Prva priča ljeta i klub bez zemlje ima dio BiH u sebi: "Gazde kažu da se ne brinemo, bit će bonusa"

Stjepan Radeljić govorio za SportSport.ba

Prva priča ljeta i klub bez zemlje ima dio BiH u sebi: "Gazde kažu da se ne brinemo, bit će bonusa" · Intervju

A. Čaušević

Svi u regiji su već unaprijed vidjeli veliki sraz Dinama i Crvene zvezde u play-offu za Ligu prvaka, međutim planovi su tu da se sruše ili realizuju. Direktni duel za "najbolji tim" s "ex-yu" područja je izostao "krivicom" istinske kolonije stranaca gdje se ponosno viori i zastava Bosne i Hercegovine. 

Zaista se teško sjetiti fudbalera koji je u nekoliko posljednjih godina nastupao u Premijer ligi, a da je dočekao da sa svojim timom igra u grupnoj fazi Lige prvaka. To ispunjenje sna je doživio Stjepan Radeljić, bivši prvotimac Širokog Brijega i nekadašnji omladinac Zrinjskog. Ovaj 23-godišnjak je član Osijek, a nastupa na posudbi u Sheriffu. 

Upravo je Sheriff postao prva priča i iznenađenje kvalifikacija. Prvak Moldavije je po prvi put u klupskoj historiji izborio plasman u Ligu prvaka. Bosna i Hercegovina se s ovim klubom upoznala prije desetak godina kada su igrali protiv Željezničara u kvalifkacijama za Europa ligu i ispali. 

Sherrif djeluje u odvojenoj regiji Moldavije, pa ga neki zovu i "klub bez zemlje". Iako se radi o jednoj od najsiromašnijih evropskih zemalja, ovaj klub definitivno ima uslove i organizaciju na kojoj mu mogu pozaviditi i klubovi iz mnogo snažnijih i razvijenih liga.

Klupske gazde su Viktor Gushan i Ilya Kazmanly, biši članovi tajne službe Sovjetskog saveza. Počeli su kao agencija za zaštitu, a sada imaju lanac benzinskih pumpi, supermarketa, građevinskih firmi... Jednostavno radi se o komercijalnom gigantu u pokrajini Transitija.

Nakon historijskog podviga te izbacivanja prvo Crvene zvezde, a zatim Dinama te žrijeba sa Interom, Realom i Shakhtarom razgovorali smo sa Radeljićem o brojnim temam u Sheriffu, načinu života u Moldaviji, Premijer ligi i ostalom... 

Oglasi

No description available.

Sheriff je u Ligi prvaka. Kako se osjećaš ovih dana? Je li veće uzbuđenje bilo nakon plasmana u grupu ili nakon što si saznao da ćeš igrati protiv Reala i Intera?

Da tako je, san je postao stvarnost! Mislim da je san svakog igrača zaigrati u Ligi prvaka protiv najboljih ekipa na svijetu. Osjećaj je fantastičan i još uvijek traje kako nakon utakmice pa tako i nakon izvlačenja kada smo saznali protivnike. Mogu rećci da je nakon izvlačenja bilo jos veće uzbuđenje jer igramo protiv vrhunskih ekipa.

Kako su vas gazde dočekale nakon historijskog uspjeha? Je li bilo možda dodatnih premija za historijski uspjeh?

Gazde su prezadovoljne, ipak je ovo prvi put u povijesti da se Sheriff plasirao u Ligu prvaka tako da su i oni presretni. Rečeno nam je da će biti bonusa, da se ne brinemo oko toga (smijeh).

Oglasi

Sheriff je definitivno prava kolonija stranaca. Tu su fudbaleri 10-ak različith nacija. Kojim jezikom se najviše govori u svlačionici? S kojim igračem provodiš najviše vremena? Imaš li cimera ili živiš sam?

Da, istina, najmanje je domaćih igrača ovdje, ostali su svi sa strane. Prevladava engleski jezik pa zatim španjolski i francuski, a u gradu zivim sam, ima nas pet, šest sto se družimo inače.. iz Slovenije, Srbije, Luksemburga i dvojica Grka.

Kakav je generalno život u Tiraspollu? Tu si već pola godine. Ima li nešto što ti se posebno sviđa ili nešto što ti smeta? Kako provodiš slobodno vrijeme?

Život je zaista siromašan, plaće su minimalne, prosječna plaća je oko 300 dolara tako da dosta ljudi radi dupli posao kako bi preživjeli. Hrana je dosta slična našoj u BiH tako da je to super, a slobodno vrijeme provodim sa suigračima većinom na kavi ili u stanu na Playstationu.

Je li način života drugačiji drugačiji u regiji Transitija nego u ostatku zemlje? Npr u Transitiji se koristi rublja, a u ostatku zemlje neka druga valuta?

Oglasi

Oni su se odvojili od ostatka države, valuta je druga, vojska je po cijelom gradu, granice imaju na ulazu u grad. Mislim da način života nije drugačiji, da je isti u cijeloj državi, jer kad putujemo na utakmice sve to izgleda dosta siromašno.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CSUrirRtKvZ/[/instagram]

Nedavno si se i zaručio. Čestitke na tom važnom životnom koraku. Je li djevojka živi s tobom u Moldviji? Kada je će svadba?

Hvala puno na čestitkama, djevojka živi u Širokom Brijegu, ponekad dođe kod mene kratko pa se opet vrati dolje. Nakon svadbe ćemo započeti sa nasim zajedničkim životom.

Ne tako davno si igrao u Premijer ligi. Pratiš li i dalje bh. fudbal? Kako gledaš na "svoje" timove Zrinjski i Široki Brijeg?

Oglasi

Naravno da pratim, svaki klub u Premijer ligi, od Širokog i Zrinjskog pa sve do Leotara i Rudara. Volim nogomet i dosta me zanima sve sto se tiče nogometa u BiH. Zrinjski je sastavio respektabilnu ekipu i puno će ih se pitati ove godine za titulu, po meni su oni glavni kandidat, a što se tiče Širokog malo su lošije ušli u sezonu, ali dosta je tu novih igrača tako da mislim da će s vremenom doći na svoje i priključiti se vrhu.

Praktično si i dalje član Osijeka. Kakvi su tvoji planovi za budućnost. Povratak u HNL-u ili ostanak u Sheriffu i nakon isteka posudbe?

Da, posudba mi traje do zimskog prijelaznog roka tako da ćemo vidjeti još. Kad zavrsi polusezona popričat ćemo sa obje strane i dogovoriti se što je najbolje za mene bio to povratak u NN Osijek ili ostanak u Sheriffu ili pak neka treća opcija.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Za kraj, kada te ponovo možemo očekivati u Bosni i Hercegovini? Kako su ti roditelji i prijatelji doživjeli ovaj zaista veliki uspjeh?

Posljednji put sam bio u šestom mjesecu, nakon toga nije više bilo prilike, bilo je njih par na utakmici u Zagrebu i bilo mi je predrago kad sam ih vidio. Znate kako kažu najljepše je kući pa tako i ja jedva čekam kad ću opet dolje za Novi Travnik, ako ne ubrzo onda u 12. mjesecu kada završi polusezona. Svi su presretni i ponosni, od roditelja, obitelji, susjeda pa čak i građana, primio sam stvarno mnogo poruka i svima im se zahvaljujem na svemu i što znam da su uvijek tu uz mene.

Promo

Top Komentari

arbajram
koga boli k za ovaj mafijaški klub
14 2
Uranija
Promocija diktatorskog kluba iz zemlje u kojoj cvijeta korupcija i kriminal. Nećemo valjda težiti tim vrijednostima
11 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi