"U Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji svi navijaju za dva kluba, u BiH je to drugačije"

Tonći Mujan govorio za SportSport.ba

"U Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji svi navijaju za dva kluba, u BiH je to drugačije" · Intervju

Admin Čaušević

Premijer liga BiH kvalitetom i infrastruktorom zaostaje za regionom, međutim ukoliko je neko takmičenje izjednačeno i puno uzbuđenja i neizvjesnosti onda je to definitivno bh. prvenstvo. 

U proteklih nekoliko kola u sjajnoj formi se nalaze igrači Širokog Brijega koji su na četiri posljednje utakmice osvojili deset bodova te su se vratili u borbu za Evropu.

Uoči novembarske reprezentativne pauze na gostovanju je savladan Leotar s 1:3. a jedan od najboljih pojedinaca na meču je bio Tonći Mujan.

Bila je jako teška utakmica po jako teškom terenu protiv nezgodnog protivnika kao što je svaki u Premijer ligi. Mi smo u pozitivnom naletu, nakon posljednje reprezentativne stanke, dobro smo radili, detektirali smo šta ne radimo dobro. Sada smo igrali protiv većine protivnika osima Slobode koji su ispod nas na ljestvici, te smo to odradili vrlo dobro. Isto trebamo nastaviti i u posljednja tri kola kada nas čekaju tri jake utakmice", rekao je Mujan na početku razgovora za SportSport.ba.

Odlični ofanzivac je na osam mečeva postigao tri gola i upisao tri asistenicije te na pravi način opravdao epitet pojačanja.

"Zadovoljan sam. Bio mi je cilj doći u sredinu gdje ću vratiti kontinuitet igara kao što sam prikazivao u Sloveniji što mi je donijelo transfer u Tursku, tada se pojavio koronvirus, došlo je i do nekih povreda te nisam uspjevao vratiti tu formu. Jako sam zadovoljan, ali i dalje smatram da to može puno bolje, bio sam četiri mjeseca bez utakmica. Ekipa raste, dolazimo na optimalni nivo, ali svako od nas može dati još više."

Oglasi

Igrao je Spličanin u Hrvatskoj i Sloveniji. Pitali smo ga o plusevima i minusima u Premijer ligi BiH.

"Pozitivno sam iznenađen koliko svaki klub ima svoje navijače i koliko se taj klub prati. I Hrvatska i Slovenija i Srbija su podijeljene na dva kluba. U Hrvatskoj su to Dinamo i Hajduk, u Sloveniji Maribor i Olimpija, u Srbiji Crvena zvezda i Partizan. Ovdje u svakom mjestu svako navija za svoj klub. U svakom kolu imate dva ili tri derbija, to mi se stvarno svidjelo i to je super."

"Negativno je to što su tereni loši, to smo mi iskusili u posljednjem meču, ali kako sam vidio najavljauje se postavljenje hibirnih terena. To je u Hrvatskoj već urađeno i razlika je kao između neba i zemlje. U BiH se igra moža tvrđe nego u ostalim ligama, dosta igrača se na to nisu uspjeli naviknuti, ali meni za sada dobro uspjeva. Sa hibridnim terenima će se sigurno napraviti veliki korak naprijed."

Ističe da je dolazak u Široki Brijeg puni pogodak jer je na Pecari dobio ono što je i tražio.

"Neke momke sam znao od prije, s nekim sam igrao. Stvarno super klapa. Klub je uređen, jednostavno na trening se dolazi sa guštom. Svaki dan se radi zašto se nešto radi, napredak je zagarantiran. Bitno je da se ide naprijed. Ono što sam tražio na ljeto sam dobio u Širokom Brijegu. Imamo te tri utakmice do kraja i trebamo potvrditi sve što se dobro uradilo do sada."

Oglasi

Tonći Mujan
Tonći Mujan NK Široki Brijeg NK Široki Brijeg Pozicija: FW

Statistika

23 nastupa
22 kao starter
4 žutih kartona
0 crvenih kartona
4 asistencija
9 golova

Još kao 19-godišnjak je otišao u Deportivo La Corunu gdje je igrao za B tim, međutim volja i nostalgija za Hajdukom je presudila da se vrati u Split.

"Rano sam debitovao za Hajduk, onda sam otišao u Deporitvo, igrao sam za B tim, zabio sam pet golova na pet utakmica, ali nakon toga sam se povrijedio i morao sam operisati rame. Poslije toga sam se vratio u Hajduk gdje sam se želio dokazati, ali tu jednostavno nije išlo. Možda je bila prevelika želja sa moje strane."

"Poslije toga sam otišao u Sloveniju, prvo Krško, zatim Domžale, bio sam jednom i najbolji asistent lige, igrao sam sa Senijadom Ibričićem, legendom Hajduka i BiH, nakon toga sam igrao u Turskoj, poslije toga povratak. Bilo je uspona i padova. Zadovoljan sam kako sam sve mentalno podnio i u jednom momentu nisam odustao. Možda u Širokom ostanem do daljnjeg, možda negdje odem. U fudbalu se nikad ni zna jer smatram da mogu još napraviti napredak."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj smo Mujana pitali kakav je van terena i kako provodi slobodno vrijeme.

"Djevojka mi je trenutno u Zagrebu, pa često popijem kavu sa saigračima, imam psa, često s njim šetam, tu pronalazim svoj mir i gušt. To me baš uveseljava, volim pročitati knjigu. Vodim mirni život. Gdje god sam bio živio sam isto", kazao nam je ovaj 26-godišnjak.

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi