Povratak Super lige: "Vrijeme je za promjene, većina klubova je pristala"
Izvršni direktor Super lige Bernd Reichart potvrdio je kako je razgovarano s više od 50 klubova i da je većina iskazala želju za kreiranjem takmičenja (Foto: Screenshot)

Bernd Reichart potvrdio

Povratak Super lige: "Vrijeme je za promjene, većina klubova je pristala"

M. Šljivak

Ideja fudbalske Super lige i dalje živi, a engleski mediji danas donose informaciju kako su Real Madrid, Barcelona i Juventus kontaktirali više od 50 klubova kako bi ponovo krenuli u proces kreiranja zajedničkog takmičenja koje bi zamijenilo UEFA Ligu prvaka.

Real Madrid, Barcelona i Juventus nastavljaju s idejom o formiranju evropske Super lige, takmičenja kojim bi najbolji evropski klubovi zamijenili Ligu prvaka koja je organizovana pod okriljem UEFA.

Dvije godine nakon što je propala početna ideja o formiranju ovog takmičenja, engleski The Telegraph tvrdi da su tri evropska velikana već kontaktirala veliki broj timova s kojim žele kreirati ovo takmičenje.

Navodno, već je kontaktirano više od 50 timova širom Starog kontinenta, a plan je da se kreira liga u kojoj će učestvovati između 60 i 80 timova.

Projekat koji je planiran bi klubove razvrstao u nekoliko liga. Niko ne bi imao zagarantovano učešće, a svi timovi bi imali garantovanih 14 utakmica u sezoni.

"Evropski fudbal je u opasnosti od propadanja. Vrijeme je za promjene. Klubovi su ti koji snose poduzetnički rizik, ali kada su važne odluke u pitanju prečesto su primorani da sjede skrštenih ruku sa strane dok se oko njih sve raspada sa sportske i finansijske strane", rekao je izvršni direktor Super lige Bernd Reichart za Die Welt i nastavlja:

Oglasi

"Klubovima često nijem omogućeno javno govoriti protiv sistema koji prijeti sankcijama kako bi osujetila opoziciju. Naš dijalog uvijek je bio otvoren, iskren konstruktirvan i rezultirao je jasnim idejama o promjenama koje su potrebne i o načinu na koji se oni mogu implementirati. Dosta je posla i nastavit ćemo razgovore", poručio je on.

Evropska fudbalska federacija (UEFA) prethodnih godina je prijetila sankcijama za klubove koji su imali namjeru da kreiraju Super ligu. Došlo je i do tužbi koju je krovna kuća evropskog fudbala izgubila.

Reichart je istakao da će Super liga biti potpuno otvoreno takmičenje. Neće to, kao što je ranije planirano, biti zatvorena liga za bogate već će apsolutno svi imati šansu da se plasiraju u ovo takmičenje.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Nacionalna prvenstva će biti mjerilo za plasman u ovo takmičenje. Tako će ostati zaštićena domaća prvenstva što je u prvobitnom planu bio problem zbog kojeg su klubovi na kraju žestoko protestvovali i na kraju je plan o kreiranju lige propao.

50 klubova već je u oktobru kontaktirano. Očigledno je bio pozitivan odgovor od većine čim je ponovo pokrenut proces kreiranja Super lige i vidjet ćemo hoće li ovo takmičenje konačno zaživjeti.

Top Komentari

criticos
Nesto kao Euroleague u kosarci. Globalizacija, finansije i kladionica uzimaju pod svoje. Puna autonomija odlucivanja igranja ulpo svojim pravilima. Fdbal postaje mrtvi biznis i prestaje biti sport. Ovim se obesmisljavaju i reprezentacije.
4 0
DOKTOR_GAZ_
Jedno od pravila SUPER LIGE: u POCETNOJ FAZI ovog takmicenja, moras imati OSVOJEN BAR 1 EVROPSKI TROFEJ u svojoj historiji, u narednim godinama se pravilo mijenja, pa je USLOV za igranje taj da u historiji moras imati OSVOJENU LIGU SAMPIONA..u oba slucaja, navijaci AR567ALA ce gledati SUPER LIGU NA TV-u, i pricati KAKO BI ONI TO OSVOJILI...a ne ISPUNJAVAJU USLOVE UOPSTE..
1 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi