Tottenham i Čataković Hamza - razlozi za oduševljenje
Mauricio Pochettino i Hamza Čataković: Jučer su oduševili protivnike fudbalske gluposti i besmislenosti

Oaze u moru gluposti

Tottenham i Čataković Hamza - razlozi za oduševljenje · Komentar

Jučerašnji dan bio je jako zanimljiv u fudbalskom svijetu.

Jedna od boljih odluka, u odnosu na onu da neće biti korištena VAR tehnologija, u engleskoj Premijer ligi je ta da više nema kupovine do mile volje. Do kraja avgusta. Ove sezone Prvenstvo počinje sedmicu kasnije nego inače jer se igralo Svjetsko prvenstvo. Englezi su prije obično startali početkom avgusta, pa je onda teoretski bilo moguće da odigraju tri-četiri kola dok ne dovedu još kakvo "pojačanje".

Spoznali su besmislenost takve prakse u FA-u pa je prelazni rok završen jučer u 18 sati. Dakle što je bilo show programa - bilo je. Deadline day je pomjeren i nema više da se potpisuju ugovori u 23:55, šalju helikopteri, preko faxa i radio amatera vrše ljekarski pregledi.

Nakon završetka prelaznog roka počele su da izranjaju analize, povlače paralele, kopaju historijski podaci i jedan od onih koji najviše oduševljava protivnike besmislenosti, gorjlive kritičare bezumlja i gluposti je sljedeći: Tottenham Hotspur je prvi klub ikada koji nije prodao nijednog igrača (od ovih iz najuže konkurencije), niti je ijednog igrača kupio.

U današnje vrijeme taj podatak je naprosto fascinirajući, frapantan, nemoguć. Kao recimo da se pilotska posada iz BiH Tutović, Mufović, Karasevdahović sutra lansirala na Mars, Pluton i Neptun o istom trošku, u cilju ispitivanja ima li života gore.

Trebalo bi se zaroviti, ali u posljednjih desetak godina teško da bi pronašli ijedan takav primjer. Ni u jednoj ligi na svijetu valjda nema klub iz kojeg barem neko nije otišao. Sve što je igralo prošle godine, ocijenjeno je da je dovoljno kvalitetno da igra i naredne i nije se pustilo ma za kakvu cijenu. Zaista za svaki mogući respekt.

Da postoje ljudi koji su totalno indirerentni prema klubovima, već samo fudbal prate i gledaju iz ljubavi, Tottenham bi ih ovim potezom potpuno očarao i natjerao na maksimalan respekt, ako već ne na ljubav.

Taman što se završio prelazni rok u Engleskoj, počele su prve utakmice trećeg prezkola Evropske lige. O Feyenordu znamo koliko vrijedi i o kakvom se holanskom gigantu radi, no nisu baš svi preupućeni o slovačkom Trenčinu.

Ovaj klub prije godinu i po dana od Sarajeva je prvo doveo na posudbu, a onda pola godine kasnije otkupio Hamzu Čatakovića, danas 21-godišnjeg napadača koji je bordo akademiji pristupio nakon što je snimljen u rodnom Cazinu.

Kao i mnogi drugi igrači koji su dovedeni u akademiju, s ciljem da se iskoristi njihov potencijal i obezbijedi dugoročna "opstojnost", Čataković je pušten niz vodu a da se čestito nije ni oznojio u dresu Sarajeva.

Potražite više informacija na temu Fortuna liga:

Zvanična statistika kaže da je odigrao četiri utakmice i postigao jedan gol do tog januara 2017. Da stvar bude još zanimljivija Trenčin je Hamzu uzeo dok je bio povrijeđen i to teško. Prednji križni ligamenti koljena od terena su ga odvojili na šest mjeseci još dok je bio u Sarajevo. Elem, dijete je važilo za ekstra talentovanog fudbalera za koje je Sarajevo zaradilo - 125.000 eura. Daj šta daš, svakako kod nas ne bi zaigrao do 26.

Hamza je sinoć u senzacionalnom trijumfu Trenčina nad Feyenoordom ubilježio dvije asistencije, prethodno je pogodio u prvenstvu i sigurno da se radi o igraču na kojeg bi mogli uskoro biti ponosni u BiH. Ukoliko budemo strpljivi i pametni poput ovih što u Trenčinu skontaše "daj ga ovamo, nema veze što je povrijeđen".

Top Komentari

Turgut
Startali? Nemamo našu riječ?
10 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije