Izgubljeni veznjak simbol je Bayernove krize, Tuchel je sjedio na lopti i samo o njemu razmišljao

Morat će nešto da mijenja

Izgubljeni veznjak simbol je Bayernove krize, Tuchel je sjedio na lopti i samo o njemu razmišljao

Edmir Škorić

Ne postoji danas bogatiji, a istovremeno zabrinutiji čovjek na svijetu od Thomasa Tuchela, novog trenera minhenskog Bayerna.

Tuchel je poput većine uspješnih trenera pun samopouzdanja i satkan je od optimističnih razmišljanja, no čak i njemu je jasno da situacija nije nimalo dobra. Tek što je stigao u Bayern, iznenada naslijedivši Juliana Nagelsmanna, Tuchel se primio posla i kada je pod njegovim vodstvom bavarski tim savladao Borussiju Dortmund s 4:2 i preuzeo vrh tabele, činilo se da je to uvod u spektakularan niz i pun pogodak bavarskih čelnika.

No, onda je uslijedila eliminacija iz Kupa Njemačke nakon domaćeg poraza od Freiburga (1:2), pa se situacija smirila nakon pobjede nad istim rivalom u gostima u Bundesligi.

Onda je na red došlo gostovanje u Manchesteru u prvom meču četvtfinala Lige prvaka i - bum. City je razbio sa 3:0 goste iz Minhena, a Tuchelovo razočarenje bilo je još veće koji dan kasnije nakon domaćeg remija s Hoffenheimom (1:1).

Uz loše rezultate ekipu konstantno prate razne problematične i incidentne situacije. Tako je nakon duela na Etihadu Sadio Mane udario u lice Leroyja Sanea, zbog čega je suspendovan i novčano kažnjen. Odradio je suspenziju u spomenutom meču s Hoffenheimom i konkuriše za duel sa Cityjem na Allianz-Areni.

Duel se igra u srijedu navečer, a u navijačima Bayerna tinja nada da će nekim čudom proći u polufinale. Tinja ona i u Tuchelu, Oliveru Kahnu, Hasanu Salihamidžiću i svakom od igrača. Bayern se ne predaje, ni onda kada izgubi prvi meč sa 3:0, pa bilo to protiv ekipe koju vodi Pep Guardiola, a u čijem sastavu igraju "zvijeri" savremenog nogometa poput Erlinga Haalanda, Kevina de Bruynea, Rodrija ili Riyada Mahreza.

Oglasi

Tuchel na treninzima pred 'meč odluke' djeluje zabrinuto, uočen je danas kako sjedi na lopti i zabirnuto gleda okolo. Prema pisanju njemačkog portala tz.de, Tuchela brinu dvije pozicije, jedna u veznom redu i napad.

Goretzka je jedan od glavnih uzroka pada Bayernove forme i Tuchel mora da donese važnu odluku pred novi meč sa Cityjem

Njemački TZ ističe da je Leon Goretzka "simbol Bayernove krize". Navodi se kako je "vezista za vikend zadao dosta muke svom treneru. Iznova i iznova, Tuchel je mahnito gestikulirao u Goretzkinom pravcu i vikao na njega".

Goretzka je zamijenjen nakon 60 minuta. On očito nije u formi. Dokaz tome je i statistika koja kaže da je imao gotovo najmanje dodira s loptom (46) u duelu s Hoffenheimom, što je poražavajuće ako se uzme u obzir pozicija na kojoj igra. Samo Kingsley Coman je imao manje dodira s loptom (42) tokom duela s Hoffenheimom.

U klubu rastu sumnje u veznu kombinaciju dva reprezentativca Njemačke. Upečatljivo: Kimmich se mnogo bolje slagao sa Marcelom Sabitzerom u prvoj polovini sezone, ali Austrijanac je posuđen Manchester Unitedu. Osim Kimmicha, nedostaje još jedan igrač na centru, koji može da vodi utakmicu Bayerna i u teškim fazama zahvaljujući svojoj nogometnoj lakoći. Od ljeta će se priključiti Konrad Laimer iz Leipziga, ali će Austrijanac biti više fizički dominantan nego nogometno.

Prema informacijama TZ-a, bek Joao Cancelo (28) protiv Manchester Cityja trebao bi biti opcija za poziciju pored Kimmicha. To je vjerovatno glavna stavka o kojoj sada Tuchel razmišlja, a mora da riješi i pitanje u napadu.

Posljednja tri gola za Bayern dali su defanzivci, ali neophodan je ofanzivni učinak u meču u kojem se moraju zabiti najmanje tri gola Cityju. Eric Maxim Choupo-Moting se najzad oporavio i nije isključeno da bude spreman za srijedu. U slučaju da bude spreman, Tuchelu će laknuti, pa će ostati jedino da pronađe adekvatno rješenje u sredini terena i da pronađe idealnog partnera Kimmichu jer Goretzka je daleko izvan svoje prave forme.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

U slučaju da Cancelo zaigra u vezi s Kimmichom, Davies bi bio na poziciji lijevog beka, De Ligt i Upamecano stoperi, a Pavard desno. Što se ofanzivnog dijela tiče, jasno je da su Coman/Mane, Muller i Sane tu, a na broju devet zaigraće ili Gnabry ili Choupo-Moting.

U opticaju za mjesto u 11 je i Musiala, no i on pripada u grupu ofanzivaca, ali ključna je ta pozicija u veznom redu pokraj Kimmicha. Goretzka je igrao na posljednja dva meča i na oba bio očajan, pa je možda vrijeme za promjene. To će na kraju sam Tuchel odlučiti možda već sutra navečer nakon posljednjeg treninga.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Oni su izgubljeni od onog dana kad je thiago otišao a nisu ništa doveli !!! Oni su izgubljeni od onog dana kad je lewa otišao a nisu ništa doveli !!! A City će im u srijedu pokazati još više sta ima treba da se pojačaju .zato ne razbijaj glavu razbiti će te opet , počni razmišljati za sl.sezonu
0 2
Što budeš više razmišljao više će te napucati , zato daj sensu djeci nek igraju !!!
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi