U slučaju otkazivanja sezone: Mjesto na tabeli nije bitno, UEFA će pozvati Atletico u LP

Jorgandžije ne moraju brinuti

U slučaju otkazivanja sezone: Mjesto na tabeli nije bitno, UEFA će pozvati Atletico u LP

Stav UEFA je jasan, mogao se čuti na svim dosadašnjim sastancima, a čut će se i na narednom sastanku sa nacionalnim savezima zakazanom za 21. april - želja je da se prekinuta tamičenja nastave i završe na terenu.

Želja je to i većine saveza, najjačih evropskih liga i klubova koji zbog suspenzije takmičenja gube veliki novac.

Gubi se veliki novac tako i u Španiji, ali se zbog haosa koji je izazvala panedmija ipak mora ostaviti mogućnost da fudbalska sezona možda neće biti nastavljena.

U tom slučaju bi vjerovatno Španski fudbalski savez proglasio trenutno stanje na tabeli LaLige kao konačno.

Međutim, UEFA možda ne bi, o čemu se već govorilo nakon slučaja otkazivanja sezone u Belgiji, prihvatila trenutno stanje na tabeli kao dovoljan osnova za plasman u Ligu prvaka i Ligu Evrope.

Trenutno u Španiji prve četiri pozicije na tabeli (koje inače vode u LP) drže Barcelona, Real Madrid, Sevilla i Real Sociedad. Peti je Getafe dok je Atletico Madrid tek šesti i na poziciji je koja vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Međutim, Atletico Madrid u slučaju otkazivanja sezone LaLige ne mora brinuti - rekao je za španski Cope novinar Juan Antonio Alcala.

Alcala tvrdi da će UEFA, u slučaju oktazivanja sezone u Španiji, bez obzira na stanje na tabeli pozvati Atletico Madrid u Ligu prvaka.

UEFA je sebi ostavila za pravo uputiti direktne pozive u Ligu prvaka u iznimnim slučajevima, a jedan bi sigurno otišao na adresu Atletica - sigurni su u Španiji.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Kriteriji za takav stav UEFA-e su: važnost Atletica za evropski fudbal u Simeoneovoj eri, dva finala Lige prvaka u skorijoj historiji i činjenica da je jedini španski klub koji je prije prekida u ovoj sezoni Lige prvaka stigao potvrditi učešće u četvrtfinalu - izbacivši Liverpool.

Ukoliko bi Atletico dobio poziv, neko bi vjerovatno ostao bez LP bez obzira na bolju poziciju na tabeli...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti