Piplica i njegove anegdote: Duga kosa ga dovela do gola BiH, na probi mu zafalilo centimetara

Legendarni golman govorio za njemačke medije

Piplica i njegove anegdote: Duga kosa ga dovela do gola BiH, na probi mu zafalilo centimetara

A. Čaušević

Tomislav Piplica je istinska legenda fudbalske igre, golman koji je svojom karizmom i odbranama obilježio jednu eru Bundeslige. 

Bugojanac je bio član čuvene generacije mlade reprezentacije Jugoslavije koja je 1987. postala prvak svijeta, u seniorskoj kategoriji nastupao je za Bosnu i Hercegovinu početkom ovog milenija.

Vrlo lako se moglo desiti da Piplica brani i za Hrvatsku te bude dio selekcija koja će na Svjetskom prvenstvu 1998. godine osvojiti bronzanu medalju.

U razgovoru za njemački Spox 51-godišnjak prepoznatljiv po svojoj dugoj kosi je priznao da je svemu prethodio uslov Ćire Blaževića kojeg Piplica nije želio da ispuni.

"Pričali smo pirje nekoliko dana na telfon i počeo je sa 'sine moj', a prije nekoliko godina mu nisam bio sin. Blažević je tada htio da pozove trojicu igrača s dugom kosom, ali pod uslovom da se ošišaju uoči turnira.

"Rekao sam mu: 'Ako je moja kosa bitna, ne moraš me pozvati'. Na kraju nisam dobio poziv. To je stvarno bilo loše jer mi je tada cilj bila hrvatska reprezentacija."

Oglasi

"Na kraju sam se odlučio za Bosnu. To je bila ispravna odluka. Igrao sam samo deset utakmica, ali uvijek srcem i s ljubavi. Na kraju sam bio i trener golmana u reprezentaciji, to ne bi bilo moguće bez tih deset utakmica."

Kada je u pitanju klupska karijera Piplica je desetak godina bio član Energie Cottbusa za kojeg je potpisao 1998. godine.

"Istovremeno sa mnom na probu je stigao 1.90 metara visoki napadač. Svi su mislili da sam ja napadač, a on golman jer sam visok 1.82 metara. Ekonom je čak meni dao opremu za napadača, a njemu rukavice."

U papirima je pisalo da je Piplica visok 1.85 metara, a ustvari je bio tri centimetra niži što je razljutilo tadašnjeg trenera Eduarda Geyera

"Moj njemački nije bio dovoljno dobar da mu objasnim da sam golman. Toj priči smo se poslije smijali. Bio je ljut taj dan. Stalno me pitao za manjak centimetara, nisam znao da mu objasnim."

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Rekao mi je da sam prenizak. Htio sam da idem kući. Na kraju sam testiran, bio je sretan sa mnom. Kupio sam sve lopte u standardnim situacijama. Ipak nisam bio prenizak", kroz smijeh je ispričao Piplica.

Inače, Piplica je trenutno angažovan u njemačkom četveroligašu SpVgg Bayreuth gdje je angažovan kao koordinator za sportski segment i još nekoliko funkcija.

Top Komentari

sport1
Tako je bilo i sa Misimovicem, nije prosao u Srbiji i onda je "izabrao" BiH. Al vecina ih bira iz razloga sto bolje stoje i redovno su na velikim takmicenjima, a ne zato sto BiH smatraju drugom drzavom... Sportski pozdrav
8 2
aaaa1111
Cilj bio Hrvatska reprezentacija pa ako oni ne pozovu onda moze i BIH daj sta das.
7 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti