Statistički gledano, Arsenal je razbio United. Ali, samo statistički...
Nije United dominirao, ali je igrao pametno i čekao grešku Arsenalovih igrača, a bilo ih je večeras i više nego dovoljno da se stigne do pobjede. (Foto: EPA)

De Gea radio čuda na golu

Statistički gledano, Arsenal je razbio United. Ali, samo statistički...

E. Škorić

Da su igrali još 20 sati na Emiratesu, pitanje je da li bi Arsenal uspio da nešto napravi protiv Manchester Uniteda. Ne zato što je gostujući tim bio bolji, nego zato što je imao Davida De Geu.

 

Arsenal - United 1:3. To je bio rezultat derbija 15. kola engleske Premier lige. U suštini, velika pobjeda izabranika Josea Mourinha pred direktan okršaj sa Cityjem na Old Traffordu, ali da nije bilo De Gee, sve bi bilo drugačije. Pazite sada ovo. Arsenal je imao 33 udarca, čak 15 na gol, ali De Gea je imao 14 odbrana i primio je tek jedan gol.

Tih 14 odbrana je rekord De Gee i nešto što se odavno njije dogodilo na premierligaškom terenu. Nikada, zapravo, niko nije na jednom meču u Premier ligi upisao 14 odbrana, mada neki kažu da je Tim Krul protiv Tottenhama svojevremeno na golu Newcastlea imao negdje oko 13 ili 14 odbrana.

Osim spomenutih 33 udarca, 15 u okvir, Arsenal je imao 12:1 u kornerima i 75:25 posjed lopte. Imao je Arsenal se na svojoj strani, ali United je slavio golovima iz kontri. Lingard dvaput i jednom Valencia. Dosta grešaka u odbrani Arsenala, sjajni De Gea i smirena i odmjerena Joseova postavka u veznom redu sa izraženom kontrom bili su dovolji Vragovima za izuzetno bitnu pobjedu.

Mourinho je oduševljen, hvali sve redom, posebno De Geu, a pritom proziva igrače Arsenala koji 'vole travu i vole da budu na njoj', aludirajući na brojne prekršaje i ležanja Topnika na terenu, a nakon jednog takvog starta Pogbe nad Bellerinom, Francuz je isključen i propustit će spomenuti okršaj sa Cityjem.

"Kada imate 33 šuta prema golu, to znači da ste dominirali, ali razočaran sam i ljut što nismo imali šta da pokažemo. Morali smo da pobijedimo", rekao je menadžer Arsenala Arsene Wenger na kraju utakmice.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi