Težak poraz od Švedske, ali glavu gore - nije sve izgubljeno

Bh. košarkaši poraženi u Zenici

Težak poraz od Švedske, ali glavu gore - nije sve izgubljeno

E. Škorić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Švedske sa 88:72 u meču četvrtog kola pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Nakon dvije sjajne partije i dvije pobjede u Skenderiji nad Slovačkom i Armenijom, naši košarkaši su u Zenici odigrali lošu utakmicu, pa je Švedska upisala veoma vrijednu pobjedu u grupi pretkvalifikacija za odlazak na Mundobasket.

Šveđani su nas dobili na svom parketu, Duško Vujošević upozoravao je na "ozbiljnost i kvalitet protivnika", ali uzalud sve, nismo uspjeli da upišemo pobjedu protiv nezgodne skandinavske selekcije, koja je očigledno jako dobro prostudirala našu igru.

Na početku utakmice izgledali smo sjajno i brzo smo imali sedam razlike (16:9), no već do kraja prve dionice Šveđani su se vratili (23:23). U drugu dionicu Švedska ulazi s više samopouzdanja, igra bolje i na poluvrijeme odlazi sa plus osam (44:36).

Nismo uspjeli da kontrolišemo skok, nije nas slušao niti šut, dok su Šveđani nekako bez većih problema stizali do poena i sredinom treće četvrtine bilo je plus 10 za goste (49:39).

Iako smo uspijevali pronalaziti rješenja u napadu, u odbrani smo bili poprilično nemoćni i bilo je skoro nemoguće spustiti prednost Šveđana u finišu trećeg perioda. U zadnju četvrtinu Šveđani ulaze sa prednošću od devet razlike (65:55).

Blijedo lice pokazali smo i u zadnjih 10 minuta. Dosta grešaka, dosta nervoze, loša igra u odbrani, Švedska je lako došla i do plus 14 i tu je, zapravo, priča o večerašnjem meču i završena. Do kraja nas je Švedska razbila i nanijela nam jako težak poraz.

Massamba je ubacio 18 poena u pobjedi Švedske, Eriksson 15, 14 je dodao Spires, a 14 Gaddefors. U našim redovima 11 Tomić, Musa 12, Vrabac 10.

Ostalo je još da se igra u pretkvalifikacijama, još smo u igri za prolaz i ne treba odustajati nakon novog poraza od Švedske, no jasno je da su stvari znatno gore po naš tim. 

BIH - Švedska 72:88 (23:23, 13:21, 19:20, 17:24)

BiH: Sejfić 5, Lončar 4, Lazić 5, Atić 4, Vrabac 10, Hasandić 3, Gegić 7, Musa 12, Glogovac, Renfroe 6, Gajić 5, Tomić 11.

Švedska: Person 2, Borg 6, Gaddefors 13, Pita, Massamba 20, Pahlmblad 8, Ramstedt 6, Lindqvist 2, Spires 14, Eriksson 15, Schuberg, Engstrom 2.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi