"Toga dana 1990. sam sazreo preko noći, a najbolju utakmicu odigrao protiv BiH"
Zvonimir Boban jedan je od najznačajnijih nogometaša našega podneblja: Od 1990. i nestretne utakmice na Maksimiru prošao je u životu sve i svašta, a danas je zamjenik generalnog sekretara FIFA i savjetnik predsjednika Infantina

Veliki Zvonimir Boban u posjeti Sarajevu

"Toga dana 1990. sam sazreo preko noći, a najbolju utakmicu odigrao protiv BiH"

Elegantni, superinteligentni gošpar. Možda bi mu to moglo biti kodno ime i prezime. Kao u Argentini Diego Armando Maradona. Pa makar i nokautirao low kickom policajca onog kobnog dana koji se smatra početkom zla na ovim trusnim područjima, 13. maja 1990. na Maksimiru, u, mnogi će ustvrditi režiranoj farsi, dešavanju naroda na utakmici Dinama i Zvezde, Zvonimira Bobana, kapitena bronzane, ali ipak najzlatnije generacije hrvatskih fudbalera, morate poštovati.

Taj čin, njegove liderske sposobnosti, količina ponosa koju je spreman osjetiti, karakter, njegova virtuoznost, kao da je igrao sa kistom u ruci, reference su koje dijele velikane od onih prosječnih. Premda se ni bez prosječnih ne može. Zvone je danas savjetnik predsjednika FIFA GIannija Infatina, zamjenik glavnog sekretara. Faca i gospodin par exellance bio je oduvijek, a to je najbolje ilustrirao kada se pojavio u atrijumu hotela Evropa. Nije bio neko da ga je on zaboravio pozdraviti, doslovno rukovao se sa svima i bez ikakvih ustezanja sat vremena odgovarao na pitanja mnogobrojnih predstavnika sedme sile.

"Za mene je veliko iznenađenje, nisam navikao na ovoliko novinara... kazao je i dodao da je u Sarajevu bio skoro poslovno, da prije toga nije dugo bio i da mu je uvijek lijepo doći tu jer je "Sarajevo grad svih mogućih čudesa".

Došao je Zvonimir u posjetu Nogometnom savezu. Budući da za dva dana neće uspjeti biti prisutan na otvorenju Kuće fudbala, nove zgrade NFSBiH u Bulevaru Meše Selimovića, odlučio je ispoštovati i domaćina ali i predsjednika FIFA. Bio je na dispoziciji za sva moguća pitanja.

Novinarska znatiželja

Auditorij su najviše zanimala pitanja administrativnog karaktera, no ne i novinara portala SportSport.ba. Šta ga se tiče koliko će ko zaraditi novaca od eventualnih novih takmičenja. Dolazi čovjek takvog kova, sjajni, prefinjeni fudbaler i intelektualac, red je saznati nešto o životu i svijetu, naposlijetku i o fudbalu.

Zvonimir Boban sada je dakle savjetnik predsjedniku FIFA, a između te i funkcije majstora na zelenom terenu bio je izvršni direktor "Sportskih novosti".

"Ja sam nogometaš, to je moja ljubav i moj život", kazao je, no ustvrdili smo poslije kako je to isto bilo i novinarstvo.

"Je, imam ja mnogo tih priča, knjiga je napisana, završena, ali sada generalno nemam mnogo vremena da se njome detaljno bavim. A preostalo je upravo to, da se poradi na detaljima, fini radovi, pa dok recenzenti odrade svoj posao. Ne znam još, ali nije isključeno da ću jednom opet pisati, jer imam materijala i volim to da radim."

Jedva čekamo i knjigu, ali i nove kolumne. Neke buduće. U jednoj prošloj, ovoga novinara izazvao je na istraživački poduhvat. Zapravo, učinio je da se ovaj ne osjeća idiotom jer je tvrdio među rajom ono što je kasnije napisao Boban. Slučaj je htio da ponajboljeg lijevog beka, ne današnjice već svih vremena, Brazilca Marcela, proglasi igračem za kojeg ne može vjerovati da igra ozbiljan fudbal. Dao se potom novinar, četiri godine je otada prošlo, da barem još od nekoga čuje kako je stvarno Marcelo pomalo sulud. I naišao je na tek još dva-tri slična razmišljanja, uglavnom.

Blistava su tada, za vrijeme Svjetskog prvenstva u Brazilu, bila Bobanova razmišljanja. Više se o fudbalu moglo naučiti u ona četiri teksta na jednom novinskom listu o svakom pojedinačnom učesniku polufinala, nego da prelistaš cijele jedne novine i još šest dana tako da ih listaš sve do nove kolumne, do novog epa.

"Marcelo je, da se razumijemo, magičan igrač, koji završava ono što započne na jedan nevjerovatan, samo njemu svojstven način. Ali sjećam se toga i stojim iza tih riječi. Njega se možda ne može nazvati bekom. On je fenomenalan ofanzivni igrač, briljantne tehnike... ali su različiti konteksti Real Madrida i brazilske reprezentacije..."

Da, tada je i Davida Luiza izvrnuo ruglu.

"Marcelo je igrač koji u Real Madridu može to da radi jer ima iza sebe jedan blok u Toni Kroosu, pa onda ima drugi blok u Casemiru, a onda ima naposlijetku Ramosa i Varanea koji mu dodatno čuvaju leđa. Šta je u Brazilu imao? Slabo koga, a onda na kraju kada treba neko da ti čuva leđa tu je Luiz koji nije mogao to da uradi. Prognozirao sam da će Njemačka tada savladati Brazil i Marcelo je bio jedna od kritičnih tačaka u toj ekipi jer su Nijemci igrali 4-3-3... Odosmo mi previše na teren", zanio se Zvone bez obzira što je to izlaganje bilo 700 puta zanimljivije od izlaganja naprimjer o načinu kako se dijeli novac od FIFA-e i na koji način može neko participirati.

Nesta i Maldini nisu po jedan igrač

"Zaista, administracije mi je preko glave. Naravno da bih više volio pričati o terenu, kao neko ko je tamo proveo dosta vremena. Ja sam čovjek sa terena i meni su te priče zanimljivije... Recimo, mnogi će se zapitati kako je moguće da su u jednoj ekipi zajedno mogli igrati Pirlo, Seedorf i Kaka. Pa, mogli su jer su imali balans u liku i djelu Genara Gattusa. Ovako kada se pogleda iz te perspektive djeluje nestvarno, ali je on bio ta karika koja je njih održavala, a onda poslije Gattusa imaš Nestu i Maldinija. Njih dvojica nisu po jedan igrač, već po jedan i po i onda ti u dvojici igrača imaš zapravo tri. To su sve stvari koje treba uzimati u obzir. Konteskt je bitan, a bez daljnjeg da je Marcelo fantastičan, nestvaran ofanzivni igrač."

O stvarima vezanim za igračku karijeru i o onome stvarnom, svima dražem fudbalu, koji se odvija na zelenoj plohi pitalo ga je još malo. Sjeća li se utakmice protiv BiH 1997.? Malo je nedostajalo da se Hrvatska propusti plasirati na Mundijal na kojem je kasnije bila historijski bronzana.

"Kako se neću sjećati te utakmice. Moram, jer smo je trebali izgubiti (bilo 3:2 za Hrvatsku na Maksimiru). BiH je igrala logičnije, pametnije, sustavnije, ali smo nekim čudom uspjeli slaviti. Sjećaću se te utakmice također jer je ona bila moja najbolja u dresu reprezentacije."

Za reprezentaciju je igrao s posebnim žarom, vodio je svoje saigrače do trećeg mjesta u Francuskoj, a zbog svog odnosa i činjenice da je vremenom postao simbol otpora, bio je posebno mio predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu. Koliko su dešavanja sa početka krvavih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji, neodlazak na Svjetsko prvenstvo u Italiju i uspjeh sa Vatrenima utjecali da danas bude to što jeste. Koliko su ga ljudski oblikovali?

"Morali su me oblikovati. Šta da kažem, nerado se vraćam na te stvari i ne želim mnogo o njima da pričam. Istina je da sam sazrio preko noći u takvom konfliktu, a to onda čovjeka natjera da se poslije preisputuje. Taj jedan detalj ubrzao je neke stvari kod mene, u mojoj nutrini, neke druge stvari je polomio. Danas nastojim živjeti normalan život, nastojati biti na usluzi kome god mogu. Grešaka je u životu bilo i to je tako..."

Osvrnuo se Boban i na uspjehe Dinama koji je napokon izborio evropsko proljeće, ali i Crvene zvezde koja je konačno uspjela ući u grupnu fazu Lige prvaka.

"Kao neko ko je dijete Dinama i čovjek koji je dvije godine proveo u internatu ispod zapadne tribine, šta drugo mogu osjećati. Napokon će ekipa prezimiti u Evropi, skinuli smo prokletstvo i osjećam ponos svakako, a Zvezda... Nisam gledao utakmice kvalifikacija, samo sam posmatrao ovaj meč protiv Liverpoola i to veliko iznenađenje. Znate, svašta se dešavalo, ja sam vrlo ponosan čovjek, ja najviše volim svoju domovinu Hrvatsku, ali ipak svi mi pripadao jednom zajedničkom jezičkom aparatu, trebali bi da se razumijemo. Stoga uvijek mi je drago kada neko s naših prostora, odakle god, na evropskoj sceni napravi nešto veliko.

Najveći klubovi naših života: Real Madrid, pa Milan

I dok Dinamu cvjetaju ruže, drugom njegovom klubu ne ide baš najbolje zadnjih godina. Šta se dešava s Milanom?

"Prošao je klub kroz jedan turbulentan period, ali ja vjerujem da će se ubzo vratiti na veliku scenu. To uvjerenje zasnivam na činjenici da su tu sada Leonardo i Kaka. Ja sada kada pogledam nogometne prilike, ispade da je Milan neki bezveze klub, ali pored Real Madrida to je najveći klub na svijetu."

I to je bilo to od stvari koje je lijepo bilo čuti, a koje se tiču Bobana privatno. O ostalom se pričalo prioritetnije, a sada koliko je zanimljivo... Zanimljivo je bilo kada je u salu uletio Robert Prosinečki.

"Ja sam to jednom rekao, moj fudbalski put je i vrijeme Roberta Prosinečkog. Jednom sam izjavio i da je on igrao protiv Francuske u polufinalu Mundijala da bi prošli. Ono što danas imate s Robijem u reprezentaciji zapravo oslikava njegovu osobnost, njegov stav i njegovo magično doživljavanje nogometa. Možda to ne izgleda sada tako, nemoguće je uvijek igrati na način kako on želi, ali on prije svega hoće da ima loptu i da se igra. I nije ga briga", govori Boban i dodaje:

"Predsjednik je pogodio s Prosinečkim. Uspjeh koji je napravljen u Ligi nacija trebao bi pomoći da se skine oreol uslovno rečeno male reprezentacije. Reprezentacija BiH je doživjela svojevrsnu transformaciju i nije lako na početku, ima tu grešaka u igri, ali mislim da je stvoren jedan sjajan duh i da će to u budućnosti donijeti s Robijem dobitak, da ćete svi biti s njim sretni."

Napričao se Zvone, ali tako blag, ležeran "činovnik" kada priča čovjek osjeća da bi moglo do u nedogled. Poslije, i staro i mlado iskoristilo je povod da se uslika. Jal' selfie, jal' profesionalno, neko je htio uspravnu sliku, neko položenu...

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

O promjenama pravila nogometne igre

"FIFA će nastojati zaštiti duh nogometne igre. VAR to nije, ali je VAR izum tehnologije koji doprinosi donošenju pravilnih odluka. Nije se više moglo podnijeti da svi na stadionu vide nešto, a sudija ne vidi. Pazite, mi sada živimo jedno vrijeme koje je apsolutno drugačije od prošlog. Nema više sportskog pregleda nedjeljom navečer, već vam je svake sekunde sve dostupno. Preko društvenih mreža sve se može vidjeti i nedopustivo je da se tehnologija ne upliće u nogomet, ako je već svugdje drugo upletena, u svaku životnu poru. Neka pravila ćemo promijeniti, ali ne može se dirati u esenciju nogometa. Naprimjer, tražit ćemo da svi na klupi za rezerve mogu dobiti žuti karton, a također i da sudac može izbaciti igrača s bilo kojeg dijela terena ako on pri izlasku uzima vrijeme i vucara se."

O infrastrukturi i raspodjeli novca

"FIFA ne gradi stadione, ona pomaže. Pruža pomoć Savezima i to svim Savezima. Prije je FIFA ulagala 360 miliona dolara, sada ulažemo milijardu i 700 miliona. Za taj novac je potrebno da se radi, da se priprema dokumentacija i podnose aplikacije. Kada želite napraviti neki stadion morate imati arhitektu, je li tako. To košta. I tako dalje. I naravno to nije novac od FIFA-e to je novac od nogometa i treba ga tamo vratiti. A što se tiče toga gdje odlazi novac, kontrola je velika, monitorg sveprisutan, ali ponavljam mora se napraviti dokumentacija da bi se opravdalo gdje odlazi novac. Mi ne možemo nikome zabraniti da bude kriminalac, ali sve će biti u tom slučaju dokumentovano. Ništa se ne može sakriti i lako će se pokazati ako je neko kriminalac. Moram istaći da je u kandidaturi za SP 2026. u Americi, Kanadi i Meksiku domaćinstvo dodijeljeno na osnovu prvi put urađenih studija o najboljim ponudama. Nije bilo nikakvog političkog uticaja."

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ibrahim51
Ko se danas sjeca Bobana. Svi su zakuhavali oko BiH . Njegov najveci mrzitelj Bosne Tudman je imao velike zelje da pokori BiH. Nikad niko nije cuo Bobana i ostale Bobane, da pitaju sta je to Hrvatska vojska trazila u BiH.Tako isto i Srbija sa Milosevicem napravila genocid u BiH i opet negiraju. Sve su se igre igrale oko BiH. Sve se to slomilo na BiH. Svi su imali zelje da nas uniste kao i dan danas. Hvala dragom Bogu nisu mogli niti ce ikada moci. I nemojte nas nikada vise zamarati Bobanima i ovim iz Srbije.
37 30
Semberija
Naj vaznije je nema katolika
4 21

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi