Stigao je i taj dan: Danas počinje "druga" Superliga!

FIFA im je dala zeleno svjetlo

Stigao je i taj dan: Danas počinje "druga" Superliga!

Edmir Škorić

Fudbalski moćnici širom Evrope imali su jasan plan da naprave vlastitu ligu, ali UEFA ih je barem na neko vrijeme uspjela spriječiti u onome što mnogi smatraju "propasti fudbala".

Još početkom 2021. godine bilo je formirano takmičenje sa 12 velikana Starog kontinenta, s tim da je bilo planirano da im se priključi još osam timova.

Izazvalo je to tekstonske reakcije, neki su spominjali i fudbalski raskol jer je UEFA zaprijetila ozbiljnim sankcijama. Dugo su se vodile borbe, na kraju je projekat Superlige propao, no...

U međuvremenu, danas počinje "druga" Superliga i igra se širom afričkog kontinenta. Afrička je to fudbalska liga napravljena kao projekat između najboljih timova tog kontinenta, koji je nastao paralelno sa Superligom u Evropi, ali za razliku od evroske, afrička Superliga je imala podršku FIFA-e i afričke fudbalske federacije (CAF).

U svom prvom izdanju, koje je do sada odgađalo svoj početak, osam klubova će se međusobno takmičiti u nokaut formatu.

Oglasi

Petro de Luanda, TP Mazembe, Enyimba, Simba, Al Ahly, Wydad, Mamelodi Sundowns i Espérance igrat će u prvom izdanju. Odnosno, najuspješnije ekipe Afrike odmjeravaju snage u takmičenju koje će trajati od 20. oktobra do 11. novembra, kada se igra uzvratna utakmica finala. Uvodna utakmica bit će Simba iz Tanzanije protiv Al Ahlyja iz Egipta.

Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e, bio je jedan od glavnih promotora stvaranja ovog turnira jer vjeruje da može poslužiti rastu afričkog fudbala.

Naprotiv, FIFA se, kao i ostali važni savezi, protivi da se takav turnir napravi u Evropi, ali ima strah da će fudbalski moćnici sa svojim bogatstvom na kraju pronaći način da formiraju vlastitu ligu koja bi doslovno "ugasila" Ligu prvaka i fudbal kakav smo do sada poznavali.

Ali ako već mora nešto da se dešava, onda neka se to dešava u Africi, mišljenja su i u FIFA i UEFA, pa se nije protivila osnivanju Superlige na tom kontinentu.

Inače, osim afričke Superlige, postoji i afrička Liga prvaka, naravno. Što se tiče Superlige, prvo izdanje je testno, no kasnije bi se moglo proširiti i igrati u ligaškom formatu, a svima je cilj da se dođe do mnogo većih zarada, što od TV prava, što od prodaje ulaznica, sponzorstava...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti