Šta očekivati od sastanaka koje je UEFA zakazala za ovu sedmicu?

21. i 23. april

Šta očekivati od sastanaka koje je UEFA zakazala za ovu sedmicu?

UEFA je za sutra zakazala novu video konferenciju/sastanak sa predstavnicima svih 55 nacionalnih saveza pod njenim okriljem. Tu je naravno i NFSBiH.

Sutrašnji sastanak, prije svega, predstavlja priliku da UEFA obavijesti saveze o novim idejama i planovina za nastavak i završetak prekinute sezone 2019/2020 - piše BBC Sport.

UEFA se nada da će klupska sezona biti završena u augustu. Ipak, kako su sve evropske lige (osim bjeloruske) i dalje pod suspenzijom, još uvijek se pojavaljuju sumnje da li će to biti moguće.

Krovna kuća evropskog fudbala je oformila dvije radne grupe. Jedna od njih je osnovana sa jasnim prioritetnim zadatkom - vršenje procjena o rasporedu takmičenja. Trenutno se u UEFA-i nadaju da će radne grupe konretne zaključke i prijedloge prezentovati najkasnije do polovine maja.

Ipak, neizvjesnost čiji je izvor pandemija novog koronavirusa pravi velike probleme UEFA-i i savezima. Tako imamo i dosta oprečnih stajališta: Neke lige poput danskih ili njemačkih zauzimaju optimističan stavi i razgovaraju o nastavku takmičenja početkom maja, dok druge, među kojima je i engleski Premiership, vjeruju da je najraniji mogući termin za nastavak takmičenja juni.

UEFA se i dalje nada da će svoje turnire (Liga prvaka i Liga Evrope) uspjeti završiti u normalnom formatu (dvije utakmice u sudarima nokaut faze). Ipak, tu je i spremnost na promjene ukoliko to ne bude moguće, pa se mini turnir na kojem bi se u svakoj fazi igrala po jedna utakmica posmatra kao realna opcija.

Nakon sutrašnjeg sastanka sa predstavnicima saveza, u četvrtak slijedi novi važana sastanak. Riječ je o sastanka Izvršnog komiteta UEFA-e, koji bi mogao dovesti do usvajanja bitnih zaključaka i planova.

Vjeruje se da bi se nakon gore navedenog sastanka moglo snati više o budućnosti Evropskog prvenstva za žene i Lige nacija. Oba takmičenja su odgođena kako bi se omogućilo odigravanje Eura 2020 godinu dana kasnije - 2021.

Također, UEFA bi mogla izaći sa konkretnijim planovima vezanim sa "opuštanje" finansijske regulative za ovu i narednu sezonu.

Treba dodati i da se očekuje da će UEFA na sastanku 23. aprila potvrditi da pristaje saslušati sve zahtjeve za poptuno otkazivanje prvenstava.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Podsjetimo, UEFA je upozorila sve saveze da ne donose preuranjene odluke o prekidu prvenstava jer bi to moglo ugoriziti mjesta klubova iz tih država u evropskim takmičenjima.

Kada se sve uzme u obizr, teško je očekivati konačne i konretne odluke o nastavku sezone na predstojećim UEFA-inim sastancima. Ipak, savezi bi mogli dobiti nove smjernice, a javnost nešto kompletniju sliku o realnim mogućnostima i mogućim terminima za nastavak takmičenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije