Šta očekuje Zmajeve u Le Havreu? Gostoprimljivi lavovi 2.0
Od "kabadahije" i neispunjenih očekivanja do ponovnog rođenja Senegala sa Sadiom Maneom na čelu.

Težak ispit je pred izabranicima Roberta Prosinečkog

Šta očekuje Zmajeve u Le Havreu? Gostoprimljivi lavovi 2.0

Nakokon bugarskih Lavova, sutra reprezentativce Bosne i Hercegovine očekuje i prijateljski meč protiv selekcije Senegala, popularnih Teranga lavova.

Atraktivan protivnik i pravi test za izabranike Roberta Prosinečkog, a za Senegalce sjajna prilika da se još bolje uigraju za predstojeći Mundijal.

Senegal, država na zapadnoj obali "crnog kontinenta" već desetljećima opskrbljuje najbolje evropske klubove vrhunskim talentima. Zemlja je to u kojoj se živi za fudbal, a dječaci od malih nogu sanjaju da će kroz fudbal dobiti "kartu", uglavnom, za Francusku, a kasnije možda i uspjeti pokoriti fudbalsku Evropu.

Zemlja je to i koja se ponosi filozofijom "terange". Riječ je to koja bi u bukvalnom prevodu značila "gostoprimstvo", ali za Senegalce to nije samo riječ, to je filozofija življenja koja nalaže "da se gost primi kao član porodice i da mu se ne da otići dok se sa njim ne podijeli i jelo i piće."

Tako je i selekcija Senegala dobila nadimak Terange lavovi, a koliko će "lavovi" biti gostoprimljivi prema Zmajevima na stadionu Oceane u Le Havreu ostaje da se vidi. Inače, očekuje se da će sutra puno veću podršku sa tribina imati upravo Senegalci, s obzirom da su u Francuskoj, praktično, na svom terenu, pa je tako i većina reprezentativaca ove zemlje svoj fudbalski put počela upravo u ovoj državi.

Reprezentacija Senegala je svoj najveći uspjeh imala 2002. godine. Bilo je to prvo pravo "rođenje" sengalskih Lavova, koji su u svom premijernom nastupu na Mundijalu postigli zaista veliki rezultat.

Oduševili su te 2002. godine Senegalci svjetsku fudbalski javnost, a da se na njih može ozbiljno računati u Japanu i Južnoj Koreji izabranici francuskog stručnjaka Brune Matsua pokazali su pobijedivši tada branioce svjetske titule, Trikolore, na samom otvaranju turnira.

Doguraće Senegalci u Japanu i Južnoj Koreji do četvrtfinala, a El Hadji Diouf će zaludjeti fudbalski svijet. Doiuf će svoj nastup na ovom Mundijalu završiti kao drugi najbolji strijelac iza legendarnog Ronalda, dok će Papa Bouba Diop i današnji selektor Senegala, a tada pouzadni veznjak Aliou Cisse pokazati da su svjetska klasa.

Očekivalo se da će Senegal u narednim godinama biti perjanica afričkog fudbala, ali stvari nisu išle baš kako je bilo planirano. Lavovi su redom propuštali smotre najboljih svjetskih reprezentacija, a o toku karijere El Hadjija Dioufa ne treba puno pričati. Senzacija kojoj je nastup na Mundijalu 2002. godine donio transfer iz Lensa u Liverpool počela je "divljati" po Otoku. Probleme je pravio gdje god da je stigao - prijetio je nožem saigraču, pljuvao protivničke igrače i navijače i uživao u vožnji svojim zlatnim terencem, a talenat koji je neosporno imao u potpunosti je ugašen, kao što će se desiti i njegovoj karijeri 2015. godine nakon epizode u malezijskom Sabahu.

Današnja generacija Senegala na terenu izgleda jako slično onoj sa Mundijala 2002. godine, s tim što ova današnja, uz nekoliko "crnih ovci", predstavlja rafiniranu i unaprijeđenu verziju Lavova tarange od prije 15-ak godina, te će se nakon dugo vremena Teranga lavovi ponovo naći na jednom Svjetskom prvenstvu.

Razbijači na sredini terena, super brza krila i impozantne siluete u odbrani. Novi El Hadji Diouf je Liverpoolov Sadio Mane. Ali za razliku od Dioufa, Mane ne misli protraćiti svoj talenat. Uzorni Sadio Mane nije "kabadahija" kakav je bio njegov problematični sunarodnjak, Sadio Mane je fudbalski velemajstor koji će zadavati puno problema Zmajevima u Le Havreu.

U srcu odbrane gdje je nakada stajao Pape Malick Diop, danas se nalazi stameni štoper Napolija Kalidou Koulibaly. U sredini terena više nema Pape Boube Diopa, a po sreću za Zmajeve sutra zbog zdravstevnih problema u veznom redu Senegala neće biti fudbalera ni Čekićara Cheikha Kouyatea, ali će se Cisse moći poslužiti Idsrissom Gueyeom, veznjakom Evertona.

Sve u svemu, Zmajeve sutra od 20:00 sati na veleletnom zadnju u Le Havreu očekuje duel sa možda i najatraktivnijim, izuzmemo li Belgiju, protivnikom od prijateljskog duela sa Španijom u maju 2016. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi