Na drugoj strani Damir Beća sa veoma mladom ekipom pokušao je pokvariti planove favorizovanim gostima, no nije uspio. Radnik je dao maksimum i bar prema borbenosti, domaći su zaslužili da ostanu neporaženi, no fudbal se igra za golove i pred Radnikom je sigurno veoma teška sezona.

Jedan od potajnih favorita za Premijer ligu svakako je sarajevski Olimpik. Vukovi su u Živinicama pogotkom Zajka Zebe savladali Slaven i uspješno startali u sezonu. Iskusni majstor presudio je Živiničanima, koji su imali svoje prilike i ne bi bilo nezasluženo da su ostali neporaženi.

Koliko Olimpik može ove sezone, sigurno će biti jasnije nakon težih gostovanja, dok će Slaven prema sadašnjem igračkom kadru ponovo u borbu za opstanak.

Travnik se na Piroti poigrao sa Bratstvom. Veziri su briljirali, odigrali sjajnu utakmicu i više nego zasluženo slavili 3:0. Istakao se mladi Berin Čatić, velika nada bh. nogometa, koji je postigao dva pogotka i zaista potvrdio da se radi o pravom nogometnom dragulju. Gosti iz Gračanice djelovali su potpuno izgubljeno i bezopasno, da je jasno da su najave o borbi za vrh tabele nemaju pokriće i da se od Bratstva u novoj sezoni ne može očekivati mnogo, čak naprotiv.

Adnan Čorbo, trener Travnika, bez skupih imena i 'zvijezdica' u timu uspješno je startao na klupi nekadašnjeg premijerligaša i Pirotu su navijači napustili zadovoljni.

Podjelu bodova vidjeli smo u duelu Čapljine i Budućnosti. Završilo je nepopularnih 0:0 i domaći svakako imaju razloga za brigu, s obzirom da su nastavili sa prosipanjem bodova na domaćen terenu, što im je postalo praksa nakon teške prošle sezone.

Banovićani su itekako zadovoljni, a bod iz vrele Hercegovine sada žele potvrditi pobjedom nad Goraždem.

Goražde je nadigralo Metalleghe (2:1) i pokazalo da ima kvalitetnu momčad koja može izbjeći borbu za opstanak, dok je pred Jajčanima težak posao sa ne baš kvalitetnom momčadi.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Pravi derbi vidjela je publika u Bihaću. Jedinstvo je ugostilo Zvijezdu i na kraju je završilo 1:1.

Domaći su bili bolji prvo poluvrijeme, gosti drugo, pa je podjela bodova sasvim realna. Jedinstvo će definitivno biti enigma za rivale na početku sezone, dok je najveći problem za Zvijezdu neuigranost ekipe, ali prema igračkom kadru tim iz Gradačca definitivno može mnogo.

Zaprati NK Zvijezda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Zvijezda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti