Prije Šabanovića još je samo sedam igrača iz Premijer lige otišlo u Lige petice, znate li ih sve?

Direktni transferi u najbolje lige Evrope

Prije Šabanovića još je samo sedam igrača iz Premijer lige otišlo u Lige petice, znate li ih sve?

E. Ganibegović

Prije nekoliko dana ozvaničen je transfer Halida Šabanovića iz FK Sarajevo u francuski Angers.

Ovaj 22-godišnjak tako je postao tek osmi fudbaler koji je iz Premijer lige Bosne i Hercegovine napravio direktan transfer u neku od najboljih pet evropskih liga.

Prije njega, to je napravio Dženit Hajdarević koji je zimus prešao iz Veleža također u Angers, no trenutno je u B timu. Ovaj ofanzivac ponikao je u Slobodi, a usavršio se u Akademiji FK Sarajevo prije prelaska u Velež februara 2021. godine.

U januaru 2018. godine Marijan Ćavar je dres Zrinjskog zamijenio onim Eintrachta iz Frankfurta, no nije uspio u Njemačkoj.

Već na ljeto ga Eintracht šalje na posudbu u Osijek, a u januaru 2021. godine potpisuje za Greuther Furth odakle se u ljeto iste godine vraća u BiH gdje potpisuje za Široki Brijeg.

Do Ćavara deset godina niko iz BiH nije otišao u Lige petice, a prije njega je to pošlo za rukom Saidu Husejinoviću u ljeto 2008. godine kada iz Slobode odlazi u Werder.

Oglasi

U Njemačkoj je bio na posudbi u Kaiserslauternu, nastupio na ukupno 10 utakmica u Bundesligi uz jednu asistenciju, de bi u ljeto 2011. godine ostao bez ugovora. U martu 2012. potpisuje za Sarajevo.

Kasnije je još bio član Dinama, Lokomotive, ponovo Sarajeva, Slobode, Tuzla Cityja, a od februara 2020. opet je član Slobode.

Ljeto 2006. godine Petru Jeliću donijelo je transfer iz Modriče u Nuremberg, ali sve je to bilo kratkog vijeka. Bio je na posudbi u Carl Zeiss Jeni i već idućeg ljeta odlazi u OFK Beograd, a igrao je još za Volgu, Dinamo Tbilisi, Hajduk 1912, Novi Pazar, Sunray Cave i Rad.

Mirko Hrgović karijeru je počeo u Junaku iz Sinja, igrao za HBDNK Mosor, Posušje, Hajduk, Gamba Osaku te Široki Brijeg iz kojeg 2003. odlazi u Wolfsburg.

Nakon dvije i po godine odlazi u Hajduk, igrao je još za JEF United, Dinamo, pola godine ponovo proveo u Njemačkoj u Greuther Furthu, vratio se u Široki, i do kraja karijere još nosio dresove Kavale, Splita i Zadra da bi se vratio u Junak i završio karijeru.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Istog je ljeta Džemal Berberović, dijete Sarajeva, napravio transfer u Bayer Leverkusen. U Njemačkoj je bio na posudbi u Osnabrucku, a 2005. prelazi u Litex. Igrao je još za Kuban, Denizlispor, Duisburg i Sarajevo u kojem je okončao karijeru 2016. godine.

I prvi kojem je pošlo za rukom da iz Premijer lige ode u Lige petice je Mirza Mešić. Dijete Slobode 1999. godine odlazi z Nantes gdje je bio godinu dana prije transfera u Besancon. Igrao je nakon toga za Hajduk, Sarajevo, Posušje, Slobodu, Rudar Velenje, Lokomotivu iz Sofije, Slobodu ponovo, Vinogradar, da bi 2014. završio karijeru u Radničkom iz Lukavca.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Gifron1
Sloboda 3 igraca, not bad
21 3
Gr0hot
A gdje vam je Alen Skoro iz Sarajeva u Marsej?
13 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi