Thierry Henry: Legendarni napadač, a možda i legendarni trener
Thierry Henry bio je član legendarne generacije Arsenala koja je u sezoni 2003/04 osvojila naslov prvenstva Engleske bez i jednog poraza. U ligi je tad odigrao 37 utakmica, te postigao 30 golova.

Henry se vratio u Monaco

Thierry Henry: Legendarni napadač, a možda i legendarni trener

S. Bošković

Fudbalski klub Monaco danas je objavio da je novi trener ovog kluba legendarni fudbaler Thierry Henry.

Bivši napadač reprezentacije Francuske vratio se tamo gdje je počeo fudbalsku karijeru i gdje će početi samostalnu trenersku karijeru.

Zabio je Henry preko 400 golova u karijeri i osvojio sve što se može osvojiti, a sada je u kneževini Monaca odlučio da počne "ispočetka" i osvoji sve, samo ne s terena, nego s linije pored.

Bivši napadač Arsenala, Barcelone i Juventusa upravo je na stadionu Louis II počeo karijeru fudbalera. Odmah je i osvojio titulu prvaka Francuske, a kako i ne bi. Na klupi je sjedio Jean Tigana, a u crveno - bijelim dresovima su uz Henryja trčali David Trezeguet, Emmanuel Petit, John Collins, Enzo Scifo i Fabien Barthez.

Bila je to sezona 1996/97.

Pauziramo video Monacove historije. Idemo na forward, držimo tipku i tu smo, 13.10.2018. godine. Monaco, 18. mjesto na tabeli. Jedna pobjeda u 12 mečeva u svim takmičenjima. Jardim je bivši, i ako je 2017. godine donio Monacu titulu prvaka Francuske nakon 17 godina posta.

Za britanski BBC jedan francuski novinar, Julien Laurens govori:

"Henry ispunjava dosta uvjeta za trenera Monaca. Ima ime, karizmu, a i igrao je tu. Imidž koji trener donosi je dosta bitan. Trebalo im je veliko ime koje će naslijediti Jardima. U klubu trenutno osjećaju da je Monaco u fazi gdje se puno ljudi ne zanima za njega".

"Jardim je ostao bez ideja nakon četiri i pol godine u Kneževini. Nakon poraza od Saint-Etiennea u press sali je bilo svega deset novinara. To je nedopustivo za klub koji je prije par godina bio prvak Francuske i polufinalista Lige prvaka", riječi su Laurensa.

Henry je, kao što je već rečeno, u karijeri osvojio sve. Titulu u Francuskoj slavio je s Monacom, u Španiji s Barcelonom, a u Engleskoj s Arsenalom. Tu je i uspjeh s reprezentacijom. Zlata s Evropskog i Svjetskog prvenstva stoje u Henryjevom vitrini, a tu je i osvajanje kupa Konfederacija.

Ipak, Julien Laursen tvrdi da Henryju zbog svih uspjeha u karijeri i igračke kvalitete neće biti lako biti trener.

"Kada je došao u Monaco i počeo zabijati golove njegov otac bi mu nakon meča govorio koliko je prilika promašio. To će se vjerovatno odraziti na njega kao trenera. Primjera radi Michel Platini kad je postao trener imao je problem da bi na treningu igracima pokazivao kako se šta radi. Kad igrači ne bi ispravno izveli neki potez on bi uzeo loptu, napravio pas od 70 metara i rekao: "To se tako radi".

"To će se vidjeti i u Henryju i morat će paziti da to ne radi. Željeti će da igračima pokaže kako se zabija gol, ali to im neće puno pomoći".

Thierry Henry je igrao i radio s legendama fudbala. Igrao je uz Zidanea, Messija, Bergkampa, a trenirali su ga Wenger i Guardiola.

"Sjećam se kad je jednom Henry došao u akademiju Monaca i nekoliko djece ga je primijetilo. Zvali su ga Henry, Henry. On se okrenuo i pitao ih koga zovu Henry? Nismo odrasli skupa i ja zaslužujem respekt", govorio Laurens i dodaje da je respekt velika stvar za novog trenera Monaca.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

"Ali šta reći. Monaco je mlada ekipa i bit će interesantno pratiti odnose u svlačionici. Neki igrači nisu bili rođeni kad je on osvojio Svjetsko prvenstvo, neki su ga gledali na TV-u".

Nama ostaje za vidjeti kako će Henry posložiti Monaco. Da li će u njemu prevladati utjecaj Guardiole ili Wengera, hoće li željeti igrati napadački i koliko će svoje napadačke kvalitete prenijeti na napadače Monaca. Da li će uspjeti pronaći uspjeh i taktiku koja će odgovarati igračima. Heroji prošlosti već polako postaju treneri. Gerrard i Lampard već pronalaze uspjeh, ali se još nisu vratili u Liverpool, odnosno Chelsea. Klubove gdje su postali igrači i legende. Henry se vratio, a da li će ostati vidjet ćemo. I zato svi čekamo 20. oktobar i meč Monaca protiv Strasbourga, nažalost u gostima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi