Stadion Ottmar Hitzfeld je jedan od najposebnijih stadiona u Evropi

Ljeti stadion, zimi skijalište

Stadion Ottmar Hitzfeld je jedan od najposebnijih stadiona u Evropi

E. Škorić

Zimi, kada nema nogometa, ovaj stadion postaje skijaška staza.

Stadion se nalazi na 2000 metara nadmorske visine i okružen je visokim vrhovima u švicarskim Alpama u blizini odmarališta Zermatt.

"To je najljepše mjesto na kojem možete igrati nogomet", izjavio je defanzivac lokalnog FC Gspona Diego Abgottspon, koji tu igra već 18 godina.

"Vidite planine, ledenjake, drveće... Prizori su fantastični", dodao je.

FC Gspon je amaterski tim koji igra u švicarskoj planinskoj ligi i ponosno svoj domaći teren naziva najvišim nogometnim stadionom u Europi.

Selo Gspon - nepristupačno cestom - sastoji se od oko 70 drvenih kućica, a zimi postaje malo skijalište.

"Navikli smo na to", kaže Abgottspon, dodavši: "Za protivnike je teže igrati. Mi znamo da se možemo vratiti čak i ako gubimo 5:0 na poluvremenu. Mi smo tim koji je mnogo jak u našem rodnom gradu".

Na jednoj strani terena prostire se velika mreža koja pomaže da lopta ne ode niz planinu, a i kako bi se eventualno spriječila neka nesreća.

Procjena je da je klub izgubio 40.000 lopti u 40 godina.

"Većinu vremena lopte putuju oko 100 metara niz brdo - ponekad su udaljene 200 ili 300 metara dalje", kaže igrač ovog tima Alfons Brigger.

"Ponekad postoje mečevi u kojima ne izgubite nijednu loptu ili možda jednu, a postoje i druge kada 10 lopti nestane, a prije našeg sljedećeg treninga moramo se spustiti i potražiti ih i to nam nekad stvara problem".

Od oktobra pa nadalje teren je prekriven gustim snijegom, sve do proljeća.

"U proljeće moramo da čistimo snijeg jer se ovdje ne topi tako dobro kao u nekim nižim slojevima. Obično bude pola metra snijega na terenu i moramo ga očistiti, a to baš zna da bude naporno", dodaje Brigger.

"Svaki put kad je lijepo vrijeme ovdje je zaista posebno igrati", kaže kapiten i vezni igrač Gspona Sebastian Furrer.

Stadion je dobio ime po bivšem selektoru Švicarske te treneru Bayerna Ottmaru Hitzfeldu, koji je svečano otvorio stadion kada je bio domaćin uvodnog Evropskog prvenstva u planinskom selu 2008. godine.

Mnogi su oduševljeni prizorima kada dođu na utakmicu, a svake četiri godine igra se i Evropsko "planinsko" prvenstvo i Gspon je uvijek atraktivan. Iz drugih sela pomoću žičara dolaze na stadion.

Top Komentari

pjanke_1
Majstorski
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi