Thierry Henry sasvim iskreno: "On je najbolji s kojim sam igrao..."

Igrao je i sa Messijem

Thierry Henry sasvim iskreno: "On je najbolji s kojim sam igrao..."

E. Škorić

Legendarni napadač igrao je sa najvećim fudbalerima, ali za najboljeg izabrao je svog saigrača i velikog prijatelja iz Arsenala.

Thierry Henry je u raznim trenucima svoje karijere rekao da nikada neće reći da je Lionel Messi najbolji fudbaler s kojim je igrao u cijeloj karijeri. A objašnjenje je vrlo jednostavno.

Historijskio najbolji strijelac francuske reprezentacije, koji je na međunarodnoj razini bio svjetski i evropski prvak, smatra da je sadašnji kapiten argentinske reprezentacije u drugoj dimenziji. I zato ga jednostavno ne može uključiti uz ostale saigrače s kojima je imao priliku da bude na terenu.

S obzirom na navedeno, Titi kaže da stavljanjem Messija na posebno mjesto uvijek na kraju ističe Nizozemca Dennisa Bergkampa kao igrača s kojim se najbolje slaže na terenu.

"Bergkamp je najbolji fudbaler s kojim je igrao jer je Messi s neke druge planete. Najbolji igrač s kojim sam igrao, uvijek kažem Dennis Bergkamp. On je čovjek, no za Messija više nisam siguran je li čovjek ili vanzemaljac", rekao je Henry jednom prilikom.

Bivši napadač Arsenala i Barcelone imao je tu sreću da u karijeri igra zajedno sa velikim majstorima kao što su Messi, Bergkamp, Zidane, Ronaldinho, Del Piero, Ibrahjimović, Iniesta, Xavi, Eto'o... No, više navrata je rekao da ga niko ne oduševljava kao "kralj ove igre", odnosno Messi.

Henryjeva bogata karijera počela je u francuskom Monacu, odakle je 1999. prešao u Juventus, da bi onda osam godina na visokom nivou igrao za Arsenal kojeg je vodio do titule prvaka Engleske, a nikada više nakon toga Topnici nisu uspjeli da je osvoje.

U Arsenal se kasnije vratio na posudbu iz New York Red Bullsa, no nakratko, odigrao je tada četiri meča i dao jedan gol. Počeo je s trenerkom karijerom, radio kao pomoćnik u reprezentaciji Belgije, a vodio je samostalno Monaco i Montreal Impact.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Najbolji je strijleac u historiji Arsenala sa 228 golova, od čega je 175 postigao u Premier ligi. U Evropi je dao 42 gola, od čega 35 u mečevima Lige prvaka.

Dva puta prvak Engleske, dva puta prvak Španije, osvajač Lige prvaka, prak svijeta s Francuskom i brojne individualne nagrade. Najbliže Zlatnoj lopti bio je 2003. godine, no tada je završio na drugom mjestu iza bivšeg saigrača iz Juventusa Pavela Nedveda, a ispred fudbalskih ikona kao što su Paolo Maldini, Anrij Ševčenko, Zinedine Zidane, Ruud van Nistelrooy, Raul, Roberto Carlos, Buffon, Beckham...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi