Udruženje sportskih novinara Zrinjskom: Zaustavite hajku na medije
Foto: A. Čaušević

Izdali saopštenje

Udruženje sportskih novinara Zrinjskom: Zaustavite hajku na medije

Eldar Ganibegović

Leotar i Zrinjski remizirali su 1:1 u okviru 14. kola Premijer lige, no zahvaljući nezapaćenom skandalu nakon utakmice u kojem su učestvovali između ostalog članovi stručnog štaba Zrinjskog i igrači Leotara, sama utakmica je pala u drugi plan.

Nakon utakmice na Policama odvijala se prava drama. Prvo je jedan član stručnog štaba Leotara prekinuo press konferenciju i optužio Nemanju Bilbiju za psovanje mrtve majke zbog nedostatka tople vode na stadionu.

Nešto kasnije pojavili su se i videosnimci na kojima se vidi fizički obračun članova stručnog štaba Zrinjskog Sergeja Jakirovića i Marina Ivančića i igrača Leotara.

Nijedan od dva bh. premijerligaša nisu jasno i glasno osudili incident koji se dogodio, nego su krivicu prebacili na medije koji su samo radili svoj posao i prenijeli šta se dešavalo u Trebinju.

"HŠK Zrinjski posebno želi osuditi svjesno ili nesvjesno manipuliranje činjenicama od strane dijela medija koji su svoj sud donijeli na osnovu nekompletnih snimaka te su još jednom pokazali veliku razinu neprofesionalizma i neobjektivnosti, ali i jasno izraženi stav da se u negativnom svjetlu prikaže HŠK Zrinjski, zbog čega je naš Klub odlučio prekinuti sve profesionalne odnose s istima, jer smatramo da je to jedini ispravan način na kontinuirano iskazivanje manjka poštovanja prema sedmerostrukom prvaku BiH", dio je saopštenja koje je objavio Zrinjski. 

Nakon svega, oglasio se i Udruženje sportskih novinara Bosne i Hercegovina i pozvalo na prestanak hajke na medije, a njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti i bez izmjena:

Oglasi

"Udruženje sportskih novinara Bosne i Hercegovine ovim putem želi skrenuti pažnju na anomalije u bh. sportu kojima svakodnevno svjedočimo, a posljednji je naša javnost imala priliku da primjeti prije dva dana.

Naime, nakon tuče članova stručnog štaba HŠK Zrinjski i igrača FK Leotar oba kluba kao najvećeg krivca izdvojili medije koji su prenjeli nedvojbene činjenice potkrijepljene video zapisima i izvodima zvaničnih dokumenata NFSBiH.

Ovim putem ispred Udruženja sportskih novinara BiH želimo pozvati HŠK Zrinjski da zaustavi i opozove hajku na medije koji su "krivi zato što su radili svoj posao". Nogometnog šampiona BiH podsjećamo da bi bilo kakve prijetnje ili onemogućavanje rada novinarima imale višestruke posljedice ne samo po integritet i ugled sportskog takmičenja i samog kluba, višestrukog prvaka BiH, već i po cjelokupno bh. društvo koje je u ovom trenutku od strane međunarodne zajednice okarakterisano kao nedovoljno otvoreno prema različitim medijskim izvješavanjima.

Sportske radnike iz HŠK Zrinjski želimo podsjetiti da je upravo odnos prema novinarima i uvažavanje njihove slobode izvještavanja jedan od osam prioritnih koraka istaknutih u preporuci kandidatskom statusa Bosne i Hercegovine za prijem u Evropsku Uniju. U preporuci koja bi mogla odrediti budućnost naše zemlje među osam ključnih stavki stoji i obaveza svih subjekata da će "garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima".

Stoga se nadamo da će HŠK Zrinjski iznaći snage da među svojim redovima pronađe i koriguje razloge za incident u Trebinju, a svim sportskim novinarima bez selektiranja podobnih i onih koji to nisu, obezbijedi siguran ambijent za rad i izvještavanje, bez etiketiranja i prebacivanja odgovornosti za posljedice postupaka koje su činili njihovi uposlenici.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sportski novinari ne bi trebali raditi strahujući da li će se njihov izvještaj dopasti klubovima i da li će zbog prenošenja činjenica snositi posljedice i biti označeni poželjnom metom huliganskih napada. Očekuje se konkretna akcija svih organizacija koje prate rad sportskih novinara.

Udruženje sportskih novinara u Bosni i Hercegovini doživjelo je još jedno u nizu razočarenja zbog indolentnog i nezainteresovanog stava Komiteta za medije NFSBiH koji ni nakon ove posljednje hajke na medije nije našao za shodno da se ispred Saveza očituje i zaštiti kolege radi kojih (Komitet) i postoji. Nadamo se da će kolege iz Komiteta za medije pronaći vremena da se posveti zaštiti novinara na terenima Premijer lige BiH nakon što riješe prioritetna pitanja kao što je, izmežu ostalog, i njihov besplatan odlazak na gostujuće utakmice fudbalske reprezentacije."

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

umzm12123
Zrinjski vas ne zeli,Zrinjski vas ne treba!
5 9
kurjak
Samo po pravilniku kazniti sve učesnike nereda i tuče.
9 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi