U Armeniji proglasili ratno stanje, Henrikh Mkhitaryan traži pomoć međunarodne zajednice

Sukob Armenije i Azerbejdžana

U Armeniji proglasili ratno stanje, Henrikh Mkhitaryan traži pomoć međunarodne zajednice

E. Škorić

Henrikh Mkhitaryan pozvao je na međunarodnu akciju koja bi pomogla da se zaustave vojne akcije u Armeniji.

Varnice koje ne prestaju u pokrajini Nagorno-Karabah ovog jutra su eskalirale i preralse u oružani sukob između Armenije i Azerbejdžana. Sve je počelo još 1988. godine željom lokalnog stanovništva da se odcijepe od Azerbejdžana i pripoje Armeniji. Armenija je u ratu započetom 1992. godine izašla kao pobjednik dvije godine kasnije, pa je preuzela kontrolu nad spornom teritorijom.

Godinama kasnije u spomenutoj pokrajini bilo je dosta tenzija, a sada je sve eskaliralo i Armenci su objavili rat Azerbejdžanu.

Napadač Rome poziva međunarodnu zajednicu da hitno ustane kako bi pomogla zaustaviti vojne akcije protiv regionalne mirovne sigurnosti.

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Probudio sam se jutros saznajući o velikom napadu azerbejdžanske vojske na Nagorno Karabah (faktički neovisnu državu naseljenu Armencima) ciljajući civilno stanovništvo u Stepanakertu i okolnim područjima", rekao je Mkhitarayn u objavi na Twitteru, dodavši:

“Imamo neotuđivo pravo živjeti u svojoj domovini bez egzistencijalne prijetnje. Naša djeca imaju pravo živjeti u miru, a ne skrivati se u skloništima. Uvijek stojim uz svoju naciju".

Top Komentari

Edward NewGate
Jel ovo za rubriku sport?
10 1
Penderinos
Kad je rat u pitanju uvijek muslimane podržavam u ovo slučaju azere #Landoffire
7 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi