Utakmice Svjetskog prvenstva igrat će se na stadionu koji je napravljen od 974 kontejnera
Foto: Screenshot

Stadion 974

Utakmice Svjetskog prvenstva igrat će se na stadionu koji je napravljen od 974 kontejnera

E. Ganibegović

Sljedeće godine u novembru i decembru odigrat će se Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Definitivno najoriginalniji stadion i nešto novo u svijetu fudbalske infrastrukture je stadion koji nosi naziv Stadion 974, a taj broj u njegovom imenu označava broj transportnih kontejnera od kojih je izgrađen.

استاد ٩٧٤

Inovativni dizajn Stadiona 974 inspiriran je svjetskom trgovinom i pomorstvom Katara. Broj 974 nosi i jednu simboliku, jer je međunarodni pozivni broj za Katar.

Inovativno mjesto s 40.000 sjedećih mjesta ima izvanredan dizajn i bit će prvo potpuno demontažno mjesto za održavanje tunira u povijesti Svjetskog prvenstva. To znači da će nakon prvenstva stadion biti u potpunosti demontiran i uklonjen.

"Ovo postavlja novi standard u održivosti i uvodi nove hrabre ideje u planiranje naslijeđa turnira", tvrde organizatori.

Stadion 974

Također, navodi se da će nakon demontaže stadiona osim kontejnera, svrhu imati i ostali dijelovi stadiona kao što su sjedeća mjesta, krov i druge komponente, te da će se koristiti godinama, pa čak i desetljećima.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Stadion 974 stvorio je inovativni plan koji će slijediti i mnogi drugi", smatraju katarski graditelji.

Pogledajte o kakvom se zdanju ustvari radi.

Top Komentari

kiki
nije stadion napravljen od kontejnera nego wc,restorani,kafici,novinarske loze,igraonice....
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi