Na ljeto bi BiH u Konferencijskoj ligi mogao predstavljati tim iz drugog ranga
Tuzla City je na dva koraka od trofeja u Kupu Bosne i Hercegovine, dok u Premijer ligi vodi bitku za ostanak.

Ludi, ali ne i nemoguć scenario

Na ljeto bi BiH u Konferencijskoj ligi mogao predstavljati tim iz drugog ranga

E. Ganibegović

Sezona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine minulog vikenda je ušla u svoju posljednju trećinu i ostalo je još da se odigra deset kola. Bitka za titulu je vjerovatno riješena, dok se vode grčevite borbe za mjesta koja vode u Evropu, te mjesta koja garantuju ostanak u ligi.

Nakon 23 kola Zrinjski je prvi s 54 boda, 12 više od drugoplasiranog Borca i po svemu sudeći će mostarski Plemići odbraniti titulu dominantno osvojenu prošle sezone pod trenerskom palicom Sergeja Jakirovića.

Za Evropu će se voditi velika borba. Borac je u najboljoj poziciji s 42 boda na drugom mjestu, dva boda manje ima Široki Brijeg, dok je četvrti Željezničar s 39. S 34 Velež i s 32 Sarajevo već kaskaju, no imaju i oni svoju računicu. 

Od sedmog do 12. mjesta su klubovi u tri boda i svi su kandidati za ispadanje. Sloboda i Posušje imaju po 24 boda, po 23 imaju Tuzla City, Leotar i Sloga, dok je posljednji Igman s 21 bodom. 

Prvak će ići u kvalifikacije za Ligu prvaka, dok će drugoplasirani i trećeplasirani u kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Pobjednik kupa Bosne i Hercegovine također će u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, no ukoliko jedan od tri prvoplasirana tima iz lige osvoji kup, onda će četvrti iz lige u kvalifikacije za treće po rangu UEFA-ino takmičenje.

Dakle, u ovom slučaju, ukoliko Zrinjski osvoji kup, četvrti iz lige će u Evropu, dok se preostala tri tima u polufinalu kupa mogu nadati evropskom nastupu i kroz kup.

Oglasi

I dok se Željezničar i Velež za Evropu uporedo bore i kroz ligu i kup, jedan tim se bori za ostanak u ligi, dok je u kupu stigao među četiri najbolje ekipe, a to je Tuzla City.

Tuzlake trenutno samo gol-razlika drži iznad zone ispadanja u ligi, dok su na dva koraka od trofeja kupa i novog izlaska u Evropu, tako da postoji mogućnost da bi Bosnu i Hercegovinu u Evropi iduće sezone mogao predstavljati drugoligaš.

Ukoliko Tuzla City ispadne iz lige, a osvoji kup, bit će prvi federalni prvoligaš koji je predstavljao BiH u Evropi, no ovakvi slučajevi nisu nepoznanica. Naprimjer, prije desetak godina Wigan je osvojio FA Cup i ispao iz Premiershipa iste sezone, pa je naredne kao član Championshipa igrao Evropsku ligu. 

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

Inače, žrijeb polufinala kupa zakazan ja za danas od 14 sati u prostorijama N/FSBiH. 

Prvi susreti polufinala igrat će se petog, a revanši devetnaestog aprila. 

Zaprati FK Tuzla City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Tuzla City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi