Nestvarne scene: Sudija prišao kamermanu i pitao ga 'Je li bio penal?' 'Ko' suza brate!'

Ovoga se ni nadrealisti ne bi mogli sjetiti

Nestvarne scene: Sudija prišao kamermanu i pitao ga 'Je li bio penal?' 'Ko' suza brate!'

S. Grebović
Teme:

VAR tehnologija na Balkanu dobila neki novi smisao.

Sve ozbiljne lige širom Evrope i svijeta su na terene odavno uvele VAR tehnologiju. Međutim, čini se da je VAR dobio posve novu dimenziju ako je suditi po jednoj utakmici u Srbiji.

Naime, na društvenim mrežama se pojavio snimak iz niže srbijanske lige gdje se glavni sudija meča konsultuje ni manje ni više nego sa kamermanom koji je snimao meč kako bi utvrdio da li je bio penal.

Glavni arbitar susreta je prvobitno pokazao na 11 metara, da bi nakon salve protesta protivničkih igrača dotrčao do tribina i upitao kamermana:

"Šefe, da li ima kontakta ovdje? Možeš li da vratiš snimak?"

Na to mu je kamerman odgovorio: "Ko suza brate, ko suza penal"!

View this post on Instagram

A post shared by ftbl.serbia (@ftbl.serbia)

Sudija je odlučio poslušati kamermana, te se potom okrenuo i potvrdio svoju odluku obrazloženjem da mu je ovaj sugerisao da je kontakta bilo, što se nije svidjelo golmanu protivničkih igrača koji je skinuo dres i ljutito napustio teren.

Scene kakve možemo vidjeti samo na brdovitom Balkanu...

VAR tehnologija je razvijena početkom 2010. u Nizozemskoj. Bivši sudija, Raymond van Meenen, tada saradnik nizozemskog nogometnog saveza, bio je jedan od pionira i ključnih osoba za razvoj ovog sistema.

Ova video tehnologija premijeru je imala na Svjetskom prvenstu u Rusiji 2018. godine, nakon čega je uvedena u najjače lige na Starom kontintentu.

Jedina liga u našem regionu koja je uvela VAR za sada je 1.HNL. 

Prema nekim najavama, VAR bi trebao zaživjeti i u Premijer ligi BiH 2022. godine. O tome je i govorio prvi čovjek FSBiH Vico Zeljković.

"VAR je izazov prema kojem je sve usmjereno. U ovom segmentu imaćemo punu podršku FIFA-e. Podsjetiću na izjavu predsjednika FIFA-e Infantina, 'VAR ne mijenja fudbal, VAR čisti fudbal'. Ovo je kompleksan posao i mi smo odlučni da ga sprovedemo do kraja kako bismo unaprijedili suđenje i sveli sudijske greške na minimum.“

Top Komentari

C.Banks
Da ima u našoj ligi ovoga Borac ne bi bio prvak
21 0
magistar
Je l to kamerman domaćeg kluba
7 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi