Dva najveća kluba u državi na stadionu koji oduzima dah: "Gravitacijsko središte svijeta sporta"

Ovo mogu samo oni

Dva najveća kluba u državi na stadionu koji oduzima dah: "Gravitacijsko središte svijeta sporta"

Edmir Škorić

Saudijska Arabija aktivno se priprema za organizaciju Svjetskog fudbalskog prvenstva 2034. godine, te gradi novi stadion visoke tehnologije.

Stadion portugalske Brage uklesan je u stijeni i kao takav je veoma popularan i zanimljiv, a oni koji su imali priliku da ga posjete zaista su oduševljeni njime. Gradnja stadiona započela je 2000. godine, a otvoren je 30. decembra 2003. godine - šest mjeseci prije Eura 2004. godine.

Njega su izgradili Ukrajinci. Dovedeni su na obuku kao raspoloživa radna snaga. Od tada su Ukrajinci postali druga najveća strana dijaspora u zemlji nakon Brazilaca. Na svom vrhuncu 2002. godine brojio je 62 hiljade ljudi, sada ih je 52 hiljade.

Stadion Brage

Ipak, mnogo savremeniji bit će stadion Saudijaca. Bit će izgrađen u stijeni i zvat će se po prijestolnonasljedniku Mohammedu bin Salmanu al-Saudu. Arena se smatra važnim dijelom Qiddiya Cityja, velikog projekta izgradnje centra za zabavu, igre i sport 45 km od glavnog grada Rijada. Gradi ga kompanija QIC koja je u stopostotnom vlasništvu Fonda za javna ulaganja u kojem je predsjednik osobno prijestolonasljednik.

Srema se "svjetsko čudo"

The Guardian piše da će ovaj stadion postati gravitacijsko središte svijeta sporta. Prioritet je fudbal, a koristit će ga Al-Nassr i Al-Hilal. Bit će to zajednički stadion kao što je San Siru/Giuseppe Meazza Interu i Milanu.

Očekuje se da će imati kapacitet od 45.000 ljudi. Izgradit će se moderan pomičan krov, a teren će se sklapati i spuštati u posebno spremište, kao u slučaju madridskog novog Santiago Bernabeua.

Oglasi

"Futuristički objekt ima za cilj ponovo osmisliti tradicionalni koncept stadiona", ambiciozno poručuju iz QIC.

Arhitekti su kompanija Populous, čija imovina uključuje Olimpijski stadion u Australiji i Fisht, najnoviji projekt je novi stadion Tottenhama.

Ispod stadiona planiraju napraviti ribnjak. "Jezero će koristiti prikupljanje kišnice sa stadiona i okolnog područja. A sve za predhlađenje klimatizacijskog sustava”, objašnjavaju.

Najvažniji dio Svjetskog fudbalskog prvenstva trebao bi biti futuristički grad Neom. Planiraju ga završiti u ludom roku - neposredno prije turnira. Godine 2017. prijestolonasljednik je najavio stvaranje novog grada na sjeverozapadu zemlje - uz obalu Crvenog mora. Pametni grad bez automobila i s nultom emisijom ugljika nazvan je Neom: "neo" znači novi, a "m" je preuzeto od arapske riječi "mostaqbal" (budućnost).

Futuristički grad Neom bit će gotov do Mundijala?!

Inicijativa Neom izravno slijedi iz Saudijske vizije 2030., čiji je cilj smanjiti ovisnost zemlje o nafti i diverzificirati njeno gospodarstvo. Cijeli projekt Qiddiya City samo je još jedan njegov detalj.

Očekuje se da će Neom pružiti mnoge mogućnosti ulaganja: grad će djelovati neovisno o postojećem državnom sustavu, s vlastitim poreznim i radnim zakonima, kao i autonomnim pravosudnim sustavom.

Neboderi Mirror Line epicentar su budućeg Neoma koji će po veličini biti jednak državi Massachusetts. Početni budžet za izgradnju samog grada je još 500 milijardi dolara. Princ postavlja ludi rok - baš u vrijeme Svjetskog prvenstva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi