Sve što je lijepo vrijedi čekati

Nakon 16 godina Leeds United se vratio u Premiership

Sve što je lijepo vrijedi čekati

S. Bošković

Neki ga mrze, a neki ga vole, ali svi se slažu u tome da je Leeds United jedan od najspecifičnijih klubova u historiji, ne samo otočkog i evropskog fudbala, već svjetskog fudbala.

Elland Road, dom ovog kluba osnovanog 1919. godine u istoimenom gradu Leedsu iz meča u meča je prepun, bez obzira da li se igra Premier liga ili kao prije nekoliko godina treći rang fudbala u Engleskoj.

Leed United nastao je nakon raspada drugog tima iz ovog grada Leeds Cityja, kluba osnovanog 1904. godine, ali nakon optužbi 1919. godine za nelegalno plaćanje igračima tijekom Prvog svjetskog rata ovaj klub je raspušten, te su ga ujedno i najbolji igrači napustili.

Iste godine osniva se Leeds United, a ubrzo je i stigla pozivnica za takmičenje u Midland ligi.

Samo pet godina kasnije Leeds će zaigrati u prvoj diviziji, no iz ovog društva će ispasti 1927. godine.

U godinama koje su prethodile Drugom svjetskom ratu tim s Elland Roada će još dva puta napustiti društvo najboljih, ali će se odmah narednih sezona i vratiti.

No, u sezoni 1946/47 Leeds će ponovno ispasti iz lige, te će povratak u elitu čekati do 1956., a u njoj će boraviti do samog kraja desetljeća.

No, 1958. godine na Elland Road je stigao čovjek koji će zauvijek promijeniti fudbalsku igru na Otoku i zbog kojeg će Leeds postati omražen klub, a ovaj grad mjesto užarenih navijačkih okršaja. Naravno, niko nije ni pomislio da će on tri godine kasnije postao trener ovog tima i ličnost u koju će se svi u zapadnom Yorkshiru kleti. 

Taj čovjek je Don Revie.

Donald George Revie rođen je 1927. godine u Middlesbroughu, a seniorsku fudbalsku karijeru počeo je 1944. godine igrajući za Leicester City, a nakon toga za 19.000 funti prelazi u Hull, da bi 1951. godine za ovog napadača Manchester City platio 25.000 funti. Fudbalsku karijeru završio je tamo gdje je i počeo trenersku, na Elland Roadu.

Leeds je za njegove usluge platio 14.000 funti i to Sunderlandu, za kojeg je nastupao poslije igranja za Građane.

U prvoj godini novog desetljeća, odnosno 1961. postaje igrač - trener Leedsa, kluba koji u svojih 40 godina postojanja nije osvojio niti jedan trofej.

Krenulo je teško. U sezoni 1961/62 Leeds se tek u zadnjem meču spasio ispadanja u treću ligu.

Nakon toga Don Revie je promijenio dresove u bijele u uzoru na Real Madrid i okrenuo se mladim igračima. Dvije sezone kasnije uslijedit će transfer u prvu ligu i uspon ovog kluba u otočkim, ali i evropskim okvirima.

Prva sezona je donijela i veliki uspjeh. Tim s Elland Roada završio je drugi iza Manchester Uniteda i to na gol razliku, a u finalu FA kupa je izgubio od Liverpoola rezultatom 2:1 i to tek nakon produžetaka.

Naredne sezone Leeds ponovno završava kao drugoplasirani, te dostiže polufinale Kupa Velesajamskih gradova.

U narednoj sezoni Leeds ponovno bilježi dobre rezultate, ali završava bez trofeja. U finalu FA kupa savladani su od strane Chelseaja (1:0), a u finalu Kupa Velesajamskih gradova bolji je bio Dinamo Zagreb (2:0), no sezonu kasnije Leeds je u finalu savladao Ferencvaros i osvojio trofej.

Nakon toga Leeds je počeo da troši novac, a titula je došla u aprilu 1969. godine kad je Leeds remijem s Liverpoolom osigurao naslov prvaka Engleske.

Tog ljeta u klub je stigao Allan Clarke iz Leicester Cityja za 165.000 funti, postavivši transfer rekord tog vremena.

Cilj je bio trostruka kruna, no ona nije stigla. U ligi je Leeds završio drugi, te je poražen u finalu FA kupa, a iz Evropskog kupa je ispao u polufinalu od Celtica.

Novi evropski trofej stigao je 1972. godine osvajanjem Kupa Velesajamskih gradova, a godinu kasnije stigla je još jedna titula prvaka Engleske.

Nakon toga Don Revie napustio je klub i postao selektor reprezentacije Engleske.

U 13 godina legendarni trener s Leedsom je osvojio dvije titule prvaka Engleske, jedan FA kup, jedan Liga kup, dva kupa Velesajamskih gradova, te promociju u viši rang. .

Sve je to produkt vođenja kluba od strane spomenutog trenera. Na početku vladavine Dona Leeds je bio ragbijaški grad. Na fudbalskim susretima skupljalo se oko 7.000 gledatelja, a na onim ragbijaški preko 50.000.

Revie je uveo sistem da niko nije veći od kluba, vjerovao je svojim igračima, ali je pomno pratio kako se ponašaju van terena, čak do te mjere da im je govorio da ostave svoje djevojke ukoliko bi on smatrao da nisu dobre za njih.

Na terenu je Leeds bio agresivan, prljav tim i to se i dan danas zamjera ovom klubu. U sezoni 1964/65 sudija je morao prekinuti meč između Leedsa i Evertona na Goodison Parku kako bi zaustavio nasilje na terenu.

44 dana Briana Clougha

Kao nasljednik Dona Revija izabran je čovjek koji ga je mrzio i njegov najveći kritičar, čovjek čiji je životni cilj postao da bude veći od Dona Revija, najbolji selektor kojeg Engleska nikad nije imala i osvajač dvije titule prvaka Evrope s Nottingham Forestom. Brian Clough.

Clough je stigao i imao je vatreni debi, izviždan na debiju u Charity Shieldu protiv Liverpoola, a kapiten kluba Billy Bremner se potukao s Kevinom Keeganom. Igrači ga nisu poštovali i nisu slušali.

Clough je želio da promijeni momčad iz temelja, da izbaci nasilje s terena, a igrači su to odbili.

Nakon loših rezultata igrači su se požalili upravi, a ona je nakon svega 44 dana dala otkaz Cloughu.

Na njegovo mjesto stigao je Jimmy Armfield koji je tim odveo do finala evropskog kupa 1974/75 sezone, a tamo je poražen od Bayern Munchena.

Uslijedio je period prosjeka u elitnom rangu. Promijenjeno je nekoliko trenera, a došlo je i do ispadanja momčadi iz prve lige u drugu u sezoni 1981/1982.

U oktobru 1988. godine na klupu Leedsa će stići Howard Wilkinson, koji će vratiti ovaj tim na puteva Dona Revija.

U Prvu ligu Leeds je ušao 1990. godine, sezonu kasnije završio kao četvrti, a 1992. godine postao prvak Engleske. Posljednji klub koji je osvojio titulu prvak Engleske prije mijenjanja imena u Premier liga.

I malo je baš zbog toga poetski što je Liverpool osvojio svoju prvu Premier ligu kao najveći vladar stare Prve lige iste godine kad se i Leeds, posljednji osvajač stare Prve lige vraća u Premier ligu.

No, već naredne godine Leeds se jedva spasio ispadanja u drugi rang, a Wilkinson je polako počeo da gubi konce, te je 1997. godine dobio i otkaz.

Zamijenio ga je George Graham, no on nakon svega jedne sezone odlazi, a na njegovo mjesto je stigao David O'Leary.

O'Leary je s timom stigao do polufinala UEFA kupa i Lige prvaka, no nije uspio više od toga.

U tom periodu u ekpi su bili Mark Viduka, Robbie Keane, Jonathan Woodgate, Robbie Fowler, Rio Ferdinand i mnoga druga poznata imena. 

Financijski kolaps i relegacija

U klupskim prostorijama početkom ovog stoljeća sjedio je Peter Ridsdale, a Leeds je u tom periodu bio stabilan prvoligaš i stalan učesnik Evropskih takmičenja.

Nošen time Ridsdale se odlučuje da uzme velike pozajmnice, nadajući se da će zarada od TV prava, sponzorstava i Lige prvaka pokriti vraćanje dugova.

Desilo se suprotno, Leeds je dvije sezone zaredom ostao bez elitnog evropskog takmičenja i nedostajalo je novca za povratak dugova.

Rješenje? Prodaja Ria Ferdinanda Manchester Unitedu za 30 miliona funti. Trener O'Leary ludio je zbog prodaje štopera, te je dobio otkaz.

Zamijenio ga je Terry Venables, pod kojim je Leeds igrao očajno, a igrači su prodavani.

Ridsdale je otišao iz kluba 2003. godine, a upravo tad se Leeds golom Marka Viduke spasio ispadanja. No, naredne sezone je Leeds napustio društvo najboljih.

Kao i igrači i klub je došao na prodaju. Za svega deset miliona funti Leeds je postao vlasništvo Kena Batesa.

Loši rezultati, dugovi i nemogućnost promocije u viši rang prisilili su Leeds da 04. maja 2007. godine uđe u administraciju radi nemogućnosti otplate dugova, a to je došlo s kaznom oduzimanja deset bodova i ispadanja u treći rang.

Sezonu u trećem rangu Leeds je počeo s 15 bodova minusa, upravo zbog administracije, no Wise, trener tima, je uspio da momčad uvede u doigravanje. No, tek u sezoni 2009/2010 Leeds će se vratiti u Championship.

Rezultati na terenu bili su u sjeni onog što se dešavalo u uredima Elland Roada. Ken Bates je objavio da je kupio klub i postao vlasnik, a navijači su protestirali zbog nedostatka ulaganja. Vlasnik ih je nazvao moronima.

U novembru 2012. godine grupa GFH Capital je kupila klub i činilo se da će stvari krenuti prema boljem.

No, u januaru 2014. godine upravljački direktor kluba David Haigh želio je da Sport Capital, privatni konzorcijem preuzme klub i bilo je blizu toga. No, dogovor je probao zbog nedostatka financiranja.

Ali, klub je prodat i to Eleonora Sport Ltd. kompaniji u vlasništvu obitelji Cellino. No, prvenstveno je engleski savez zabranio preuzimanje, no nakon žalbe u aprilu Cellino je uspio da kupi klub.

Sve to vrijeme na zelenom terenu Leeds se nalazio u sredini Championshipa, a treneri su se konstantno smjenjivali.

Prvog decembra 2014. godine FA je Cellinu zabranio upravljanje klubom nakon što je u Italije osuđen zbog utaje poreza, a ovaj Talijan je obznanio da se neće vraćati u klub.

U januaru 2017. godine Andrea Radrizzani je kupio 50% kluba od Massima Cellina.

Potražite više informacija na temu Premier league:

U maju je Radrizzani objavio da je postao potpuni vlasnik kluba, a tadašnji trener Garry Monk je podnio ostavku. Zamijenio ga je Thomas Christiansen, kojeg je zamijenio Paul Heckingbottom.

A nakon njega, kao dar s neba, kao tračak nade na Elland Roadu, stiže argentinski stručnjak Marcelo Bielsa koji je sinoć nakon 16 godina vratio Leeds United u elitu.

Promo

Top Komentari

Ade1987
Konačno nešto lijepo i na sportsport.ba a ne da objavljujete golotinju
7 0
Denchi
Mogao je ovakav clanak i o Velezu da ste patriote a ne britanofili...
6 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi