Što je negdje nezamislivo u Tuzli je izgleda sasvim normalna pojava

Jesu li Sloboda i Tuzla City rivali ili prijatelji?

Što je negdje nezamislivo u Tuzli je izgleda sasvim normalna pojava

A. Čaušević

Premijer liga BiH je jedna od rijetkih koja se u Evropi može pohvaliti sa tri različita gradska derbija. Osim sarajevskog i mostarskog, tu je i tuzlanski. 

Borba za prevlast u gadu Tuzli je najmlađa od tri navedene. Derbiji na Tušnju se igraju otkako se nekadašnja Sloga Simin Han, a današnji Tuzla City plasirao u Premijer ligu, tačnije od 2018. godine.

Zašto je Grad soli dobio premijerligaški derbi najzaslužniji je Azmir Husić, bivši prvi čovjek Slobode, a sada "alfa i omega" Tuzla Cityja. Odlučan u namjeri da napravi najbolju ekipu u BiH ono što nije uspio sa tuzlanskim "crveno-crnim" pokušava sa "plavim".

Međutim, postavlja se pitanje da Tuzlaci zaista osjećaju gradski derbi onako kako je to slučaj širom svijeta. U mnogim sredinama je nezamislivo da se tek tako mijenjaju poslovi u klubovima iz istog grada, a u Tuzli postaje normalna pojava.

Nekako se olako adresa zaposljenja trenera i igrača mijenja iz Rudarske u onu Zlatnih ljiljana, i obrnuto. Kao da nedostaje strasti, naboja, poštovanja navijača, famozne sportske mržnje što je odlika istinskih gradskih derbija.

Posljednjih godina Milenko Bošnjaković je trenirao Slobodu i Tuzla City. U nekoliko je navrata istakao kako je Sloboda njegov klub, ali je bez problema prihvatio Husićev poziv. Njegovim stopama će i Zlatan Nalić.

Nalićevo srce je obojeno u "crveno-crno", njegov otac je Mesud je istinska legenda Slobode, međutim to ovog trenera neće spriječiti da u nastavku sezone s klupe predvodi Tuzla City.

Igrački primjer "preletača" je Said Husejinović. Prošlu sezonu je zavšio u Slobodi, ljetos je potpisao za Tuzla City, a zimus se opet vratio u Slobodu. Povremeni kapiten Tuzla Cityja Samir Efendić je prije nekoliko godina nosio kapitensku traku Slobode.

Dresove tuzlanskih rivala su u posljednjih nekoliko godina zamijenili Nemanja Stjepanović, Ivan Kostić i Adis Hadžanović. Možda je najviše prašine digao prelazak golmana Azira Muminovića iz Slobode u Tuzla City za 50.000 KM.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Inače, u dosadašnjih sedam međusobnih duela uspješnija je Sloboda sa dvije pobjede. Posljednja je ostvarena kada je na klupi "crveno-crnih" sjedio Nalić, od danas novi trener Tuzla Cityja.

Mlađi tuzlanski premijerligaš je jedinu pobjedu ostvario ove sezone. Krajem augusta prošle godine je bilo 2:1. Tuzlu City je vodio Slobodin "vojnik" Bošnjaković.

Zaprati FK Tuzla City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Tuzla City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Chupy
Htjeli vi to ili ne, to je gradski derbi, Simin Han je dio Tuzle!! Ako Vogošća nije dio Sarajeva, onda ni S Han nije dio Tz.
6 5
ratip irats
A pricati o gradskom derbiju u Tz je smijesno. Sloboda sa stogodisnjom tradicijom i TC nemogu se porediti nikako. Pogotovo ne sa adresom...
6 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije