U Austriji još uvijek žale zbog Amara Dedića i spremaju drastičnu promjenu: To je osjetljivo, ali...

Ne žele da gube igrače na taj način

U Austriji još uvijek žale zbog Amara Dedića i spremaju drastičnu promjenu: To je osjetljivo, ali...

E. Čaušević

Amar Dedić prije godinu dana debitovao je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine nakon što je odlučio da obuče dres bh. tima iako je imao pravo da igra i za Austriju. U toj zemlji za Dedićem još uvijek žale jer je jasno o kakvom talentu se rade, te su odlučni da pokušaju riješiti ogroman problem koji imaju.

Dedić je ponikao u dresu Sturma iz Graza, ali je još kao omladinac stigao u Salzburg za koji danas nastupa s dosta uspjeha.

Poznato je da je ovaj 20-godišnjak rođen u Austriji, ali je zbog svojih roditelja stekao pravo da nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, te je prošle godine zvanično debitovao za Zmajeve.

Dedić je imao pravo da igra za Austriji gdje su se nadali da će prihvatiti poziv, ali na kraju nakon poziva iz NSBiH odlučio je da se odazove pozivu u reprezentaciju BiH čime smo dobili zaista veliko pojačanje na poziciji desnog beka.

U Austriji je inače ovo jedan od velikih problema što se tiče fudbala. Mnoštvo igrača rođenih u toj zemlji ili onih koji fudbalski put počnu u Austriji na kraju uglavnom odluče da igraju za druge reprezentacije, te očito da oni taj problem žele da riječe.

Austrijanci su pored Dedića u prethodnim godinama izgubili još nekoliko veoma perspektivnih igrača. Pored Dedića tu je još jedan igrač Salzburga koji je izabrao da igra za Hrvatsku, a to je Luka Sučić koji je također u Austriji počeo karijeru.

Oglasi

Također, Austrijanci žale i za Robertom Ljubičićem koji je također izabrao Hrvatsku, a tu je i Mert Muldur koji danas igra za Sassuolo, a i on je nedavno odlučio da će igrati za Tursku, a ne za Austriju iako je rođen u Beču i ponikao u dresu Rapida.

U Fudbalskom savezu Austrije pokušavaju da riješe taj problem iako su svjesni da će to biti jako teško. Sada pokušavaju uvjeriti igrače da izaberu njihovu reprezentaciju i to dok su oni na samom startu karijere jer ne žele ništa rizikovati.

Tako se u centru pažnje našao 17-godišnji Paul Wanner koji inače igra u dresu Bayerna. On ima pravo igrati za Njemačku i Austriju zbog svojih roditelja, te u FS Austrije ne gube vrijeme i već su počeli da ga nagovaraju da njih izabere.

Wanneru obećavaju i mjesto u početnoj postavi A selekcije jer u Njemačkoj sigurno nije ni na mati Hansija Flicka što se tiče seniorskog tima. On je inače igrao za mlađe selekcije Njemačke, a navodno nema ništa protiv da u budućnosti brani boje Austrije s kojom je i trenirao nedavno gdje je bio gost na jednom okupljanju.

Paul Wanner at the ÖFB training camp in November 2022

Oglasi

"Imali smo dobar razgovor s njim. Znamo da se ugodno osjećao. On je igrač koji pokriva više pozicija i pokazali smo mu da vjerujemo u njega. Pratimo ga već duže vremena. Nema još konačne odluke da li će ga Ralf Ragnick pozvati već za mečeve u ovom mjesecu, ali on zna da ga mi želimo u našem timu", rekao je sportski direktor FS Austrije Peter Schottel.

Schottel je prethodnih godina izgubio nekoliko perspektivnih igrača zbog čega je promijenio taktiku i očito da Austrijanci sada žele zvati u A selekciju igrače koji još ni u klubovima nisu standardni toliko, no cilj im je da ih "osiguraju" za budućnost.

Također, dotakao se Dedića i društva koji su odlučili da odbiju Austriju i brane boje nekih drugih reprezentacija.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"To je osjetljiva tema, ali je iz dana u dan sve važnija za nas. To će biti problem i u narednim godinama jer imamo dosta igrača koji mogu birati za koju reprezentaciju da igraju. Pokušavamo to da riješimo, ali znamo da nećemo uvijek baš dobiti željeni rezultat", dodao je.

Austrija kvalifikacije za Evropsko prvenstvo počinje 24. marta utakmicom protiv Azerbejdžan, dok tri dana kasnije igraju protiv Estonije.

Promo

Top Komentari

Ozbiljniji su do naseg saveza ali zbog omalovazavanja kvaliteta djece sa starnim korijenima zato im se to i desava sto se desava. Nacionalni kljuc je i kod njih broj 1.
2 0
Mowzilla
Tako to radi jedan ozbiljan savez! Dakle zoves ga jer znas da je talenat, bez obzira sto ne igra u svkm klubu. Kod nas vazda naopako: zoves ga, znas da nema hlyeba od njeg, u klubu pola godine grije klupu i opet mu dozvolis da igra...
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi