"U Banjaluci nikome ne dopuštamo da bude favorit, pa makar i Gerrard došao"

Vlado Jagodić za SportSport.ba

"U Banjaluci nikome ne dopuštamo da bude favorit, pa makar i Gerrard došao"

Esmer Oštraković

Fudbalski klub Borac glavni dio priprema za novu sezonu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine obavlja na Zlatiboru.

Nogometaši vrijedno rade kako bi se nametnuli stručnom štabu svoje ekipe, a sve se dešava pod budnim okom trenera ove ekipe, Vlade Jagodića.

Upravo Vlado Jagodić govorio je za SportSport.ba, a na samom početku razgovora otkrio je kakvo je stanje u ekipi na početku priprema na Zlatiboru.

"Uzimajući u obzir da smo prije tri četiri dana stigli na Zlatibor, na drugu fazu priprema, ja sam već govorio da sam zadovoljan. Uradili smo što smo trebali u Banjaluci, nije nas zakačila bolest, što je veoma bitno, a kao treneru mi je posebno važno da nemam povrijeđenih igrača. Sve igrače koje smo planirali, doveli smo na Zlatibor. Jučerašnja utakmica pokazala je da je ekipa psihološki na nivou. Nikada nije svejedno izgubiti ili pobjediti. Pobjednički duh se stvara pobjedama. Drago mi je da su moji igrači nakon četiri mjeseca bez utakmica ostvarili pobjedu. Protivnik je bio adekvatan jer smo htjeli svima da damo priliku".

Ekipa koju je Jagodić izveo u drugom poluvremenu jučerašnje utakmice protiv Spartaka odigrala je sjajno i pokazala da se i na nju mora računati.

"Imamo mlade i brze igrače koji grizu. Neću ja igrati na kontre, nego sam želio takve igrače. Borac je imao usporene igrače, a sada će to biti drugačiji nivo. Ekstra spremna ekipa sa jako dobrim taktičkim znanjem i velikom odgovornosti. Dosta mladih igrača i juniora je tu i želimo im dat priliku kako bi stekli potrebno samopouzdanje. Na dobrom smo putu da to uradimo, a to su naravno dobre stvari za klub. Naravno neki igrači će u narednom periodu imati veću minutažu kako se približava prvenstvo. Ne ganjamo svježinu nego želimo spremiti ekipu. Nema tu prve i druge ekipe, tačno da je ova u prvom poluvremenu izgledala standardnije, ali nemojte se iznenaditi ako vidite neke igrače koji su danas igrali u drugom poluvremenu, kako započinju utakmice. Imamo širinu i konkurenciju".

Kada je riječ o novim igračima u Borcu, stav trenera ove ekipe je jasna.

"Novi igrači će doći, ako procijenimo da nismo na određenim pozicijama da nismo dovoljno kvalitetni za borbu na četiri fronta".

Cilj Borca za narednu sezonu je sami vrh tabele, a Jagodić ne bježi od toga da se njegova ekipa može boriti za prvo mjesto.

"Ne bježimo od toga. Cilj je naravno, svake godine da Borac bude u Evropi. U proteklim godinama Borac je bio na klackalici između Prve lige RS i Premijer lige BiH. To Borac i Banja Luka sebi ne smiju dopustiti. Uprava na čelu sa predsjednikom Vicom Zeljkovićem učinila je nadljudske napore da napravi stabilan klub. Moramo imati visoke domete. Uvažavamo svakog, ali ne bježimo od želje da budemo u samom vrhu, a zašto ne i prvi".

Borac će nakon osam godina nastupiti u Evropi, a cilj je prolazak prvog pretkola, jer to ovaj klub do sada nije uspio.

"Slabiji ili jači protivnik, sve je otvoreno. Znam da mene mnogi pogrešno tumače. Kada sam rekao da u Banjaluci nikome nećemo dozvoliti da bude favorit, zašto bi to uradili, pa makar to bio i Steven Gerrard i njegova ekipa. Teoretski, ako budemo imali sreće, možemo dobiti lakšeg protivnika, ali nikad se ne zna. Mogli bi biti u nekom položaju da se borimo za prolaz. Mi imamo obavezu i Kupa RS, tako da će nam trebati veći broj igrača. Imamo dosta mladih igrača, ali ništa nećemo raditi a da nemamo rezultate".

Vlado Jagodić je jako dugo u bh. nogometu, a dao je svoje mišljenje oko eventualnog prolaza ekipa iz Premijer lige BiH u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja.

"Manji je broj utakmica ove godine, zbog cijele situacije. Nadam se, govorio sam to i prošle godine, jer sam vjerovao prije svega u Sarajevo. Došlo je vrijeme i ovo treba iskoristiti. Ako ovo sada ne iskoristimo, uz malu dozu sreće. Tri utakmice se ne mogu proći na iznenađenje. Jedna može i to je jasno. Pa i ako dođe Rangers u Banja Luku, to je jedna utakmica, sve je moguće. Prije svega se nadam da će se što prije navijači vratiti, jer to bi bila ogromna podrška u takvim utakmicama. Ne samo Borcu, nego i ostalim ekipama".

U prvom kolu nove sezone ekipa Borca trebala bi dočekati Mladost iz Doboja kod Kaknja. Obzirom da u ekipi Mladosti ima nekoliko igrača koji su pozitivni na koronavirus, još uvijek nije poznato da li će utakmica biti odigrana.

"U konktaktu sam sa dobrim drugarima iz Mladosti. Žao mi je što im se to dogodilo, a moglo se dogoditi bilo kome. Ja sam samo gledao u nebo i molio Boga da se nama to ne dogodi. Srećom uspjeli smo izgurati do Zlatibora. Ovdje imamo karantin i ovdje opasnosti nema. Šta će biti dalje ne možemo to predvidjeti. Termina je malo i rizično je, a UEFA je dala neke preporuke oko treniranja kada imate zaraženog igrača. Shodno tome i malom broju termina, mislim da odgađanja ne bi bila dobra, jer bi se sve poremetilo, a onda nije ravnopravno. Duboko se nadam da će naši prijatelji iz Doboj Kaknja brzo ozdraviti i da neće više niko imati taj problem. Nadam se da će ubrzo biti i mjere koje će se morati na svakom stadionu i u svakom klubu morati ispoštovati. Dugo je ovo bez nogometa u Bosni i Hercegovini".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Na kraju razgovora Jagodić je komentariso i koga vidi kao glavne kandidate, osim njegovog Borca, za borbu za titulu prvaka u Premjer ligi Bosne i Hercegovine.

"Uvijek tu ubrajam tu neku četvorku. Duboko sam se nadao da će se Čelik i Sloboda moći priključiti u proteklom periodu, ali desilo se nešto skroz drugačije. Tu je Tuzla City koja sebe još uvijek traži. To je privatni kapital, čovjek ima pravo na to. Ono što mi se sviđa jeste to što radi Velež. Oni se mogu vrlo brzo plasirati prema gornjem domu. Ipak, mislim da su još uvijek favoriti Sarajevo, Zrinjski, Željezničar, Široki Brijeg i naravno Borac".

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

forza_juve
Ima da skinete gace kao i obicno kada Sarajevo dodje
8 2
Ale23
Klosar obicni. Pojma frajer nema. Sam vas Stilic pobjedi u BL. A u evropi nece sudije penale suditi kao u PL 50% golova iz Penala. Juve i Real vam se dive i oni imaju VAR ali za sramotu znaju.
6 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi