Najbolniji pad ikada: "Bilo je okrutno, ni danas mi ne izlazi iz glave"

Momenat kada je Stevie G ukrao svom Liverpoolu titulu

Najbolniji pad ikada: "Bilo je okrutno, ni danas mi ne izlazi iz glave"

E. Škorić

Bio je Liverpool predvođen menadžerom Brendanom Rodgersom na pragu titule koja se čekala 24 godine na Anfieldu, ali jedan detalj je produžio agoniju slavnog kluba.

Čekao je Liverpool 24 godine, a onda još šest, jer se kapiten Steven Gerrard poskliznuo. Te sezone je Luis Suarez zabio 31 gol, vjerovalo se da će titula napokon u vetrine na stadionu Anfield, sve je izgledalo tako, no sudbina se poigrala sa jednim od najvećih igrača u povijesti Liverpoola, Engleske i cijeloga svijeta.

Tri kola prije kraja Premiershipa je Chelsea gostovao na Anfieldu i to bez ikakvog rezultatskog značaja, a Jose Mourinho je tada igrače čuvao za polufinale Lige prvaka protiv Atletica.

Pun je bio Anfield, spreman da slavi, ali je Gerrard imao najgori dan u životu baš tada. Blizu centra je na svojoj polovici pustio laganu loptu koju mu je iz blizine dodao Mamadou Sakho, a onda se poskliznuo i pao. Te greške su toliko bizarne da ga i danas proganjaju.

Demba Ba nije propustio poklon, uzeo je loptu, krenuo ka golu i zabio pogodak. Do kraja meča Redsi su primili još jedan gol za kraj svih nada.

Zahvaljujući Gerrardovim greškama naslov je otišao u ruke Manchester Cityju, a već šokirani Livrpool je nakon Chelseaja u samo 10 minuta prosuo 3.0 protiv Crystal Palacea. Slavni Englez ne može da zaboravi taj kobni dan i greške koje će ga pratiti dok je živ.

Oglasi

"Uvijek mi se to vraća. Govorim o tome da ljudi ne misle kako izbjegavam tu situaciju. Bio je to okrutan trenutak. Dugo sam se zbog toga užasno osjećao i još uvijek nije savršeno", rekao je Gerrard.

Pola godine kasnije, sredinom sezone 2014/15, Gerrard je najavio da će nakon 26 godina napustiti Liverpool i preći u MLS, tačnije u LA Galaxy, gdje je završio karijeru 2016. godine.

"I dalje sam želio uživati u igri. Znao sam da je ispred mene nekoliko godina igranja. Osjećao sam da bi najbolje rješenje za mene i moju porodicu bilo resetiranje i putovanje u Sjedinjene Države. Nije to bio glavni faktor u mojoj odluci, ali mi je definitivno to bilo u glavi", priznao je Gerrard.

Potražite više informacija na temu Premier league:

On je tokom dugogodišnje karijere u Liverpoolu odigrao ukupno 710 utakmica i zabio je 186 golova uz 145 asistencija, a osvajao je između ostalog Ligu prvaka, Kup UEFA i dva FA kupa. Premier ligu nikada, vlastitom krivicom.

Unatoč tim greškama, Gerrard je ostao omiljen među navijačima Liverpoola i jasno da mu ono špto je uradio u dresu Redsa niko ne može oduzeti, a navijači ovog kluba dočekali su ipak titulu u junu 2020. godine, odnosno šest godina nakon "tragedije".

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

King_Kenny
...legenda Liverpoola,steta sto nije uzeo titulu EPL,ali na kraju je ipak sve ispalo jos bolje dolaskom Kloppa.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi