U Premier ligi od 1. jula na snagu stupa šest novih pravila u igri

Nekoliko promjena

U Premier ligi od 1. jula na snagu stupa šest novih pravila u igri

E. Škorić

Engleska Premier liga će imati nekoliko novih pravila igre za sezonu 2019/20.

Iz godine u godinu nogomet doživljave značajne promjene, a neke je uvelo i vodstvo engelske Premier lige.

Najgledanija liga na svijetu je, uz pomoć IFAB-a (Međunarodni odbor za pomoć nogometu), uvela šest novih pravila, a na snagu stupaju od 1. jula 2019. godine.

Slobodan udarac

Često se primjećuje da protivnički igrač ometa živi zid kojeg postavi golman, ali sada igrač neće moći da stoji ispred živog zida druge ekipe. Kada se formira odbrambeni živi zid sa tri ili četiri igrača, onda igraču druge ekipe neće biti dopušteno da bude unutar jednog metra.

Svaki igrač koji prekrši to pravilo poklonit će ekipi koja se branila indirektan slobodan udarac.

Penal

Iako je prethdono pravilo služilo golmanima, ovo sasvim sigurno ne služi. Naime, kada se izvodi penal, golman će morati barem jednom nogom biti na gol-liniji, a osim toga, golmani neće moći da se kreću po liniji i da dodiruju okvir gola.

Zamjene

Često puta smo vidjeli kako igrači štede na vremenu prilikom izlaska s terena, posebno u završnici meča, ali sada će se pokušati smanjiti gubitak vremena, pa će igrači igru napuštati tamo gdje se nalaze u trenutku zamjene, a ne da idu skroz do dijela gdje čeka igrač koji treba da uđe u igru.

Žuti i crveni za menadžere

Osim igrača, sada će i menadžeri moći da dobiju kartone. Službeno lice ma pravo da menadžeru koji protestvuje ili krši pravila dodijeli žuti ili direktan crveni karton.

Posjed lopte

Do sada je bio slučaj da sudija podbaci loptu koju onda jedan igrač dodijeli protivničkoj ekipi, naprimjer u slučajevima fair-playa. No, sada će sudija odmah loptu poslati ekipi kojoj ona pripada.

Rukomet

Potražite više informacija na temu Premier league:

Pravilo o igranju rukom u napadačkoj trećini je promijeneno. Gol neće biti priznat ukoliko lopta dodirne igrača prije nego što pređe liniju. Ukoliko je igrač slučajno igrao rukom i stvorio priliku da se postigne gol, protivniku će biti dosuđen slobodan udarac. Iako ej ovo pravilo i dalje kontroverzno, tek treba da vidimo kako će se ono primjenjivati.

Uz sve ovo, Premier liga će naredne sezone napokon imati i VAR i to bi trebalo da ukloni sve eventualne nepravilnosti tokom mečeva.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi