Susret Željezničara i Atletica najznačajni je u historiji bh. klupskog fudbala
Denis Žerić protiv Ludogoretsa: Nevjerovatan rezultat

Poremećeni sistem vrijednosti

Susret Željezničara i Atletica najznačajni je u historiji bh. klupskog fudbala · Kolumna

Juniori Željezničara vjerovatno nisu svjesni koliko će značajnu utakmicu danas u svome životu odigrati, no ne samo u svome, već više u jadnom, nego bijednom životu bh. fudbala. Nije to, dakle, neki bogzna kakav život prepun uzbuđenja i lijepih iskustava, ali je takav. Naš. Povremeno okusimo i poneku slast.

Na Grbavicu će znači danas istrčati ekipa Atletico Madrida. Kluba što je manji od Barcelone i Reala, ali veći od ičega što je ovdje došlo da igra išta, pa makar i kroz juniorsku konkurenciju. Pa makar i u pikadu.

Veći je to klub od svakog kojeg je put nanio u ovu, rekao bi Veselin Vujović, fudbalsku "vukojebinu". Po svemu takvu, osim po talentu.

Da su ljudi kod nas fudbalski prefinjeniji kao što nisu, i Španiju s Iniestom i rezervom Fabregasom, što je ko budala pimplao loptu čekajući da uđe u igru, došlo bi da gleda desetak hiljada ljudi. Isto se igralo na Grbavici.

No, Iniesta i Fabregas tada su bili samo U21 reprezentativci, trebalo je osvještenosti (koliko god taj meč, za razliku od današnjeg nije zaslužen, već bogomdan).

Ovako, juniori Željezničara bit će ti koji će, prvi ikada, pred desetak hiljada gledalaca ugostiti neke od budućih zvijezda svjetskog fudbala.

Zanimljiva je čitava ta priča oko juniora Željezničara. Generacija koju Omer Joldić ispraća ka seniorima, a koju je usmjeravao i brusio sadašnji trener Admir Adžem, može poslužiti kao paradigma u raznim sociološkim kontekstima. I u svim životnim sferama.

Oni koji zaslužuju duboko poštovanje poslovično su u zapećku. Poslovično, u BiH.

Naprimjer, juniori nikada neće biti važniji od seniora, formalno, pravno. Kao što vrhunski student, inženjer, doktor, budući ekspert... u BiH nikada neće biti smatran bitnim dok dobro ne odrapi sto-dvjesto godina smucanja, traženja potvrde i selameta, preživi milijardu i dvjesto birokratskih zavrzlama... pa onda nakon svih peripetija ode u Memmingen, onim jeftinim letom iz Tuzle, što bude skuplji ako ekspert ne isprinta kartu i natovari se viškom prnja/handrirobe.

Onda tamo za godinu skontaju da boljeg doktora, inženjera, stručnjaka nisu dugo imali. Nekako dođe nama vijest, pa se onda automatski upali lampica: jao, pa kakve mi to stručnjake vani imamo. Pa mi smo planetarni izvoznik svega što valja...

U tom svjetlu, kroz tu prizmu posmatrajući, uspon Željinih juniora do nivoa gdje igraju s Atletico Madridom, djeluje poput otkrovenja, otvaranja krmeljavih i zakrvavljenih očiju s izuzetkom jednog malog problemčića: ovdje niti ima dovoljno pameti, niti želje i potrebe za ikakvim sistemom i vrijedonosnim poretkom, da bi se njihov uspjeh tretirao paradigmom. I da bi se pogledalo oko sebe. Ovdje sve može, ali ne može kako treba.

A, ako baš treba uprostiti, njihova poruka je poput one iz ogoljenog Coelhovog "Alhemičara".

Na koncu, bit će to lijepo, odigrat će, nekoliko njih će se i prodati, ali iz njihovog primjera malo ko će išta naučiti i to kasnije aplicirati.

Stoga, neka danas uživa najmanje 11, a najviše 14 mladih "igračića", taman da izgube 0:23. Neka se Joldić i pomoćnik mu Žerić ne sekiraju ako nešto neko pogriješi, baš kao i pretpostavljenih desetak hiljada raspjevanih ljudi. Doći iz gliba igrati s Atletico Madridom je kao imati izloženu sliku u Luvru, pa makar svi okretali glavu od vaše umjetnine.

Promo

Top Komentari

realno_govoreci
Moj Čula smiri malo emocije koje su više izgleda subjektivne nego objektivne. Reći da je ovo najznačajni susret u historiji bh.klubskog nogometa je smiješno ali ponovo se ogleda u tome kako ko gleda. Ko i malo zna o nogometu zna da ogroman broj igrača koji vrijeme za super talente nestanu kada dođu na seniorski nivo igranja jer tamo je sve drugačije. Kada bi nabrajali mogli bi do sutra ali to nije poenta. Poenta je da po ko zna koji put se od muhe pravi slon u Bosni. Ovo je sigurno veliki nogometni uspjeh za omladince koji teže ka velikim karierama ali da li će ih ostaviti iz Atletika ovi momci a kamo iz Želje je veliki upitnik. Tek kao tekst je tipno subjektinog karaktera,sa ogromnom euforiom i velikom dozom humora. Na početku se da značaj kao da se radi o finalu lige prvaka u seniorskoj konkurenciji a na kraju " pa djeca su to nek uživaju". Upravo ovo što su djeca,ovo je i taj nivo.
31 7
ratip irats
Odlican je ovo uspjeh zeljinih nada, ali ga pretjera sa naslovom. Bas pretjera!!
30 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi