Prethodni izlet u Ameriku je mnogima donio transfer karijere, hoće li i sada?
Foto: N/FSBiH

Prisjetimo se

Prethodni izlet u Ameriku je mnogima donio transfer karijere, hoće li i sada?

E. Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine 2021. godinu završila je prijateljskom utakmicom u Los Angelesu protiv domaćih SAD.

Domaća ekipa na kraju je slavila pogotkom u 89. minuti, te nanijela našoj selekciji peti poraz ove godine.

Ono što vrijedi istaći je to da su igrali samo igrači iz Premijer lige Bosne i Hercegovine, te da su neki od njih sigurno zapali za oko pojedinim skautima.

Prisjetimo se kako je to izgledalo u januaru 2018. godine kada je naša selekcija posljednji put imala izlet u SAD, također s kombinovanim sastavom.

Tada smo odigrali dvije utakmice - bilo je 0:0 protiv SAD, a poraženi smo tri dana kasnije od Meksika s 1:0. Bile su to prve dvije utakmice Roberta Prosinečkog na klupi Zmajeva.

Za našu selekciju protiv SAD tada je nastupio Marko Mihojević, tada još fudbaler Sarajeva. Nije ni dočekao utakmicu protiv Meksika, nego je otišao put Grčke i potpisao za PAOK. Grčki tim ga je slao na posudbe u OFI i njemački Aue, a sada je član turskog Goztepea.

Oglasi

Odličan transfer napravio je i Marijan Ćavar koji je, čim je pozvan u reprezentaciju, realizovao transfer iz Zrinjskog u Eintracht Frankfurt. Nakon toga bio je na posudbama u Greuther Furthu i Osijeku, a sada je fudbaler NK Široki Brijeg.

Iz Krupe je tada put Poljske otišao napadač Elvir Koljić, a potpisao je za Lech Poznan. Nažalost, povrede su ga spriječile da napravi veću karijeru. Vraćao se Koljić na posudbu u Krupu, a od augusta 2018. član je rumunske Craiove.

Dino Beširović tada je nastupao za bijeljinski Radnik, a nakon američke turneje odigrao je još polusezonu u Premijer ligi nakon čega prelazi u Hajduk. Trenutno je član mađarskog Mezokovesda.

Transfer na ljeto te godine napravio je i Stjepan Lončar koji je iz Širokog Brijega otišao u Rijeku, dok sada dijelu svlačionicu Ferencvarosa zajedno sa Ćivićem, Bešićem i Kovačevićem.

Oglasi

Golman Kenan Pirić također je na ljeto napustio svoj klub u Premijer ligi. Iz Zrinjskog je prešao u Maribor, a sada je Pirić član grčkog Atromitosa i redovan na spisku A selekcije.

U Americi se tada posebno istakao Luka Menalo i iz Širokog Brijega doveo ga je Dinamo Zagreb. Igrao je Menalo na posudbama u Slaven Belupu, Olimpiji i Rijeci, a sada se napokon izborio za rotaciju na Maksimiru.

Darko Todorović je također dobro profitirao. On je te godine iz Slobode prešao u RB Salzburg. Igrao je na posudbama u Kielu i Hajduku, a trenutno je posuđen ruskom Akhmatu.

Do tada nepoznanica, Vedadov rođak i igrač Univerziteta Omaha, Elvir Ibišević, debitovao je za Bosnu i Hercegovinu i tako na sebe skrenuo pažnju u Evropi, te zaradio transfer u Celje. Međutim, nije se snašao u Evropi, kratko je bio i u Njemačkoj, vratio se u Omahu, a sada je bez kluba.

Uskoro nas očekuje zimski prijelazni rok i bit će zanimljivo pratiti da li će neko od igrača koji su nastupili u Los Angelesu sinoć napraviti inostrani angažman.

Promo

Top Komentari

Lewa_9
Od toga: Mihojevic zavrsio na klupi u Grckoj, Serbecic raskinuo ugovor sa Rosenborgom i vraca se u Bosnu, Cavar tri godine sjedio na tribini Ajntrahta i sad igra u Sirokom
7 0
user1022
Hahahahaha najsmjesniji clanak ikad, mjkmi.
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi