Iz Bayerna objasnili zašto neće nikad biti dio Superlige: "Zna se šta bi trebao biti glavni cilj"

Rummenigge jasno poručio

Iz Bayerna objasnili zašto neće nikad biti dio Superlige: "Zna se šta bi trebao biti glavni cilj"

E. Čaušević

Nabogatiji evropski klubovi zvanično su kreirali novo takmičenje pod imenom Superliga u kojem će se takmičiti samo oni najbolji klubovi.

Već sada je jasno da je predsjednik Real Madrida, Florentino Perez, glavni odgovorni za pokretanje novog takmičenja, a glavni cilj klubova koji su dali saglasnost za to jeste da zarade što više novca.

UEFA se izričito protivi Superligi i već su najavili žestoke kazne za klubove koji budu učesnici ovog takmičenja. Oni će biti izbačeni iz svih evropskih takmičenja, ali i nacionalnih prvenstava. Pored toga igračima koji igraju za klubove iz Superlige bit će zabranjen nastup u dresu reprezentacije.

Potpisnici osnivanja novog takmičenja su klubovi iz Španije, Italije i Engleske dok su ekipe iz Njemačke i Francuske odbile biti dio Superlige. Prije svega to se odnosi na Bayern i PSG koji su trenutno među najjačim klubovima u Evropi.

Iz Bayerna su odbili bilo kakvo povezivanje sa Superligom, a predsjednik ovog kluba Karl-Heinz Rummenigge jučer je izjavio da Bavarci nisu uopšte bili uključeni u kreiranje novog takmičenja.

"Bayern nije bio uključen u planove osnivanja Superlige. Pozdravljamo reforme UEFA-e u Ligi prvaka i smatramo da je to pravi korak u razvoju evropskog fudbala. Te promjene će povećati uzbuđenje i takmičarski duh Lige prvaka u budućnosti", rekao je Rummeniga i nastavio.

Oglasi

"Mislim da Superliga neće riješiti finansijske probleme evropskih klubova koji su nastali zbog pandemije koronavirusa. Klubovi u Evropi bi zajedno trebali raditi na tome da osiguraju da fudbal bude što racionalniji. Da troškovi, posebno plate igrača i naknade menadžera, budu u skladu s prihodima. To bi trebao biti glavni cilj".

U Superligi bi trebali učestvovati Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Manchester United, Manchester City, Tottenham, Liverpool, Juventus, Inter i Milan.

Također, oni su pozvali još tri kluba da se priključe u ovom projektu i oni bi trebali imali ulogu osnivača ovog takmičenja. Ostalih pet klubova bi se kvalifikovalo kroz nacionalna prvenstva.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Prema trenutnom planu utakmice Superlige igrali bi se tokom sedmice, dok su za vikend planirani mečevi u nacionalnim ligama. Klubovi bi bili podijeljeni u dvije grupe sa po deset ekipa, a po tri najbolje ekipe iz grupe idu u četvrtfinale. Ostale dvije ekipe bi se plasirale kroz doigravanje.

Treba dodati da je predsjednik Bayern Karl-Heinz Rummenigge imenovan na čelo Izvršnog odbora UEFA-e umjesto prvog čovjeka Juventusa Andree Agnellija, koji se povukao nakon što je imenovan za jednog od glavnih ljudi Superlige.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ubnt
Sada ovi kobasičari glume poštenjačine , a nisu još niti pozvani u Super ligu . Klub koji sustavno uništava Bundes ligu da dijeli lekcije . Eto vam kobasice pa igrajte .
2 15
Zoilomas
MIA SAN MIA
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi