UEFA-ino saopštenje nakon sastanka: Odgođeni rokovi za licenciranje, registraciju...

Zbog vanrednih prilika

UEFA-ino saopštenje nakon sastanka: Odgođeni rokovi za licenciranje, registraciju...

Teme:

UEFA je danas održala sastanak (video linkom) sa predstavnicima svih državnih fudbalskih saveza svojih članica.

Krovna kuća evropskog fudbala je objavila zaključke sastanka, uključujući i onaj da su krajnji rokovi za sve procese vezane za UEFA takmčičenja za sezonu 2020/2021 odliženi do daljnjeg.

Poznato je da je sastanak organizovan kako bi se napravili planovi, ali i saslušala svjedočanstva predstavnika nacionalnih saveza o tome kako se oni bore sa krizom izazvanom globalnom pandemijom novog koronavirusa. Također, preporuke radnih grupa osnovanih u martu su proslijeđene svim savezima.

UEFA-in Izvršni komitet je donio niz odluka, uključujući i one vezane za kvalifikacije i licenciranje za Ligu prvaka i Ligu Evrope. Nacionalnim savezima je dato više vremena da odluče o način na koji će se to činiti ili o mogućem prekidu prvenstva. Među preporukama su i one o odgodi međunarodnih fudbalskih mečeva i implikacijama finansijskog fair-playja.

O svemu navedenom UEFA govori i u svom zvaničnom saopštenju nakon današnjeg sastanka:

"Sve utakmice muških i ženskih državnih reprezentacija koje su se trebale igrati u junu 2020. se odgađaju do daljnjeg. Ovo uključuje mečeve play-offa za UEFA EURO 2020 i mečeve kvalifikacija za UEFA EURO za žene 2021.

Svi ostali mečevi UEFA-inih takmičenja, uključujući i centralizovane međunarodne prijateljske mečeve, ostaju odgođeni do daljnjeg.

Omladinska reprezentativna takmičenja: Završni turnir UEFA U17 EP zakazan za maj 2020. je otkazan; Završni turnir UEFA U19 EP u ženskoj konkurenciji zakazan za juli 2020. je otkazan; Završni turnir UEFA U17 EP u ženskoj konkurenciji zakazan za maj 2020. je odgođen do daljnjeg (jer je riječ o kvalifikacionom turniru za za FIFA U17 Svjetsko prvenstvo); Završni turnir UEFA U19 EP zakazan za juli 2020. je odgođen do daljnjeg (jer je riječ o kvalifikacionom turniru za FIFA U20 Svjetsko prvenstvo).

Završnica UEFA Futsal Lige prvaka zakazana za april 2020. je odgođena do daljnjeg.

Rokovi za sva UEFA klupska takmičenja za sezonu 2020/2021 se odgađaju do daljnjeg, posebno se to odnosi na rokove za proces prijave i registracije igrača. UEFA će odrediti nove rokove kada za to bude vrijeme."

Kada su u pitanju licenciranje i pitanja oko finansijskog fair-playja, UEFA-ino saopštenje govori sljedeće:

"Izvršni komitet potvrđuje svoju punu predanost procesu licenciranja klubova i finansijskom fair-playju i slaže se da trenutne vanredne okolnosti traže specifične intervencije kako bi se olakšao rad saveza i klubova.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Izvršni komitet podupire prijedlog da se savezima da više vremena kako bi se završio proces licenciranja klubova, dok se proces prijave za narednu sezonu UEFA klupskih takmičenja ne redefiniše.

Izvršni komitet je također odlučio suspendovati provizije za licenciranje klubova što se veže za pripremu i procjenu informacija o finansijskoj budućnosti klubova. Ova odluka je rezultat povećane nesigurnosti stvorene tekućim vanrednim dešavanjima. Odnosi se isključivo na učešće u UEFA klupskim takmičenjima za sezonu 2020/2021."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti