Tandem napadača o kojima se priča: Na terenu smo kao jedan, a izvan njega kao braća

Mladi fudbaleri Gradine Denis Đonlić i Eldin Mustafić

Tandem napadača o kojima se priča: Na terenu smo kao jedan, a izvan njega kao braća

M. Šljivak

Juniori Gradine iz Srebrenika pod vodstvom trenera Samira Adanalića, koji je seniorski tim prije šest godina uveo u društvo najboljih bh. timova, krupnim koracima koračaju ka plasmanu u juniorsku Premijer ligu.

Tim iz Srebrenika je uvjerljivo prvi na tabeli ispred zvorničke Drine, osigurali su doigravanja za elitu, a iako prvenstvo još nije gotovo uspjeli su postići čak 94 pogotka. Još uvijek nemaju poraza i jednostavno melju sve pred sobom.

Dobar dio juniorskog tima igra i za prvu ekipu Gradine koja se se do samog kraja uspješno nosila sa Budućnosti iz Banovića u Drugoj ligi Sjever, a posebno su se isticali mladi napadači Denis Đonlić i Eldin Mustafić.

Mustafić je zabio 26 golova za juniore, a osam za prvi tim i vrlo vjerovatno napušta klub na ljeto i seli u Premijer ligu.

Đonlić je godinu dana mlađi junior. Protekle sezone bio daleko najbolji kadet u Gradini i svojim igrama je privukao pažnju aktuelnog prvaka BiH Zrinjskog. Međutim, zbog porodičnih problema morao se na zimu vratiti u Srebrenik gdje je prekomandovan u prvi tim.

Zabio je 16 golova za juniore u toku ove polusezone, a prošli vikend se upisao u strijelce i za prvi tim na gostovanju u Brčkom gdje su upravo on i Mustafić pogodađali za tri boda.

Dan poslije obojica su postigla po hat-trick u rušenju Budućnosti u Banovićima, a ovaj talentovani tandem iz Srebrenika je za SportSport.ba govorio o svojim prvim fudbalskim koracima i planovima za budućnost koja je za ove momke itekako svijetla.

Otkud strast za fudbalom? Ko ti je dao prvu loptu i odveo na prvi trening?

Đonlić: Strast za fudbalom mi je došla od malih nogu,kako svi kažu "talenat od oca". Za drugi rođendan otac mi je kupio prvu fudbalsku loptu, a na prvi trening 2005.godine me je odveo baš on.

Mustafić: Strast za fudbalom se probudila još od malena. Bio sam nerazdvojan od lopte. Prvu loptu su mi poklonili roditelji za četvrti rođendan. Na prvi trening odveo me je rođak koji je počeo trenirati prije mene, pa sam tako sa njim počeo trenirati.

Šta za tebe znači ime Gradina?

Đonlić: Ime Gradina u mojoj dosadašnjoj karijeri znači puno. Dio sam tog kolektiva već šest godina. U Gradini sam proveo mnogo lijepih trenutaka i imao sam odličnih uspjeha. Meni poseban je bio prošle godine gdje sam sa kadetima otišao na završnicu prvenstva za prvaka BiH.

Mustafić: Ime Gradina za mene znači nešto posebno. Odrastao sam u Gradini. Svoje djetinjstvo sam proveo u njoj. Zahvaljujući Gradini i njenom osoblju pored dobrog nogometaša postao sam i dobar čovjek. Uvijek ću je pamtiti po dobrom. Čast mi je biti dio njenog sastava.

Kako ocjenjuješ svoje nastupe tokom sezone i kakvi su ti planovi za budućnost?

Đonlić: Za svoje nastupe tokom sezone smatram da su odlični. Pored toga što igram za juniore sa svojih 17 godina već tri mjeseca igram i za prvi tim Gradine. U budućnosti planiram da zaigram za jedan od velikih klubova u Premijer ligi, a svojim radom i trudom želim izboriti i odlazak van granica BiH. Kao i svakom fudbaleru, pa tako i meni, najveća želja je da zaigram u dresu svoje reprezentacije.

Mustafić: Nastupi u ovoj sezoni su mi odlični. Imam veliki doprinos i u juniorima i u prvom timu. Već nekoliko klubova iz Premijer lige su zvali i kontaktirali mene i Gradinu. Sada mi ističe ugovor tako da sve razgovore oko toga vodi moj menadžer. Moje je da radim i na terenu pokazujem šta znam. Nadam se da cu sljedeće sezone zaigrati u jednom od naših najjačih klubova u Premijer ligi jer smatram da sam svojim igrama, golovima i asistencijama prevazišao drugu ligu i želim i dalje da napredujem. San mi je naravno dres reprezentacije BiH.

Srebrenik je poznata fudbalska sredina, a Gradina poznat klub u BiH. Vjeruješ li da se ekipa može vratiti u društvo najboljih bh. timova nakon dugo godina?

Đonlić: Kao što kažete, Gradina je poznat klub u BiH i naravno da smatram da se može vratiti u društvo najboljih. Uz podršku navijača, te dovođenje novih igrača za par godina bi se mogla vratiti tamo gdje pripada.

Mustafić: Pa, vjerujem da se Gradina može vratiti tamo gdje je bila, ali za to treba šira podrška klubu od općine i privrednika / sponzora. Mislim da ovaj grad i klub zaslužuje minimum Prvu ligu Federacije, a u budućnosti i Premijer ligu, jer je Srebrenik rasadnik mladih igrača.

Imaš li neku posebnu proslavu pogodaka, da li ih nekome posvećuješ?

Đonlić: Posebne proslave nemam. Pogodak prvo posvetim Bogu kao zahvalu što mi je dao talenat za ovaj sport, a poslije i najvećoj podršci, svojoj porodici.

Mustafić: Proslava pogotka mi je uvijek ista. Raširenih ruku trčim prema tribini gdje su moji navijači, nakon čega dižem ruku prema nebu i zahvaljujem se Bogu na tome što mi je podario talenat. Svaki gol je posvećen roditeljima i naravno simpatiji ako se u međuvremenu nađe.

Prijateljstvo ovih mladih fudbalera na terenu i van njega je rijetko viđena pojava među fudbalerima. Cijene i poštuju jedan drugog i smatraju se braćom.

Denis o Eldinu

"Eldin je jedan izvrstan i talentovan fudbaler, ali prije svega odličan momak. Družimo se i igramo zajedno već nekoliko godina. Na terenu smo kao jedan, a izvan njega kao braća. Pored treninga sa timom, dosta radimo zajedno i individualne treninge gdje želimo da popravimo ono za šta mislimo da nije dobro. Mislim da možemo uspjeti i ostvariti svoje ciljeve".

Eldin o Denisu

"Sa njim sam u timu od kada sam počeo trenirati. Pored toga što je izvrstan igrač i talenat on je i dobar momak. Stalno radimo individualno. Družimo se i kao braća smo i na terenu i izvan njega. Pomažemo jedan drugom, bodrimo i tako da na kraju obojica ostavimo dobar utisak. Velika je budućnost pred nama, ali moramo još više raditi kako bismo dodatno napredovali".

Potražite više informacija na temu Druga liga Federacije BiH - Sjever:

Ekipa Gradine zaista ima perspektivnu budućnost. Iako će ovi mladi momci vjerovatno već ovog ljeta pojačati ekipe iz Premijer lige BiH, treneri Samir Adanalić (juniori) i Nedžad Hodžić (kadeti) rade odličan posao i Srebrenik ne treba da brine za fudbalsku budućnost.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti