UEFA EURO U21: Gdje, šta, kako, ko, s kim?

Donosimo uvod

UEFA EURO U21: Gdje, šta, kako, ko, s kim?

S. Grebović

U 2019. godini faktički da nemamo neko veliko takmičenje poput Evropskog ili Svjetskog prvenstva, ali svakako da mlađe selekcije koje će igrati završnice turnira imaju šta da ponude.

Evropsko prvenstvo za mlade igrače do 21 godine će ovog ljeta biti održano u Italiji i San Marinu, tačnije od 16. do 30. juna. 

Najboljih 12 mladih reprezentacija Starog kontineta biće raspoređeno po grupama od A do C, a prolaz dalje će osigurati po dvije najbolje ekipe iz svake od grupa, plus jedna najbolja trećeplasirana selekcija.

Prvenstvo će se igrati u šest gradova na isto toliko stadiona, a turnir će danas od 18:30 premijernom utakmicom otvoriti Poljska i Belgija. Također, ovo će biti prvo takmičenje za mlađe uzraste na kojem će biti korišten VAR.

Mnogi su grupu A proglasili 'grupom smrti' jer se u njoj pored domaće Italije nalaze velesile poput Španije i Belgije, te neugodne Poljske. Što se tiče naših komšija, selekcija Srbije će igrati u grupi B skupa sa ekipama Danske, Njemačke i Austrije, dok će Hrvati igrati u grupi C protiv Francuske, Engleske i Rumunije.

Podsjećamo da su izabranici Vinka Marinovića odigrali sasvim solidne kvalifikacije, ali se ipak na kraju nisu uspjeli kvalifikovati za završni turnir u konkurenciji Rumunije, Portugala, Švicarske, Velsa i Lihtenštajna. Mladi Zmajići su zavšili na trećem mjestu sa 22 osvojena boda uz solidan bilans od šest pobjeda i četiri remija.

Mnoge su reprezentacije na ovo prvenstvo poslale veoma jake sastave. Jedna od prvih zvijezda turnira svakako je novopečeni igrač Real Madrida Luka Jović koji je zvanično najskuplji igrač na ovom EURU sa vrijednošću od 60 miliona eura. Pored njega mladoj selekciji Srbije su iz A tima pridodani Nikola Milenkovića iz Fiorentine, zatim Benficin Andrija Živković kao i Nemanja Radnjić iz Marseillelea i Saša Lukić, igrač Torina. Srbija svoj put na ovom prvenstvu počinje 17. juna mečem protiv Austrije.

Ljekari Reala zapanjeni Lukom Jovićem: Ovaj čovjek je ormar!

Pored naših istočnih komšija, veoma jak sastav na EURO poslali i Španci, atkuelni viceprvaci Evrope ovog uzrasta. Koliko jak tim ima Furija svjedoči i činjenica da među 23 putnika za Italiju i San Marino svoje mjesto nije našao Realov Marco Asensio, kao ni Barcin dvojac Carles Alena i Marc Cucurella.

Zato je tu ponovo Dani Ceballos, koji je proglašen za najboljeg igrača turnira od prije dvije godine, kao i Mikel Oyarzabal, Pablo Fornalis i Dinamov dragulj Dani Olmo. Kroz kvalifikacije su prošli suvereno osvojivši 27 od 30 mogućih bodova, a ukupna vrijednost tima je nešto više od 473 miliona eura po čemu su apsolutni rekorderi.

Slikovni rezultat za dani ceballos u21

Domaćin Italija također ništa nije prepustila slučaju pa su i oni na ovaj turnir pozvali najjače što imaju. Svih 23 igrača dolaze iz Serije A, što dovoljno govori koliko su ozbiljno shvatili ovo prvenstvo. Petorostruki prvaci Evrope ovog uzrasta imaju najviše naslova, a sa timom koji posjeduju pretenduju na još jedan.

Federico Chiesa, Moise Kean, Patrick Cutrone, Nicolo Zaniolo, Nicolo Barella su udarne igle Azzurra ove godine, koji su prije dvije godine u Poljskoj zaustavljeni u polufinalu od vršnjaka iz Španije.

Slikovni rezultat za italy u21 2017

Nijemci s druge strane, kao po običaju, nemaju izrazitih superstar igrača u ekipi, ali su itekako dobro uštimani i disciplinovani, klasično "švabski" reklo bi se. Aktuelni su prvaci Starog kontinenta za igrače do 21 godine starosti. Tada su ih do titule predvodili Serge Gnabry, Max Meyer i Maximilian Philipp, koji su danas vrhunski igrači u top evropskim klubovima.

Uzdanice ove godine Nijemci vide u golmanu Aleksanderu Nibelu kojeg već porede sa Manuelom Neuerom, zbog učestalih istrčavanja iz gomanskog prostora, zatim u Jonathanu Tahu koji je posuđen od A reprezentacije, ali i u sjajnoj i talentovanoj braći Eggestein. Zaista s razlogom važe za velike favorite u grupi A.

Povezana slika

Englezi su konačno počeli da igraju ozbiljan fudbal i na reprezentativnom nivou, kako mlađe selekcije, tako i seniori. Na Mundijalu u Rusiji prošlog ljeta su konačno odigrali jedan ozbiljan turnir gdje su zauzeli četvrto mjesto, dok su mlađe kategorije Gordi Albiona prošlih godina bilježile niz uspjeha. 

Okosnicu tima čine ustaljeni premierligaški igrači koji već u svojim nogama imaju dosta odigranih utakmica na najvišem nivou. Phil Foden, Wan Bissaka, Kouassi Sessegnon, Demerai Gray su samo neki od fudbalera zbog kojih se Englezi svrstavaju u uži krug favorita za najsjajnije odličje. 

Slikovni rezultat za england euro u21

Francuzi su neposredno pred početak turnira saznali da neće moći računati na Abdoua Diallo, standardnog stopera Borussije Dortmund, koji će morati na operaciju koljena. Kod njih također okosnicu tima čine igrači iz domaće lige koji su uvijek fizični dominantni u odnosu na svoje vršnjake iz drugih ekipa.

U sjajnom sastavu mladih Trikolora nije bilo mjesta za Valencijinog Mouktara Diakhabyja, kao ni za Maximea Lopeza iz Marseillelea. U kvalifikacijama su ispustili svega dva boda što dovoljno govori koliko su bili superiorni, a u istom ritmu će pokušati nastaviti i na EURU počevši od grupe u kojoj važe za jedne od favorita.

Slikovni rezultat za france u21 euro 2017

 Vatreni će na U21 EURU zaigrati prvi put nakon 15 sušnih godina. Pobjedu u generalci protiv Danske u Puli od prije neki dan skupo su platili jer je meč u suzama zbog povrede napustio sjajni Ivan Šunjić iz Dinama. Međutim, Hrvati se i bez njega imaju čemu nadati, jer sa jedinim Nikolom Vlašićem, Josipom Brekalom i Alenom Halilovićem u ekipi nikako nisu tim za potcijeniti.

Hrvatskoj javnosti nije promakao jedan zanimljiv detalj zašto na EURO ne putuje Duje Čaleta Car, a neki izvori kažu da je razlog njegovog neigranja taj što je uplatio ljetovanje na Maldivima sa svojom djevojkom jer nije znao da se Hrvatska kvalifikovala na ovaj turnir?!

Slikovni rezultat za u21 hrvatska 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi