Šta se dešava u Nogometnom savezu Tuzlanskog kantona?

Situacija izmiče kontroli

Šta se dešava u Nogometnom savezu Tuzlanskog kantona?

O. Lekić
Teme:

Do fudbalskih izbora u Bosni i Hercegovini ostalo je nešto više od godinu dana, no čini se da su izborne kampanje već počele, što se najviše odražava na sam fudbal. Trenutno je situacija najzanimljivija u Fudbalskom savezu Tuzlanskog kantona, gdje aktuelno rukovodstvo, bar prema riječima našeg izvora, ne drži stvari pod kontrolom, pa ne čudi što upravo iz ovog kantona dolazi ponajviše sudijskih lakrdija. 

Prije nekoliko dana Disciplinska komisija Nogometnog saveza Tuzlanskog kantona suspendovala je na dvije godine člana Izvršnog odbora Zehrudina Mahovkića, koji je prema obrazloženju kazne na rasnoj osnovi vrijeđao sudiju Agana Ramića, te predsjednika Saveza Elmira Šećerbegovića.

SportSport.ba je o tome već pisao, no ako je vjerovati riječima našeg izvora bliskog Izvršnom odboru, stvari i nisu baš tako jednostavne, odnosno može se zaključiti da se mnogo toga radi kako bi se zauzele što bolje poziccije za fudbalske izbore koji su na rasporedu naredne godine. Naš izvor tvrdi da je do espresne suspenzije došlo i kako bi se preuzela primat u Izvršnom odboru Nogometnog saveza TK-a, a prema njegovim riječima iza svega stoji grupacija koja podržava djelovanje predsjednika Komiteta za suđenje NS TK-a, Nermina Omerovića i predsjednika Takmičarske komisije Besima Mešića.



Sve u svemu, iza nas je „vruća“ radna sedmica kada je u pitanju NS TK-a na čijoj redovnoj sjednici IO je trebao biti razmatran izvještaj o radu Komisije za sudije i sudijska pitanja i Komisije za takmičenje za koje prema riječima našeg izvora i pored brojnih pritisaka, ucjena i prijetnji nije obezbjeđena podrška, te se dovodi u pitanje legitimitet rada Komisija u daljem periodu i regularnost cijelog prvenstva kojem rukovodi pomenuti kantonalni savez.

Kako nam navodi izvor blizak IO NS TK-a sjednice IO NS TK-a ne održavaju se jer prema njegovim riječima aktuelno rukovodstvo ne može obezbijediti većinu za usvajanje dnevnog reda, a razlog tome je opće nezadovoljstvo članova IO radom Komisije za sudije i sudijska pitanja pa se odluke donose na telefonskim sjednicama Odbora za hitnost kog čine predsjednik, dopredsjednik, jedan član IO i generalni sekretar.

Naš izvor tvrdi da trenutno rukovodstvo NS TK-a posljednjih dana ne bira način na koji će biti obezbjeđena podrška, pa se članovi IO nalaze pred brojnim pritiscima i prijetnjama kako će u slučaju nepodržavanja rada rukovodstva NS TK-a najviše ispaštati klubovi iz njihovih baza.

A, kako tvrdi naš izvor, da ovo nisu samo navodi najbolji je pokazatelj utakmica igrana prošlog vikenda između NK Ingram Duboki Potok – NK Doboj Istok koja je završena rezultatom 0-0, pri čemu su domaćoj ekipi navodno poništena dva regularna pogotka.

Oglasi

Nadalje naš izvor navodi da je NK Doboj Istok u nizu od 14 utakmica bez poraza a sve to ponajviše zahvaljujući sudijskoj podršci zbog učestovanju nanestatutarnoj Skupštini vanjskog saradnika kluba Arnela Novalića, inače delegata u skupštini NS TK-a i sudije Premijer lige BIH.

U prilog gore navedenim navodima ide i činjenica da je utakmicu sudio kontroverzni Agan Ramić koji je prije samo tri kola prekinuo susret u Mramor Babice - Sloga Bikodže i optužio Zehrudina Mahovkića za rasističke napade. U ekspresno pokrenutom postupku ključnu ulogu ponovo je odigrao predstavnik Doboj Istoka koji je član Disciplinske komisije na način da je bez prisustva predsjednika Komisije učestovao u radu komisije i glasao ja za suspenziju Mahovkića kako bi istog onemogučio da učestvuje u radu IO.

U prilogu ovog teksta nalazi se i sporni momenti sa utakmice Ingram – Doboj Istok, a u video prilogu se može vidjeti da pomenuti sudija Ramić doista nije imao razlog da poništi pogodak domaće ekipe. 

Samo mi dragi prijatelji kažite sta je sporno u ovoj situaciji? 90 minut ponisten gol domaćinu ! 13/13 stidite se svi. 🫣🫣🫣🫣

Posted by Adnan Salkic on Sunday, October 1, 2023

Nisu ovosezonske lakrdije izolovan slučaj jer još uvijek su svježa sjećanja na utakmicu proljetnog dijela prvenstva prošle sezone Ingram – DSK Devetak 1:2 u kojoj su domaćinu poništena dva pogotka, pa su domaći navijači zbog sudijske krađe fizički nasrnuli na glavnog sudiju.

Da se radi o sistemskom djelovanju Komisije za sudije najbolje govori činjenica da je navedeni susret sudio Armin Arnaut, inače zet Šemse Brzovića člana Komiteta za sudije. Posmatrač na navedenom susretu je bio Izet Banda univerzitetski profesor i član IO NS TK-a u za koga je sve na susretu proteklo uredno. Da sudijska Komisija NS TK-a zna režirati najbolje govori činjenica da je susret posljednjeg kola prethodnog prvenstva Doboj Istok igrao upravo protiv DSK Devetak i slavio gostujuću pobjedu koja ga je ostavila u ligi.

Potražite više informacija na temu Kantonalna liga TK:

Naš izvor tvrdi da je trenutno stanje u NS TK-a takvo da je IO na čelu da Sećerbegovićem uspio otjerati i generalnog sponzora saveza koji je zbog sve česćih sudijskih lakrdija i nespremnosti rukovodstva NS TK-a da se uhvati u borbu sa problemima raskinuo sponzorski ugovor vrijedan 600.000 KM.

Glas klubova i vapaj za promjenama sve je očitiji, a da li će NS TK-a na čelu sa Sećerbegovićem okrenuti ploču i ako ništa drugo, onda pokušati fudbal vratiti fudbalerima, pa makar bili i amaterski, vrijeme će pokazati.

Top Komentari

FahrudinKonjHodzic
vico je za ove gospodin netreba ga smicat stada ovi dodzu bijo bi raspad sustava
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi