Svjetsko klupsko prvenstvo u potpuno novom formatu, u petak se bira domaćin

Izdanje za 2021. godinu

Svjetsko klupsko prvenstvo u potpuno novom formatu, u petak se bira domaćin

A. Čaušević
Teme:

U petak će biti poznat domaćin Svjetskog klupskog prvenstva za 2021. godinu koje će biti odigrano u potpuno novom formatu.

New York Times piše da će prvo izdanje takmičenja u novom formu biti održano u Kini. To će biti potvrđeno u petak na sastanku u Šangaju.

U FIFA-i su se odlučili za Kinu jer je to zemlja koja je posljednjih godina potrošila milijarde dolara na ekspanziju fudbala i taj sport je proglašen nacionalnim interesom.

Novo takmičenje koje će se održavati u razmaku od četiri godine će zamijeniti nepopularni Kup kofnederacija nakon što su predstavnici evropskih klubova popustili i prisatali na FIFA-inu ideju.

Evropa će imati ukupno osam predstavnika, a to su ekipe koje su za četverogodišnji period osvajali Ligu prvaka i Evropa ligu. To znači da za sada siguran nastup imaju Liverpool, Real Madrid, Atletico Madrid i Chelsea.

Južnu Ameriku će predstavljati šest klubova, dok će preostala mjesta popuniti klubovi iz ostalih kontinentalnih asocijacija uključujući tri ekipe iz CONCACAF zone.

Svjetsko klupsko prvenstvo u trenutnom formatu od sedam klubova ove i sljedeće godine će biti održano u Kataru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi