Stručni konsultant komentarisao sporne situacije iz mečeva 18. kola Premijer lige BiH

Šta je rekao Zoran Rebac?

Stručni konsultant komentarisao sporne situacije iz mečeva 18. kola Premijer lige BiH

Večeras je predsjedavajući komiteta sa suđenje NFSBiH Zoran Rebac na BHT-ovoj emsiji posvećenoj Premijer ligi BiH komentarisao sporne situacije sa mečeva 18. kola.

Prvo su na red došle četiri situacije sa vječitog sarajevskog derbija na Koševu u kojem je Željezničar slavio sa 1:3.

Prva situacija je bila igranje rukom zbog kojeg je dosuđen slobodnjak za Željezničar, kojeg je Semir Štilić pretvorio u 1:1.

"Ovdje se ne radi o tome da li postoji namjera ili ne, već se radi o činjenici da je ruka odvojena od tijela, odbrambeni igrač na taj način širi svoje tijelo i spriječava loptu da proše. Sudac je ispravno odlučio, dodijelio slobodnjak i javu opomenu", istakao je Zoran Rebac.

Domaći su u finišu prvog dijela tražili penal nakon pada Ahmetovića u kaznenom prostoru Željezničara.

"Zahtjevna situacija, teška za odluku suca. Napadač Sarajeva je okrenut leđima prema golu, pokušava stvoriti prostor i ulazi leđima u protivničkog igrača. Defanzivni igrač Željezničara ga nadskače i igra loptom, možda na neki način i koristi ruke, ali sudac je bio jako blizu i sklon sam da vjerujem da je dobro odlučio. Teška i zahtjevna situacija", riječi su večerašnjeg stručnog konsultanta za BHT.

Dosuđeni penal za Željezničar?

"Za razliku od prethodne situacija, ovdje je sve čisto i jasno. Očit prekršaj odbrambenog igrača Sarajeva nad ofanzivnim Željezničara, Veselinovićem. Klasičan kazneni udarac i javna opomena. Ispravna odluka suca", istakao je Rebac.

Plavi su i u kasnijoj fazi meča tražili penal nakon što je Veselinović pao u kaznenom prostoru.

"Možda najbolje ovu situaciju objašnjava izjava fudbalera Željezničara Veselinovića, ovdje postoji lagano povlačenje rukom od strane odbrambenog igrača Sarajevo, ali ovaj pad samo potvrđuje Veselinovićevu izjavu", istakao je Rebac.

Inače, Veselinović je za BHT nakon meča istakao da je nakon što je osjetio kontakt instinktivno pao kako bi možda izborio penal, umjesto da pokuša postići gol.

Potom je na red došao i tuzlanski derbi, meč Slobode i Tuzla Cityja (1:1).

Penal za Tuzla City bio je jedna od izdvojenih situacija.

"Tri ispravne odluke u jedoj akciji. Poništio je gol Tuzla Cityja, isključio igrača Slobode i dodijelio kazneni udarac. Sve je ispravno. Da je kojim slučajem lopta nakon ruke odmah završila u golu, gol bi važio, ovako je bilo ispravno poništiti gol i dosuditi kazneni udarac, istakao je Rebac.

Tu je bila i situacija u kojoj je penal tražila Sloboda.

"Mislim da ovdje nema kaznenog udarca. Lopta pogađa odbrambenog igrača Tuzla Cityja u glavu. Čak ni da je lopta koja se odbila od glave pogodila odbramenog igrača u ruku ni tada ne bi bio kazneni udarac. Tu su pravila jasna."

Sa meča Čelik - Borac (1:2) je izdvojen poništen gol Čelika jer je prema mišljenju sudija lopta napustila granice igrališta prilikom izvođenja kornera.

"Ne može sigurno tvrditi da li je lopta potpuno napustila teren ili ne. Lopta ide u luku i dojam je da je napustila teren. Ono što je bitno jeste pozicija asitenta koji se nalazi na liniji, on je procijienio da jeste i treba mu vjerovati", istakao je Rebac.

Potom je na red došao i meč Zrinjski - Mladost (1:1).

Izdvojene su dvije situacija, prva u kojoj je Zrinjski tražio penal, ali ga nije dobio i druga, u kojoj je dosuđen penal za Plemiće.

"Bojim se da je ovdje sudac zamijenio situacije. U prvoj situaciji postoji kontakt po koljenu i energično odgurivanje rukom ofanzivnog igrača Zrinjskog, to je trebao biti kazneni udarac. Za razliku od prethonde, u situaciji kada je dosuđen penal postoji odgurivanje rukom, ali nema dovoljnog intenziteta. Mislim da je prestrogo dosuđeno, pod dojmom prethodne situacije. Ne možemo reći da je ovo bilo za kazneni udarac", izjavio je za BHT predsjedavajući Komisije za suđenje NFSBiH.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sa meča Široki - Zvijezda 09 (4:0) je izdvojena situacija u kojoj su gosti tražili penal.

"Nema kaznenog udarca. Vidjećemo da lopta pogađa natkoljenicu igrača Širokog Brijega, pa čak i da se nakon toga odbije u ruku nema kaznenog udarca", rekao je za BHT Rebac.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

magistar
Bolja je emisija o PL na Hayatu nego na BHTu. Strucni konsultant na BHTu samo konstatuje stvari kojd svi vidimo. Ovi su imali vise prilika, oni su se branili. Ako si strucan daj ocjenu stanja neke ekipe i prognozu za naredna kola. Mani nas šuplje
5 1
enko
Doktore kapa do poda za komentar iz mostara.znajuci kako ste korektan covjek i neovisni od ovih krimosa iz ns bih nisam ni sumnjao jer su papci vec iskonstruisali vijest kako ce te podrzati gl.suca jer je pomogao zrinjskom.i jeste pomogao ali na sramotan nacin.
5 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti