Gore ulice, trese se svlačionica: Bh. reprezentativac napravio čudo sa klubom, idu u Ligu prvaka
Servette FC/Facebook

Sezona za pamćenje

Gore ulice, trese se svlačionica: Bh. reprezentativac napravio čudo sa klubom, idu u Ligu prvaka

Haris Zilić

Završena je sezona u Švicarskoj koja je ponudila dosta iznenađenja, ali i sezona koja je imala itekako veliku važnost jer će Švicarci od naredne sezone imati pet klubova u evropskim takmičenjima.

Do titule je ranije došla ekipa Young Boysa i tu nije bilo dileme, tako da će tim iz Berna nastupati u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Novi koeficijent Švicarcima je otvorio još jedno mjesto u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a pripalo je iznenađujuće ekipi Servettea koja je odgrala sjajnu sezonu.

Bh. reprezentativac Miroslav Stevanović je sa devet golova i osam asistencija bio jedan od pokretača Servettea do ovog velikog rezultata. Plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka otvara i veliku mogućnost grupne faze jednog od tri evropska takmičenja za ovaj švicarski klub.

Do trećeg mjesta došla je ekipa Lugana koja tako ide u pretkolo Evropa lige i za tim Lugana je ovo veliki rezultat.

Razočarala je ekipa Basela koja je sezonu okončala na petoj poziciji i ide u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, a u kvalifikacije za Konferencijsku ligu će i četvrtoplasirana ekipa Luzerna

Oglasi

Ove sezone nema direktnog ispadanja i švicarske elite jer se naredne sezone liga širi na 12 klubova.

Tako će posljednjeplasirani Sion igrati baraž za popunu društva najboljih sa trećepalsiranom ekipom iz drugog ranga takmičenja, a to je Lausanne Ouchy.

Novi prvoligaš u Švicarskoj su Yverdon i Lausannea koja se tako nakon duže pauze vraća u elitu.

Rezultati 36. kola:

Basel - Grasshopers 3:1

Luzern - Servette 0:1

St. Gallen - Sion 4:0

Young Boys - Winterthur 2:1

Zurich - Lugano 2:3

Top Komentari

nakopitam
Bivsi reprezentativac
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi