Tada smo vidjeli sve čari Prve lige FBiH: Tri crvena, dva penala i stotine navijača na terenu!

Odigrana prije sedam godina u Lukavcu

Tada smo vidjeli sve čari Prve lige FBiH: Tri crvena, dva penala i stotine navijača na terenu!

E. Oštraković

Utakmice u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine uvijek su imale posebnu nogometnu draž.

Svi posjetioci stadiona širom Prve lige FBiH znaju da su utakmice u ovoj ligi dosta drugačije nego bilo gdje drugo.

Ako domaćin izgubi utakmica je puštena, ako je rezultat 2:1 ili 1:2, teorije zavjere su te da je rezultat ranije dogovoren "da ne bude puno".

Osimo ovih, postoji još kako bi se narodski reklo "mali milion" stvari koje su specifične za Prvu ligu FBiH.

Ipak, može se u ovom rangu bh. nogometa pogledati i sjajnih utakmica, ali i onih u kojima prednjače sve stvari osim nogometa.

Nedjelja, 28. april, 2013. godine ostati će upamćena po derbi utakmici upravo u Prvoj ligi FBiH, a u Lukavcu su igrali Radnički i Vitez.

Pred ovu utakmicu ekipa Viteza je bila prva na tabeli sa 42 boda, dok je Radnički bio drugi sa tri boda manje.

Na tribinama je bilo 2000 ljudi koji su došli podržati Radnički u pohodu na novu pobjedu i priključku u borbu za ulazak u Premijer ligu BiH.

Krenulo je sjajno za domaće, jer je Jasmin Jaranović u 15. minuti doveo Radnički u vodstvo. Samo sedam minuta kasnije Anel Dedić izjednačio je na 1:1.

Novi gol viđen je u 55. minuti, a ponovo ga je postigao Jasmin Jaranović, ovaj put sa bijele tačke. Kada su svi očekivali da Radnički postigne i treći gol do kraja susreta i ovjeri pobjedu, kako kažu Lukavčani, tada je na scenu stupio glavni arbitar, Jakupović.

Almir Redžić je u 59. minuti dobio dirketan crveni karton, a u 75. minuti pocrvenio je i Jasmin Jaranović. Tri minute nakon tog detalja, Jasmin Smriko poravnao je rezultat na 2:2 sa bijele tačke, te je postavio konačan rezultat.

Treći crveni karton za Radnički dobio je Mirza Halilagić u samoj završnici utakmice, a zanimljivo je da je prije toga još jedan igrač domaćih dobio drugi žuti, odnosno crveni karton. Ipak, tu odluku je glavni arbitar promjenio, jer igrač uopšte nije imao žuti karton.

Sudija je svirao kraj utakmice, a tek tada je na terenu nastao pravi haos. Domaći navijači, SIOUX-i, odlučili su "šakama" isjerati pravdu, te se obračunati sa protivničkim igračima, te službenim licima ove utakmice.

Akter ove utakmice bio je i napadač, Marsel Mace, koji se odlučio prisjetiti dešavanja prije, ali i u toku ove utakmice.

"Sjećam se svega kao da je jučer bilo. Igrali smo odlučujuću utakmicu na domaćem terenu protiv Viteza. Bilo je dosta sumnjivih stvari i prije utakmice, tako da smo mi dva dana prije utakmice bili u karantenu. Znali smo da će sudije biti na strani Viteza, ali smo očekivali neko blago suđenje za goste. Ipak, od samog početka utakmice, glavni arbitar nas je kartonirao bez ikakvog razloga. Dobili smo preko sedam žutih kartona, te tri crvena, a arbitar je pokazao i četvrti crveni. Tu odluku je kasnije promjenio, jer je napravio grešku tako što je igraču koji nikako nije imao karton, pokazao drugi žuti i crveni karton. Cirkus je bio na terenu, ali je bilo svega i na tribinama. Odjednom se stvorila gužva i tuča. Kasnije kada sam pričao sa navijačima, saznao sam da je neko na tribinama dojavljivao rezultat, te kako i šta treba da radi glavni sudac. Završilo je 2:2. Sramota za sudiju Jakupovića i za goste jer nas nisu sa tri igrača više mogli pobijediti. Na kraju, kao šlag na tortu, naši navijači su bukvalno uletili na teren i tada je nastao pravi haos", rekao je Marsel Mace.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Na kraju te sezone, ekipa Viteza je izborila plasman u Premijer ligu Bosne i Hercegovine, a Radniči je završio na drugom mjestu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi