Presuda protiv UEFA-e i FIFA-e: Evropski sud pravde odlučio u korist Super lige!
UEFA i FIFA kršili zakon - presuda protiv njih!

Informacije iz Luksemburga

Presuda protiv UEFA-e i FIFA-e: Evropski sud pravde odlučio u korist Super lige! · Udarna vijest

Eldar Ganibegović

Evropski sud pravde presudio je u danas u Luksemburgu u ključnoj odluci za budućnost fudbalskih klupskih takmičenja da su UEFA i FIFA djelovale protivno zakonu EU o tržišnom takmičenju blokirajući planove za otcjepljenje Super lige.

Slučaj je saslušan prošle godine na sudu nakon što je Superliga propala na pokretanju u aprilu 2021. godine. Predsjednik UEFA-e, Slovenac Aleksander Čeferin, nazvao je klupske čelnike "zmijama" i zaprijetio suspenzijom igračima iz klubova Super lige.

Sporna liga koju je pokrenulo 12 klubova, sada predvođenih samo Real Madridom i Barcelonom nakon što se Juventus povukao ove godine, pokrenula je pravni postupak kako bi zaštitila svoju poziciju, a od Suda pravde je zatraženo da sud u Madridu presudi o tačkama zakona EU.

Klubovi su optužili UEFA-u za kršenje evropskog zakona navodnom zloupotrebom svoje dominacije na tržištu nogometnih takmičenja.

"Pravila FIFA-e i UEFA-e prema kojima bilo koji novi međuklupski fudbalski projekt podliježe njihovom prethodnom odobrenju, kao što je Super liga, i zabranjuju klubovima i igračima da igraju u tim takmičenjima, su nezakonita", rekao je sud.

"Ne postoji okvir za pravila FIFA-e i UEFA-e koji osigurava da su transparentna, objektivna, nediskriminirajuća i proporcionalna."

Oglasi

[twitter]https://twitter.com/marca/status/1737759037767172515?fbclid=IwAR3jA9rNA9fqxXoTNaok5rV2MY5TRhb6CcT7lKymfagchYQN95Qjf7dHE9o[/twitter]

Kako je prvobitno propao plan Super lige?

U aprilu 2021. godine 12 klubova objavilo je svoju namjeru osnivanja Super lige koja bi se igrala uz UEFA Ligu prvaka i domaća natjecanja na kontinentu.

Ideja je bila garantovati da će najbolji (bolje rečeno najbogatiji) klubovi u Ecropi češće igrati jedni protiv drugih za puno više novca nego što to daje UEFA.

Međutim, takav plan je ubrzo propao. Pobunili su se brojni nacionalni savezi, Evropsko udruženje klubova, kao i navijačke skupine i ideja se odgodila.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

UEFA je najavila da će razmotriti mogućnost suspenzije klubovima koji stoje iza koncepta Superlige iz svojih takmičenja, uključujući Ligu prvaka.

FIFA, svjetsko vladajuće fudbalsko tijelo, također je zaprijetila sankcijama i isključenjem svakog igrača koji se pojavi na utakmicama Super lige.

Top Komentari

Ecosport
Hvala Perezu što će Barça ponovo prodisati. Drago mi je zbog ovoga, a pogotovo što Uefa i njeni lopovi neće više upravljati klubovima i određivati im šta mogu, a šta ne. Sada će se svi najbolji klubovi odreći uefinih takmičenja, preći će u Superligu i dijeliti lovu između sebe. Evo prlike za male klubove da osjete evropska takmičenja. Liga prvaka će se od sad zvati Kup nižerazrednih u kojoj će igrati PSG, a možda i Bayern od poznatijih klubova. Ubacit će tu i neke arapske klubove za početak dok ne skontaju Arapi da im je bolja Superliga. Svi jači klubovi prelaze u Superligu. Novi fudbalski poredak upravo počinje!
2 0
Ero
Kukaju kako im UEFA malo novca daje. Pa šta onda trošite milione i milione na transfere kad ste u minusu?
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi