U cara Trojana kozje uši!
Posljednji poraz FK Željezničara od kluba iz Siminog Hana pred praznim jugom Grbavice samo je do kraja ogolio činjenice zbog kojih je svako ko ih se do danas usudio spomenuti bivao smaknut.

I drvo bi proplakalo: Ne znate ništa o fudbalu

U cara Trojana kozje uši! · Komentar

E. Škorić

Znate li priču o caru Trojanu koji je imao kozje uši? Ne?

Nekada davno, u dalekoj zemlji na grbavim brežuljcima, u dolini gdje trava u ćupovima raste živio je surovi i oholi car Trojan. U svom samoljublju, Trojan je želio da ostane upamćen kao veliki graditelj, a kako nije bio vješt vladar da donese zlato u svoje carstvo, za izgradnju velelepnih dvoraca trošio je bogatstvo, dragulje i zlatne čase koje je akumulirao njegov prethodnik, mudri i omiljeni, debeli brkati kralj.

Da stvar bude gora oholi car Trojan imao je kozje uši. Svakog dana caru je dolazio jedan berberin, koga bi poslije brijanja, pitao šta je vidio. Svaki berberin je odgovorao da je vidio da car ima kozje uši, a car bi davao naredbu da ga se ubije. Kada je došao red na jednog berberina koji se napravio bolestan, on je poslao svog učenika caru da ga obrije. I učenika je car poslije brijanja pitao šta je vidio, na šta je ovaj odgovorio da nije vidio ništa. Kao nagradu car mu je dao dvanaest zlatnika i naredio da ga samo on brije. Ali, mladog berberina vremenom sve više muči tajna da car ima kozje uši. Pošto nije mogao da se uzdrži, a da ne kaže nekome, poslušao je savjet svog majstora i iskopao rupu u polju nad kojom je izrekao svoju tajnu. Iz rupe je nikla zova, a svirale koje su pastiri pravili od nje odmah su razglasile skrivanu tajnu, da su u cara Trojana kozje uši.

Priča na kraju kaže: "I onda se car Trojan uvjeri da se na zemlji ništa ne može sakriti, pa onome berberinu oprosti život, i poslije dopusti da svaki može dolaziti da ga brije."

A kako naša priča koja se odvija u sadašnjosti nažalost osim moralnog ima i finansijski aspekt, teško da možemo očekivati isti rasplet.

Koliko god ih pokušavali sakriti, činjenice će isplivati na površinu

Posljednji poraz FK Željezničara od kluba iz Siminog Hana pred praznim jugom Grbavice samo je do kraja ogolio činjenice zbog kojih je svako ko ih se do danas usudio spomenuti bivao "smaknut". Jednostavno, govorili o tome ili ne, aktuelno vodstvo FK Željezničar nije u stanju voditi fudbalski klub jer nema dovoljno znanje o fudbalu.

Tako, u apsolutističkom sistemu, kao kod bahatog cara Trojana, svako ko se o tome usudio govoriti (sjetimo se famoznog pisma Dogana upućenog predsjedniku tada Nadzornog odbora) bivao je "smaknut", pa je sa Grbavice polako udaljen svako ko je znao išta o fudbalu, a car sa Grbavice okružio se dvorskim ludama i trubadurima koje su veličali njegov lik i hvalili ga u svojim baladama.

Međutim, u fudbalu se broje prikupljeni bodovi, a ne pjesme i hvalospjevi, pa je Željo, nakon pogrešne procjene da se odrekne učešća u kupu, sve bliže da ove godine ne ispadne samo iz borbe za titulu, već i za Evropu.

Upravo zbog toga, za sarajevske Plave nikakve kozmetičke mjere, smjene trenera, suspenzije igrača ili dovođenje sportskih direktora, skauta i savjetnika neće donijeti pozitivnu promjenu. Jer šta god radio, car Trojan i dalje će imati kozje uši, a Senad Misimović i dalje neće imati pojma o fudbalu. Tako će svaki naredni trener koji dođe da zaliječi rane i umiri publiku nakon Odovića biti samo još jedna u nizu žrtvi egoistične želje za dokazivanjem, ispušen čik patološkog pušača.

Primjetili su to danas i najvjerniji navijači FK Željezničar u svom zvaničnom saopštenju na Facebook stranici "Manijaci 1987" gdje su kategorično poručili: "Obećanja nam više nisu potrebna, želimo promjenu u ljudstvu Uprave.", te nastavili objektivno, bez bilo kakvih pretenzija da donose odluku o budućim strukturama: "Ko će doći poslije, ko će biti ti ljudi, to će Skupština predložiti i usvojiti."

Gdje tražiti rješenja?

Za Želju, nada leži isključivo u povratku struke. Nije tajna da bi navijači najviše voljeli vidjeti povratak dokazanog stručnjaka, Amara Osima, ali ne treba biti u zabludi pa očekivati da Super-Brko-iz-druge-galaksije ima čarobni štapić kojim će riješiti sve probleme i učiniti da Zajmović proigra kao Messi. Nije Osim takav virtuoz i njegovo poznavanje fudbalske igre nije ono što bi trebalo biti ključ za izlaz iz podruma u kojem se Željo trenutno nalazi. Međutim, rješenje bi se moglo tražiti upravo u činjenici da Osim odbija raditi sa neznalicama i da bi pri svom povratku insistirao na povratku znanja i fudbalske struke, te bi tražio saradnike koji znaju kako se fudbalska lopta okreće. Sam Osim u priči o izlječenju Želje nije bitan, koliko je bitno da na Grbavici shvate da je klub prvenstveno fudbalski i da bez ljudi koji shvataju fudbal ne mogu očekivati rezultate.

Međutim, iako se u kuloarima već i prije utakmice sa Tuzla City govorilo da je u pripremi vanredna skupština FK Željezničar, teško je očekvati bilo kakve značajnije promjene prije zimske pauze.

Do sada je bilo teško očekivati bilo kakve konkretne promjene kroz odluke Skupštine ako znamo da prema Statutu kluba članove tog tijela bira tročlana komisija koju čine oni o čijoj sudbini bi se na eventualnoj vanrednoj sjednici trebalo raspravljati, ali uz poruku koja je stigla od najvjernijih navijača, čini sa da su promjene neminovne.

Ipak, za Želju će najvažnije biti da se izvuče pouka sa početka priče: "Na zemlji se ništa ne može sakriti."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Možemo svi mi beskrajno hvaliti poteze uprave, oduševljavati se potpisima "velikih pojačanja", diviti se velelepnim dvorcima, ali u fudbalu krajnji sud donosi broj bodova i ako baš hoćete, ukupan broj posjetilaca na tribinama.

Za izlazak iz krize, Plavima sa Grbavice treba prvenstveno fudbalsko znanje, pa tek onda dobra priča i aplauzi za napravljene poteze. Čini se da je stiglo vrijeme da se pogledamo u ogledalo i priznamo sebi ono što svirale već odavno sviraju.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Majorizirani
Cuj navijaci traze odlazak uprave. Njih svih 15 narkomana, pardon, navijaca.
196 79
HRASNO_1921_HRASNO1921
BRAVO SS.BA !!! NEKADA NAJACI MEDIJSKI PARTNER KLUBA, UPRAVA NAPOLJE !!!
50 172

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi