Šta to rade Stara dama i Genoa? Nikome ništa nije jasno
(Foto: EPA) Stefano Sturaro je odjednom postao najskuplje pojačanje Genoe ikada...

Transfer izazvao mnoštvo pitanja

Šta to rade Stara dama i Genoa? Nikome ništa nije jasno

Juventus nije puno poslovao tokom zimskog prelaznog roka, ali se "riješio" Stefana Sturara. Međutim, sada je transfer 25-godišnjeg veznjaka sve zbunio, pa se postavljaju brojna pitanja.

Naime, Juventus je 24. januara objavio zvanično saopštenje u kojem je potvrdio da je posudbio Sturara Genoi do juna 2019. godine po cijeni od 1.5 miliona, te da je u ugovor uključena obaveza otkupa njegovog ugovora za dodatnih 8.5 miliona eura ukoliko se ispune određeni uslovi. Također, Juventus je imao pravo na dodatnih osam miliona eura potencijalnih ponuda.

Međutim, Stara dama je danas objavila novo saopštenje u kojem stoji: "Pošto su ispunjeni uslovi predviđeni ugovorom, obaveza permanentnog transfera prava na fudbalera Stefana Sturara od strane Genoa CFC postala je važeća za iznos od 16.5 miliona eura koji će se iplatiti tokom četiri finansijske godine."

Stefano Sturaro je tako danas postao najskuplje pojačanje Genoe, s obzirom da je njegov transfer koštao ukupno 18 miliona eura (16.5 + 1.5 za posudbu). Sada je jasno i da je Juventus ostvario značajan profit s obzirom da je Sturara 2014. godine doveo upravo iz Genoe za manje od 10 miliona eura.

Kakvi su to uslovi?

Međutim, nije jasno koji su to bili "uslovi predviđeni ugovorom" koji su ispunjeni, pa se klauzula o obavezi otkupa aktivirla tako naprasno. Naime, Sturaro ne da nije još igrao za Genou, nego nije igrao nikako još od augusta prošle godine zbog povrede Ahilove tetive.

On je bio uključen u spisak igrača Genoe za mečeve protiv Sassuola i Empolije, ali je oba odgledao sa klupe za rezervne igrače.

Prema pisanju Calciomercata, uslovi koji su opciju otkupa pretvorili u obavezu mogu biti "beznačajni", pa je moguće da je bilo dovoljno samo da Genoa osvoji jedan bod nakon Sturarovog transfera i tako aktivira klauzulu o otkupu njegovog ugovora od Juventusa.

Također, špekuliše se da Juventus ima još jedan sličan dogovor sa Genoom o akitiviranju obaveze otkupa ugovora mladog Luce Zanimacchia, koji trenutno igra za drugi tim Stare dame.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Italijanski mediji prenose i da je za ime predsjednika Genoe Enrica Preziosija vezano nekoliko izuzetno komplikovanih transfera koji za sobom vuku dosta neodgovorenih pitanja.

Podsjetimo, komplikovane razmjene igrača po napuhanim cijenama razlog su zbog kojeg je Chievo ovu sezonu počeo uz kaznu oduzimanja bodova.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi