UEFA-ini istražitelji traže izbacivanje Manchester Cityja iz Lige prvaka!

Da li je došlo vrijeme da se "pritisnu" i najbogatiji?

UEFA-ini istražitelji traže izbacivanje Manchester Cityja iz Lige prvaka!

Manchester City bi mogao biti izbačen iz Lige prvaka, iako je kroz Premiership izborio plasman u naredno izdanje ovog takmičenja, tvrdi ugledni New York Times.

Američki list donosi informacije da su UEFA-ini istražitelji uputili apel nadređenima da se Manchester Cityju zabrani učešće u Ligi prvaka pod optužbom da je novi-stari prvak Engleske navodio na pogrešan trag finansijske revizore dok je svjesno kršio pravila FFP-a (Finansijski fair-play). Navodno su Građani zaobilazili pravila kada je u pitanju poslovanje sa sponzorima povezanim sa vlasnicima kluba.

"Football Leaks" je objavio dokumente prema kojima se može zaključiti da je Manchester City pokušao "preskočiti" pravila UEFA-inog finansijskog fair-playja.

Navodno je Manchester City dobijao finansijske injekcije od investitorske kompanije iza koje stoje Ujedinjeni Arapski Emirati kao država. Novac je upumpavan kroz sponzorske ugovore sa kompanijama poput Etihada, koji je i glavni sponzor kluba.

Da li će UEFA zaista zabraniti učešće u narednoj sezoni Lige prvaka šampionu Engleske i jednom od najbogatijih klubova svijeta ostaje da se vidi.

Podsjetimo, najviše problema zbog FFP-a posljednjih godina ima Milan.

Milan je pod istragom zbog kršenja pravila FFP-a još od 2017. godine kada su Rossoneri potrošili 200 miliona eura na nove igrače. Italijanskom klubu je izrečena zabrana učestvovanja u evropskih takmičenjima, ali je žalba Rossonera na ovakvu odluku ipak uvažena na Sudu za arbitražu u sportu.

UEFA je u decembru prošle godine ponovo izvršila procjenu stanja u Milanu, a tada je milanskom velikanu naloženo da do 2021. godine u potpunosti dovede u red svoje finansije i račune ili će zabrana učestvovanja u evropskim takmičenjima ponovo stupiti na snagu.

Upravo je slučaj Milana bio jasan znak da je UEFA odlučila postrožiti kontrole kada je u pitanju poštivanje pravila FFP-a i kada su najveći evropski klubovi u pitanju.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Može se očekivati da će se ovakva praksa UEFA-e nastaviti i zbog afere "Football Leaks" i isplivavanja u javnost do tada neviđenih dokumenata, a biće zanimljivo vidjeti da li će sljedeći na koga će se krovna kuća evropskog fudbala obrušiti biti Manchester City.

Ipak, za sada je sve na bazi špekulacija. Ne bi međutim čudilo da su pomenuti navodi New York Timesa samo početak "sage" sa FFP-om i Manchester Cityjem.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ibro
Oduzmite im I naslov prvaka Engleske.
1 0
mer12
Boga mi i Milan i PSG takodje trebaju biti izbaceni, ne znam zasto se Milanu gleda kroz prste trebali su ih izbaciti jos prosle sezone
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi