U četvrtfinalu nakon 16 godina: Kako je izgledao sastav Ajaxa 2003. godine?
Ajax će nakon deceniju i po ponovo igrati samu završnicu Lige prvaka. Na putu ka finalu 2003. godine zaustavio ih je Milan, kasniji šampion Evrope (Foto: EPA)

Bilo je tu velikih zvijezda

U četvrtfinalu nakon 16 godina: Kako je izgledao sastav Ajaxa 2003. godine?

Midhat Šljivak
Teme:

Fudbaleri Ajaxa će nakon punih 16 godina igrati u četvrtfinalu Lige prvaka.

Kopljanici su sinoć u Madridu pregazili Real sa 4:1 i ukupnim rezultatom od 5:3 odlaze među osam najboljih timova Evrope.

Velikan iz Amsterdama će se tamo naći nakon punih 16 godina. Posljednji put su u četvrtfinalu igrali u sezoni 2002/2003, a tada su u tom dijelu takmičenja eliminisani od kasnijeg prvaka Milana.

Ajax je prvu grupnu fazu završio kao drugi u grupi D iza Intera, a prošli su zahvaljujući boljem omjeru u duelu sa Lyonom koji je imao isti broj bodova.

S obzirom na to da je Liga prvaka tih godina imala drugačiji sistem takmičenja i da se umjesto osmine finala igrala dodatna grupna faza, Ajax je uspio da se domogne četvrtfinala u grupi sa Valencijom, Arsenalom i Romom.

Međutim, u četvrtfinalu je Milan bio prejak. Prvi meč u Amsterdamu završen je bez golova (0:0), a sastav Kopljanika je izgledao ovako:

Lobont, Trabelsi, Galašek, Chivu, Ibrahimović, Pienaar, Maxwell, Pasanen, O'Brien, Yakubu, Van der Vaart. Šansu sa klupe u ovom duelu su dobili Jari Litmanen, Nigel De Jong i Wesley Sneijder.

Ajax je u revanšu na San Siru imao prolaz u polufinale sve do nadoknade meča. Pobjedu Rossonerima od 3:2 donio je u 91. minuti Jon Dahl Tomasson.

Golove za tim iz Amsterdama postigli su te večeri Litmanen i Pienaar, a za Milan su pored Tomassona pogađali Inzaghi i Shevchenko.

Za Ajax su te večeri nastupili: Lobont, Trabelsi, Chivu, Van der Meyde, Ibrahimović, Pienaar, Pasanen, O'Brien, Yakubu, Van Damme, Sneijder. Sa klupe su ušli: Bergdolmo, Litmanen i De Jong.

Šesnaest godina kasnije Ajax ima šansu da napravili još veći rezultat, a podsjetimo da je holandski velikan u historiji osvojio četiri naslova prvaka Evrope.

Posljednji je došao 1995. godine i ono što povezuje taj tim sa ovim je činjenica da je i tadašnja generacija važila za jednu od najtalentovanijih u svijetu fudbala, baš kao i ova danas.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi